reklama

Čo ešte musí prezident neurobiť, aby si to všimli voliči?

Myslím, že som úspešne ukončil hľadanie najslovenskejšieho počinu. Našiel som ho na Kvetnú nedeľ. Víťaz a porazení sú známi. Víťazom sú všetci a porazení sú tí ostatní. Okrem toho som sa naučil, že vo svete vety „Mysli národne, konaj sociálne" sa ukryl inotaj.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Národne myslieť znamená, že si myslíš, že myslíš ako celý národ. A konať sociálne znamená, že ak už konáš, tak zásadne len pre blaho istých vybraných sociálnych skupín. Aby nám nik nevytkol, že sme nekonali zodpovedne, spomeňme si na aktivity nášho, dovolím si ho parafrázovať, starého uja. Pán prezident sem pritiahol majstrovstvá. Svetové. „Zapretekárčil" si v pracovnom čase. Prelieval vodičku z jedného korýtka do druhého, pričom si počas pracovnej doby robil svoju kampaň, teda sme mu ju zaplatili my. Pán prezident cestoval, taktiež ako inak vo svojom pracovnom čase, po svete a to všetko pre blaho nášho celého národa, ktorý mu z vďačnosťou prispieva na mesačný plat, doživotnú rentu a šatník jeho vždy usmiatej a príjemnej pani. Stretával sa s najvýznamnejšími mužmi a ženami svojej doby. Podávala ruku dvom najväčším prezidentom doby a ani nemusel opustiť vlasť. V čase najväčšej svetovej povojnovej hospodárskej skutočne ničivej krízy udržiaval svornosť, súdržnosť a jednotu. A to som vymenoval len niekoľko milých pozitívnych aktivít našej hlavy najvyššej predsedu štátu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale potom mi napadlo, kde som občana, prvého medzi rovnými, konať nevidel.

Pána prezidenta nevidieť, keď v Pezinku občania protestujú proti porušeniu ústavy a pána prezidenta nevidieť, ani keď sa ten istý scenár opakuje na tom jeho voličmi preplnenom východe, v nejakej bezvýznamnej dedinke v údolí. Pána prezidenta nevidieť, keď policajti mlátia malé deti, nútia ich vyzliekať sa a huckajú na ne psy. Pána prezidenta nevidieť, keď si najvyšší politický predstavitelia vymyslia príbeh o tzv. „samozbití", v ktorom dobitá dobyla protištátne médiá a poškodila vraj meno jeho národa. Pána prezidenta nevidieť, keď v parlamente poslanci nechodia do práce a ich kolegovia precvičujú plagiátorstvo priamo pred kamermi. Pána prezidenta nevidieť, keď sa naši športoví funkcionári nečinne pozerajú ako beží čas, mládež sa venuje viacej drogám ako pohybu a oni sa len stále vyhovárajú a ticho bohatnú. Pána prezidenta nevidieť na zničených športoviskách, aj keď o tomto som na chvíľu zapochyboval, lebo hokej sa u nás hrá v dosť zničujúcich priestoroch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pána prezidenta nevidieť, že by sa zdokonalil za päť rokov vo svojej funkcii v jazykoch.

Pána prezidenta nevidieť, keď sa na v štátom dotovaných lesoch rozkrádajú hory a lesy, ktoré on z tej duše pozdravuje. Pána prezidenta nevidieť, keď občiansky aktivisti zachraňujú vlky. Pána prezidenta nevidieť, keď neofašisti pochodujú popod okná s prepáčením nášho prezidentského paláca. Pána prezidenta nevidieť, keď diaľničná spoločnosť rúca niečiu záhradu a ani sa slušne nespýta či môže. Pána prezidenta nie je vidno ani keď si niekto protizákonne vyhĺbi korýtku na niekoho záhrade. Teda vidieť ho je v takom prípade, keď prelieve do nového korýtka vodu, a je mu jedno či bol niektorý z občanov pri tom okradnutý. Pána prezidenta nie je vidieť, keď učitelia kričia o stave nášho školstva. Pána prezidenta nie je vidieť ani pri doktoroch, ktorým štátom dotovaná zdravotná poisťovňa nechce platiť. Pána prezidenta nie je vidieť, keď sudcovia kričia na poplach, lebo im šéfuje tzv. sudca, ktorý v osemdesiatych rokoch odsúdil protištátne kresťanské živly po tzv. akcii Vír, má kamarátov medzi mafiánmi a pripravuje si potichu pozíciu vševládcu slovenského súdnictva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pána prezidenta nie je vidieť, keď podpredsedníčka vládnej strany platí klamlivú protikampaň. Pána prezidenta nie je vidieť, keď premiér mení názor každé dva týždne. Pána prezidenta nie je vidieť, keď sa minister financií spája so zlými kapitalistickými investormi na jachtách. Pána prezidenta nie je vidieť pri nástenkách, na ktorých ministri protizákonne rozhadzujú naše miliardy.

Pána prezidenta nevidieť a nie je ho vidno, lebo sa ukazuje iba s niektorými občanmi. On je prezidentom vyberaných občanov a novinárov. On je prezidentom štátnych úradníkov. On si myslí, že prezident je úradnícke miesto a že večer keď ide na zápas Slovanu, tak už nie je prezidentom, samozrejme okrem tých výhod, o ktoré by sa nerád obral. Už ma dávno opustili roky mladíckej naivity a viem, že pán prezident toto nerobenie robí zámerne. Je to jeho cesta od rokov osemdesiatych až do smrti. A aj by som mu to nezazlieval, keby nebol platený aj z mojich daní. Veď živiť rodinu sa musí, aj keď ste menej schopný občan.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale nerozumiem, prečo si takmer milión tristotisíc občanov myslí, že táto jeho zámerná neviditeľnosť, nečinnosť je dostatočným mandátom na ďalších päť rokov bezbrehého ničnerobenia a práva na doživotnú rentu z ich daní! Prečo takému veľkému počtu občanov nevadí, že má o prežitie a dôstojný dôchodok z ich peňazí postarané človek bez potreby chrániť občanov a bez potreby premýšľať. Cestovať si za naše peniaze na olympiády, na majstrovstvá. Za naše peniaze kupovať vnúčikom darčeky. Prečo na to nemá právo môj otec? Alebo Váš? Len preto, že nebol spolčený s Mečiarom v ten správny čas? Alebo preto, že nebol komunistickým prokurátorom v správnej dobe? Ale Slováci majú krátky rozum a ešte kratšiu pamäť. Už sa teším, keď budú o dvadsať či tridsať rokov odhaľovať v Poltári či Košiciach pamätnú tabuľu s nápisom:

„V tomto dome sa narodil, žil, pracoval, národne myslel a sociálne konal, hľadal homonymá, prezident všetkých občanov. Nikomu neublížil a nikoho nekritizoval, s nikým sa nehádal a na národnostnú neznášanlivosť nenabádal."

Michal Bernát

Michal Bernát

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

večný študent a pozorvateľ. Zoznam autorových rubrík:  AntikaChotárne správyHontPoviem si svojeNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu