reklama

Slobodu nohám

Bosé nohy nevzbudzujú na verejnosti taký záujem ako odhalené prsia. Ak ale stretnem bosého človeka, otočím sa za ním. Ľudia, ktorí chodia bosí, bývajú týmto záujmom traumatizovaní. Skúsili sme s tým niečo urobiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Topánky sa stali neoddeliteľnou súčasťou výbavy civilizovaného človeka. Pritom je noha lepšie uspôsobená na chôdzu i beh bez podrážky medzi chodidlom a povrchom. Preto sme s Radostnou prácou postavili chodník pre bosé nohy.

 Chodník je zložený z rôznych povrchov od jemného piesku, po šišky a veľké okruhliaky, ktoré vyžadujú pri našľapovaní prenášanie váhy. Umiestnili sme ho do Ivanky pri Dunaji. Tu v Parku oddychu sme už strávili zopár pracovných sobôt. Postavili sme tu bylinkovú špirálu a živú stavbu z prútia. Spolu so študentom záhradnej architektúry Vladimírom Novákom sme navštívili podobný chodník s nožným kúpeľom v Bad Deutsch Altenburg. Vladimír pripravil nákres, kde zakomponoval aj existujúcu bylinkovú špirálu a dva ozrutné kamene, s ktorými sa veľmi nedalo hýbať. Petra Šuttová s kolegami z Ivanky pri Dunaji začala zbierať šišky a zháňať kôru, tehly a narezané pníky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako si postaviť chodník pre bosé nohy

 V daný deň sme sa stretli s dobrovoľníkmi v kaviarni Parku oddychu. Bola nás len hŕstka. Začali sme odhodlane vytrhávať burinu, ktorá rástla medzi betónovými plochami, vyhradenými pre chodník. Ak by sme nemali tento podklad, museli by sme vykopať základ chodníka a vystlať ho špeciálnou textíliou. Pokračovali sme rozdelením priestoru pomocou stavebnice z tehál. Podľa nákresu vznikli polkruhy a cestička. Prvú časť sme vyplnili ľahučkou kôrou do výšky ohrádky z tehál, postavených na bok. Prácu len občas prerušilo trúbenie. Peťo, jeden z účastníkov nevedel odolať a vždy keď prišlo auto s materiálom, prešmykol sa ku klaksónu. Piesok sme prenášali vo fúriku, aj keď bol troška mokrý, išlo to celkom dobre. Ale okruhliaky sa nedali naberať lopatou, preto sme ich s Tonkou a Dankou po jednom brali do univerzálnych Ikea tašiek a sypali do vyhradeného priestoru. Najviacej námahy si vyžiadalo premiestnenie veľkých kameňov. Na Islande kedysi námorníci získali pracovné zaradenie podľa toho, aký ťažký kameň dokázali zdvihnúť. My sme skúsili staršiu metódu. Existuje teória, že pri stavbe pyramíd sa kvádre posúvali po valčekoch. S pomocou kovových trubiek a páky sa podarilo presunúť aj ten najväčší kameň. Po obede sme vyplnili všetky diely mozaiky. Lianka, najmenšia pomocníčka ju usilovne testovala. Prešla bosými nôžkami od kôry, cez piesok, malé kamienky, šišky, okruhliaky a pníky. Záverečné fotenie s bosými nohami sme nestihli. Prišla pretrž mračien.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Všade máme chodníky, ktoré zdanlivo chôdzu uľahčujú. Ale prekonávanie prekážok a nerovný povrch zapájajú viacej svalov a prekrvujú vnútorné orgány. Keď sa s troškou námahy prejdete bosí po chodníčku a prekonáte zopár kameňov, tak ako lovci a zberači pred začiatkom civilizácie, je deň ihneď krajší. Jedna z mojich najobľúbenejších masáží je masáž chodidiel. Podľa čínskej medicíny sú prsty na nohách, klenba i päta prepojené s vnútornými orgánmi. Po chvíli masážnej nirvány, nastane čas opäť uväzniť nohy do topánok. Preto sme postavili chodníček, aby nohy boli slobodné. Pozrite si video.

Lucie Meisnerová

Lucie Meisnerová

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Matka bez portfeje a vášnivá islandofilka, ktorá sa bojí karuselových dverí. Poobede si vychutná silné espresso a rada chodí do kopca. www.radostnapraca.sk Zoznam autorových rubrík:  HľadanieSúkromnéSpoločnosť

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu