reklama

Bratislava pracuje na tom, aby odolávala klimatickej kríze a stala sa mestom pre zdravší život

V máji MIB predstavil návrh strategického plánu rozvoja mesta Bratislava 2030.

Bratislava pracuje na tom, aby odolávala klimatickej kríze a stala sa mestom pre zdravší život
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bratislava je z hľadiska potenciálu kvalitného životného prostredia a podmienok pre skutočne zdravý a kvalitný život svojich obyvateľov výnimočné mesto. 

Takmer jednu tretinu jej územia tvorí zeleň vrátane lesov a krajinnej zelene. Nachádzajú sa tu veľké medzinárodne významné chránené územia a takmer tri desiatky menších chránených území najrôznejšieho charakteru, počnúc vzácnymi prírodnými rezerváciami v Malých Karpatoch, kvitnúcich lúk Devínskej kobyly až po lužné lesy a riečne ramená. Príroda Bratislavy je domovom pre mnohé chránené druhy fauny a flóry. Okrem nich lužná krajina Dunaja v sebe skrýva aj ďalšie bratislavské bohatstvo – rozsiahle zdroje pitnej vody. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: BDP/Martin Mišík)

Aj v zastavanom území mesta nájdeme prírodné dominanty, napríklad najstarší verejný park v strednej Európe Sad Janka Kráľa či historické krajinné štruktúry, akými sú vinice a vinohradnícka krajina, ktorá tvorí prechodné územie medzi husto osídlenou mestskou krajinou a krajinou malokarpatských listnatých lesov. 

Obrázok blogu
(zdroj: Marek Velček)

Životné prostredie a jeho jednotlivé zložky prinášajú obyvateľom nepretržite množstvo benefitov vo forme tzv. ekosystémových služieb. Avšak vplyvom rýchlo sa meniacej klímy a rozpínajúceho sa zastavaného územia narastá tlak na prírodné a poloprírodné územia, ktoré sa rozdrobujú. Súčasne dochádza k znečisťovaniu zložiek životného prostredia (voda, ovzdušie, pôda) alebo k ich degradácii. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výzvy, ktoré Bratislavu čakajú

Okrem novovznikajúcich problémov v oblasti životného prostredia súvisiacich s extrémami počasia, nárastom obyvateľov, infraštruktúry a automobilovej dopravy sa mesto musí v rámci svojich kompetencií vysporiadať aj s ďalšími problémami. napríklad so starými environmentálnymi a hlukovými záťažami. Riešenie mnohých problémov si však vyžaduje viac kapacít na všetkých úrovniach spravovania, najmä odborných environmentálnych profesistov ako aj lepší prístup k informáciám, s ktorými bude možné jednoducho narábať, aby opatrenia a kroky v procese rozhodovania boli skutočne efektívne, hospodárne a dobre cielené. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V posledných rokoch Bratislava zintenzívňuje svoje aktivity v oblastiach, ktoré pomáhajú mesto robiť odolnejším voči nepriaznivým dôsledkom zmeny klímy. Na druhej strane je potrebné urobiť mesto dostupnejším a kompaktnejším, čo prispieva tiež k znižovaniu uhlíkovej stopy. Do roku 2030 bude mesto musieť tieto aktivity zintenzívniť a v spolupráci s kľúčovými aktérmi urýchliť znižovanie emisií, aby sa priblížilo v dlhodobom horizonte k uhlíkovej neutralite vo všetkých svojich sektoroch.

Vysadenie platanov pomohlo zlepšiť mikroklímu na Trnavskom mýte.
Vysadenie platanov pomohlo zlepšiť mikroklímu na Trnavskom mýte.  (zdroj: Marek Velček)

Pri napĺňaní týchto cieľov budú veľmi nápomocné opatrenia ako zavedenie mestskej monitorovacej siete (monitoring kvality ovzdušia, sledovanie klimatologických ukazovateľov, intenzity dopravy a hluku) a mestský informačný systém životného prostredia, kde budú tieto informácie dostupné aj pre verejnosť. Údaje získavané touto sieťou, ktorú bude mesto budovať v partnerstve s ďalšími stakeholdermi, budú užitočné aj pre iné oblasti, ako sú napríklad mobilita, územné plánovanie, sociálna politika, tvorba a starostlivosť o zeleň, a samozrejme aj pre manažment rizík súvisiacich s nepriaznivými dôsledkami zmeny klímy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mesto bude taktiež musieť investovať nielen do zeleno-modrej infraštruktúry, ale aj do „sivej“ – konkrétne do služieb výroby a distribúcie pitnej vody, spracovania odpadových vôd a dohliadania na ochranu vodárenských zdrojov a vodných útvarov všeobecne pred ich znečistením. Ďalšie opatrenia sú napríklad programy obnovy a tvorby zelených verejných priestorov a ulíc, ochrana a obnova vinohradníckej krajiny a vytvorenie tzv. eko-indexu (regulačného nástroja pre podporu zeleno-modrých opatrení v rámci územného plánovania). 

Obrázok blogu

Z hľadiska nastavenia nového územného plánu bude veľmi dôležité vypracovanie krajinno-ekologického plánu mesta ako aj územného generelu zelene mesta. Prvý dokument určí ekologicky optimálne priestorové usporiadanie a funkčné využívanie územia mesta tak, aby bola zachovaná resp. zlepšená ekologická stabilita mesta ale aj jeho okolitej krajiny. Generel zelene je oficiálny územnoplánovací podklad, ktorý analyzuje stav zelene v meste a definuje požiadavky na jej rozvoj potrebné pre tvorbu nového územného plánu. Bude obsahovať novú koncepciu zelenej infraštruktúry mesta a prinesie návrhy na ochranu, stabilizáciu a skvalitnenie zelene s ohľadom na predpokladaný rozvoj mesta, potreby jeho obyvateľov, zvýšenie odolnosti mesta voči nepriaznivým dôsledkom zmeny klímy a strate biodiverzity.   

V rámci strategického plánu rozvoja mesta Bratislava 2030 si Bratislava dáva za cieľ naďalej vytvárať pre svojich obyvateľov možnosť participovať na tom, aby sa stala zeleným príjemným mestom pre zdravý a udržateľný spôsob života, k čomu by mali napomôcť aj nové environmentálne zamerané programy pre centrá voľného času pre deti a mládež a vytvorenie mestského environmentálneho centra.

Obrázok blogu

Autorka komentára je Mgr. Eva Streberová, PhD., envirošpecialistka z Metropolitného inštitútu Bratislavy, ktorá viedla pracovnú skupinu pre životné prostredie v rámci strategického plánu Bratislava 2030.

Návrh strategického plánu Bratislava 2030 je dostupný na webe www.bratislava2030.sk

Metropolitný inštitút Bratislavy

Metropolitný inštitút Bratislavy

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) je koncepčným inštitútom v oblasti architektúry, územného plánovania, participácie a strategického plánovania. Tvorí ho tím odborníkov a odborníčok v oblasti architektúry, urbanizmu a rozvoja mesta, ktorý plánuje rast a rozvoj tak, aby stúpala kvalita života aj kvalita verejného priestoru. Cieľom MIB je v mestských projektoch a plánoch podporovať kvalitnú architektúru a funkčné riešenia odzrkadľujúce potreby obyvateľov Bratislavy, aj vzhľadom na spoločenské a klimatické zmeny. MIB je príspevkovou organizáciou hlavného mesta. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu