reklama

Záhradníčenie s deťmi, záhradníčenie v byte

Čo s deťmi, keď je vonku zlé počasie? Prší, alebo sa jednoducho nikomu nechce ísť von? Keď je vonku škaredo, máme výbornú príležitosť na záhradníčenie v byte: trebárs môžeme s deťmi vytvoriť záhradu víl

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Čo s deťmi, keď je vonku zlé počasie? Prší, prípedne fúka silný vietor, alebo sa jednoducho nikomu nechce ísť von? Keď je vonku škaredo, máme výbornú príležitosť na záhradníčenie v byte: trebárs môžeme s deťmi vytvoriť záhradu víl!

Záhrada víl
Záhrada víl (zdroj: www.au.lifestyle.yahoo.com)

Bude to oveľa vrušujúcejšie, než len jednoducho zasadiť rastlinu do črepníka. V jedinom kvetináči totiž môže ožiť celý príbeh, a celkom iste bude každý deň zdrojom nového rozprávkového príbehu.

A k tomu vám bude stačiť:

  • väčší kvetináč

  • štrk

  • igelit

  • kvetinová zemina (vyberte druh hodiaci sa ku konktrétnej rastline)

  • rastliny

  • ozdobné kamienky, alebo mach

  • víly, alebo iné figúrky

  • stôl, stoličky, lavica, prípadne ďalšie doplnky.

Na dno črepníka nasypeme niekoľko centimetrov hrubú vrstvu štrku, vytvoríme tak drenážnu vrstvu. Na ňu položíme igelit, ktorý sme na niekoľkých miestach vyderavili, tým dosiahneme, aby voda cezeň pretekala, ale zemina nie. Kvetinovú zeminu nasypeme na igelit, a už aj môžeme začať so sadením. Zastliny zasadíme tak, aby zostal voľný priestor pre figúrky, zvieratká, stôl. Malú čistinku je výhodné obložiť napr. ozdobnými kamienkami, alebo machom. Teraz nasleduje umiestnenie aktérov príbehu, a hra sa konečne môže začať! Oplatí sa vybrať si trváce a odolné rastliny, ovšem tieto záhradky budú zdrojom nespočetných zábavných príbehov. Možnosti tvorby rozprávkových záhrad sú nekonečné, napríklad môže v nej byť malé jazierko imitované trebárs modrými prisvitnými kamienkami….

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z ktorých rastlín sa oplatí vyberať?

Zo stromov:

  • Cyprus veľkoplodý „Goldcrest” (Cupressus macrocarpa Goldcrest): je izbová rastlina, ktorá dorastá do výšky maximálne 80 centimetrov. Má svetlozenelé listy, je náročná na vlhkosť vzduchu, obľubuje rašelinovú pôdu.

  • Šeflera stromovitá (Schefflera arboricola): má dlaňovito zložené, na 7-9 častí členené listy, dorastá do výšky až 1 m, je to vynikajúca interiérová rastlina. Ak je v izbe príliš teplo, opadávajú jej listy, obľubuje polotieň, s miernou zálievkou.

  • Sukulent (Crassula tetragona, Crassula ovata 'Gollum', 'Horn tree'), jej žiarivo zelené listy sú veľmi zvláštne: majú lievikovitý tvar smerujúci nahor. V lete, sa vo vonkajšom prostredí dobre cíti aj na priamom slnečnom žiarení. V zime rastlinu umiestnime v interiéry, teplota nesmie presahovať 8-10 stupňov.

  • Bonsaj: zasadiť ozdobný menší bonsaj do záhrady víl sa zdá byť jednoznačným riešním, avšak táto rastlina má úplne iné potreby, než aké majú bežné minizáhradky. Ak sa napriek tomu rozhodneme do minizáhradky zasadiť bonsaj, oplatí sa vziať do úvahy nasledujúce skutočnosti:

  1. Bonsaj zasadíme do záhrady víl spolu s pôvodným kvetináčom, povrch nádoby ľahko môžeme zakryť.

  2. Prvých pár týždňov sa oplatí venovať väčšiu pozornosť zálievke bonsajov, pravdepodobne budú potrebovať menej vlahy, ako pred výsadbou.

  3. Ak listy zhnednú, majú prebytok vody, naopak, zvädnuté listy sú znakom nedostatku vlahy.

  4. Bonsaj ošetrujeme rovnakým spôsobom, ako za bežných podmienok (prestrihávanie koruny, redukcia koreňov).

Záhrada víl
Záhrada víl (zdroj: http://www.zahradavil.eu/Fotogaleria-a2_0.htm)

Kríky do záhrady víl:

  • Fitónia striebrožilná (Fittonia verschaffeltii): oplatí sa vybrať si z miniatúrnych druhov, ako napr. „Argyroneura mini”, ktorá dorastá do výšky asi 20 cm. Existuje mnoho farebných druhov. Vyžaduje vysokú vzdušnú vlhkosť a teplé prostredie. Nevystavujme ju priamym slnečným lúčom, nemá rada ani nahromadenú vodu stojaciu v črepníku

  • Hypoestes phyllostachya, ľudovo nazývaný „Pehavá tvár”: obľubuje svetlé a teplé prostredie s vysokou vlhkosťou vzduchu. V tieti listy strácajú svoje nevšedné zafarbenie, a rastlna rýchlo rastie do výšky.

  • Nematant (Nematanthus „Salou”): asi 10-40 cm vysoký podsaditý malý ker. Má tmavozelené oválne listy. Obľubuje svetlé miesta, nemá rád nahromadenú vodu stojaciu v črepníku.

Mulčovanie:

  • Pilea mikrolistá (Pilea microphylla): rastlina s tmavozeleným olistením, dorastá do výšky 10-15 cm. Dobre znáša slnečné aj polotienisté prostredie, vyžaduje pôdu bohatú na živiny.

  • Pilea depressa (na obrázku): na plazivých stonkách vyrastajú drobné, okrúhle listy. Obľubuje strednú vlhkosť vzduchu, nevyžaduje zvláštnu starostlivosť. Potrebuje priame slnečné svetlo.

  • Soleirolia (Soleirolia soleirolii): rastlina, ktorú poznáme tiež pod menom „rodinné šťastie” v kvetináči vytvára trávnatý koberec. Darí sa jej v polotieni, vyžaduje strednú vlhkosť vzduchu. Dajme pozor, aby zemina v kvetináči nevyschla.

Záhrada víl
Záhrada víl (zdroj: Bernadett Menczel-Bacsó)

Popínavé rastliny:

  • Brečtany - Hedera helix „Sagittifolia” alebo „Tonny” – sú druhy, ktoré môžeme pestovať aj v byte. Rastlinu chráňme pred priamym slnečným žiarením, pretože na priame lúče reaguje spálením listov. Na suchom mieste ho môžu napadnúť roztoče.

  • Závesné fikusy. Fikus pumila vyžaduje vyššiu vzdušnú vlhkosť, pomerne rýchlo prerastie kvetináč, v ktorom je zasadený. Má približne 1 až 3 cm veľké listy tmavozelenej farby. Fikus drobučký „Sunny” potrebuje vyššiu vlhkosť vzduchu, ale rastie pomalšie. Rastlina je citlivá na slnečný úpal, vtedy biele časti listov zhnednú.

Záhrada víl
Záhrada víl (zdroj: Bernadett Menczel-Bacsó)

Záhradku môžeme ozdobiť miniatúrnymi ružami, fialkami, kvitnúcim kalanchoe, alebo mini cyklámenom.

Dekoratívne predmety (malé figúrky, stoličky, stôl, plot, atď.) si môžeme zaobstarať v obchodoch s kreatívnymi potrebami, prípadne v hračkárstve, alebo si ich objednať už aj v Záhrada víl-pe. Samozrejme môžeme použiť aj figúrky, ktoré máme doma, a tešia sa veľkej obľube detí, ako sú napr. dinosaury a iné zvieratká, alebo figúrky z Kinder vajíčok, atď.

Bernadett Menczel-Bacsó

Bernadett Menczel-Bacsó

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som záhradná inžinierka, milujem záhrady a záhradníčenie. Mám dve malé deti, s ktorými rada vymýšľam nové minizáhradky. Máme aj svoju vlastnú záhradu víl. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu