reklama

Národný nihilista. Áno – hrdo sa hlásim.

Drahé Staré Slovenky, drahí Starí Slováci. Táto krátko poznámka, publikovaná ako blog, je reakciou na nedeľnú inscenáciu - odhalenie sochy "kráľa" Svätopluka. Neodolal som a pozeral. Najprv to začalo citovaním rôznych historických prameňov. Potom neprofesionálny príhovor prezidenta SR. Vrchol sa začal s predsedom NR SR. Rozhodli sa založiť pútnické miesto priamo pred zrekonštruovaným hradom. Presne také isté miesta úcty zakladali Maďari za Uhorska, Česi za Československa, komunisti za socializmu a kadekto iný, kto si chcel niečo dokázať. Vrcholom bol uhorský korunovačný ceremoniál - nosenie zeme pred korunováciou z rozličných regiónov Slovenska. A potom premiér vlády SR a napokon list Zlatoústeho. Socha v Bratislave na hrade - nevadí. Objednávateľ - vadí. A preto reagujem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Nevedel som či sa mám smiať, či plakať. Symbolika moci, ktorá nám bola prezentovaná, pripomínala štátnický akt - no pravdou je, že išlo o súkromné „mecheche" pre morálnych nihilistov. Nechápu nás a ani my ich. A teším sa z toho. Rozumiem iba tomu, že išlo o politickú kampaň. Nastolenie vlády symbolov pre hlúpy národ. Svätopluk je značka, vytvorená podobne ako Jánošík slovenským romantikmi a učene využívaní rôznymi politickými skupinami. Bol to pravdepodobne úplne bežný panovník doby - dobýjal, kradol, znásilňoval, písal listy a politikárčil - iste používal nejaké symboly. Sochu mu môžeme postaviť a môže byť aj na hrade - ale tí, ktorí tú sochu vystavujú, sú osoby najmenej povolané. Politici vždy vystavia len sochu politika.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nepochopím voličov SMER-SD, SNS, HZDS, Kotlebu, ZRS, KSS a som hrdý na to, že im nerozumiem. Nechcem. Ak by som začal, tak by som uvažovať ako oni/ony. Psychológovia majú jeden test: nechajú človeku vyriešiť jeden spor, ktorého riešenie vymyslí iba jedinec s duševnou poruchou. A preto sa teším, že nerozmýšľam ako oni - nie som ako oni a je to najdôležitejšie zistenie tohto večera. Len mi je ľúto Svätopluka, Cyrila a Metoda, Štefana I., vtáčika Turula, orlíc a orlov, levíc a levov, troch prútikov. Opäť sa raz nevinné entity stali súčasťou politickej absurdnosti, hlúposti a nepochopiteľnej logiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

19. storočie nie je za nami. Na Slovensku žije priveľa hlúpych voličov, ktorí stále žijú v inom storočí ako ja. A tím to nevysvetlíme. Nebojte sa Slovenky a Slováci - národ prežil veľa blbcov a ešte veľa ich príde. Navyše tá socha bola malá. Na viac sa asi nezmohli. Národovci. Mohli zavolať J&T. Tí zarobili dosť a mohli im nejaký ten kilo bronzu dohodiť.

Michal Bernát

Michal Bernát

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

večný študent a pozorvateľ. Zoznam autorových rubrík:  AntikaChotárne správyHontPoviem si svojeNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu