reklama

sen

V poslednej dobe som opäť začal snívať. Nemyslím tým snenie o budúcnosti ale tie bežné nočné príbehy odohrávajúce sa počas spánku niekde v mysli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A tak sa stalo, že som zase, ako je to už u mňa zvykom, začal uvažovať nad tým prečo, načo, začo....

Trošičku som začal "snoriť" po internete a našiel som aj takýto opis alebo skôr popis toho čo sen je :

"Sen je zážitok obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov vytváraných mozgom počas spánku.Udalosti v snoch bývajú často neuskutočniteľné alebo málopravdepodobné, a snívajúci nad nimi obvykle nemá kontrolu. Výnimkou je bdelé snívanie,v ktorom si snívajúci uvedomuje, že sníva a niekedy je schopnýovplyvňovať snovú realitu, v ktorej sa nachádza. Snívajúci môžu maťzážitok silných emócií. Desivé alebo znepokojujúce sny sa nazývajú nočné mory. Vedecká disciplína výskumu sna sa nazýva oneirológia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedci veria, že takmer všetci ľudia snívajú približne rovnako často; aj tí, ktorí si sny málokedy pamätajú, si na ne spomenú, keď sú prebudení počas fázy REM. Snívanie u zvierat sa líši druh od druhu.

Mnohí ľudia veria, že sny majú určitý význam, a preto sa snažiasvoje sny určitým spôsobom popísať a potom k nim priradiť význam. Prepohodlnejšie určovanie významu snov vznikli špeciálne výkladové knihynazývané snáre. V minulosti sa často verilo, že sny predpovedajú budúcnosť. Niektorí ľudia veria, že v sne hovoria so svojím Bohom. Odborná verejnosť sa stavia k významu snov ako možnosti predpovedania budúcnosti skôr chladne a odmietavo." (http://sk.wikipedia.org/wiki/Sen)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Znamená to teda, že moje sny sú len moje výmysly? Nikde som počul alebo čítal, že sen je vlastne súhrn rôznych zážitkov, ktoré človek zažil alebo sa v ňom vyskytujú veci a osoby na ktoré často myslí. Potom ale svojim snom nechápem. Prečo sa mi takmer každú noc sníva s človekom ktorého som stratil a na ktorého chcem zabudnúť ba dalo by sa povedať, ktorého som už z hlavy vypustil?! Je to moje podvedomie v ktorom stále žije nádej, kto môže za moje sny? Alebo si len nechcem priznať fakt, že pre mňa stále niečo znamená? Po množstve trápenia, depresií, myšlienok na samovraždu, vo chvíľach keď si myslím, že som sa konečne zotavil a usporiadal si život prečo ma teraz začínajú ničiť moje sny? Nikdy by som si nepomyslel, že také krásne sny budem niekedy nenávidieť. Sny ktoré by pre mňa inokedy boli krásnou záležitosťou možno aj inšpiráciou ako si skrášliť vzťah alebo aj život sú dnes pre mňa nočnou morou. Už len napísať takúto vetu mi pripadá zvrátené. Akú vážne sa dajú sny brať? Nie raz sa mi stalo, že osoba, miesto alebo činnosť, ktorá sa mi prisnila sa aj v skutočnosti stala. Vtedy keď som sa zobudil som si to ani neuvedomil ale zrazu prišiel ten pocit Déjà vu a po chvíli premýšľania mi bolo jasné kde už som to videl no predsa už v dávno zabudnutom sne. Dá sa to vôbec nejako vysvetliť? Nie som poverčivý ani snáď netrpím žiadnou duševnou poruchou ale moje sny sú jedna z vecí, ktoré ma nútia uvažovať nad množstvom vecí možno aj nad osudom o ktorom som písal naposledy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Čo na záver dodať? Napadá ma snáď len otázka: Čo pre človeka znamenajú sny a aký majú význam? 

Michal Belák

Michal Belák

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

študent / elektrotechnika Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu