reklama

Obvinený Jozef Tiso alebo ako sa ďateľ vŕtal do betónového stĺpu

Na niektoré dátumy mám zlú pamäť. Musím ich mať vpísané do diára alebo poznačené v kalendári a zakrúžkované hrubou červenou fixkou. Medzi ne nepatrí dátum 14. marca. Viem, že vtedy sa mám vyhnúť všetkým verejným priestranstvám, lebo zo stĺpov padajú kamienky. Išiel som si raz v MHD, a do verejnej motorickej klietky vstúpil prísny vysoký muž s homosexuálnymi židovskými črtami, ktorý si myslel, že keď si vyholí lebeňu a na rameno strčí haky-baky, tak potom si jeho pôvod a orientáciu nik nevšimne. Väčšinou sa pohybujú v skupinkách, lebo ako jednotlivci nestoja ani za fajku moču. Tento dátum si pamätám, lebo som si všimol ako ďateľ ťuká do betónového stĺpu. A všimol som si to preto, lebo som si nechcel všímať pohľady týchto mladých mocných sebavedomých mužov s čiernym dvojramenným krížom na ramene. Tak som vystrašene pozeral hore a zbadal som vystrašeného ďatľa a pochopil som mladých mužov, ich úmysly a spôsoby prezentácie svojich zámerov. Ale pochopenie u mňa vyvolalo ešte väčší nesúhlas.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

V isté ročné obdobia zošalejú niektoré tvory. Na vine je atrofia mozgu. Ten ďateľ sa rozhodol, že bude ťukať do betónového stĺpu. Čím viacej ťukal, tým viacej mozgovej hmoty začal strácať. V dôsledku atrofie mozgu začala uňho prevažovať agresia nad umom a namiesto toho, aby zachraňoval stromy od škodcov, podvŕtaval pevnú sieť elektrického vedenia, krvného obehu modernej spoločnosti. A čoho sa tak naľakal tento chudák ďateľ? Do jeho lesa sa nasťahoval nový ďateľ. Mal väčší zobák, krajšie perie a vedel sa narovnať do obrovskej výšky. Tento mohutný, pracovitý ďateľ mal väčší mozog a v dôsledku toho ho atrofia mozgu zasiahla vo vyššom veku. V duchu darvinizmu teda došlo k jeho vyššiemu výskytu - jednoducho múdrejší, starší a krajší ďateľ má viacej sexuálnych príležitostí a teda má viacej potomstva. S väčším zobákom nájde lepšiu potravu a s väčšou hmotnosťou si vydobyje väčší životný priestor. Žiaľ na úkor slabšieho, atrofiou mozgu poznačeného, menšieho a vyhynutím ohrozeného ďatľa domáceho.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Atrofia mozgu sa rada spája s agresiou. Preto sa tento hlúpy vystrašený ďateľ vrhol na miesto, o ktoré neprejavoval veľký a múdry ďateľ žiaden záujem. Dostal sa vlastným pričinením na okraj vtáčej spoločnosti a hlúpo si myslí, že mu je tam dobre. Slovenské elektrárne nezaznamenali nezmyselné pády stĺpov a tak boli tieto ďatle ponechané svojmu osudu - zrýchleného zmenšovania mozgových kapacít, ničenia svojich už aj tak dosť krátkych zobákov a pomalému vymieraniu.

Ako som sa vyhýbal mladým ďatľom, vystrašeným mužom, ktorý sa boja o blaho tohto národa, pozorujúc toho hlúpeho vtáčika, prišlo mi naraz ľúto oboch. Tie lietajúce tvory bez intelektu ma trápili viacej, lebo som znalý ekologických ochranárskych vyhlásení, ktoré tvrdia, že ohrozenie domácich druhov, s postupne sa posúvajúcou klimatickou zónou je nezastaviteľné. Začal som dúfať v to, že postupná zmena spoločenskej klímy aj u nás posunie tých mládencov preč z môjho enviromentu. A oni sa každý rok objavia rovno v mojej električke, ktorou občas cestujem. Otravujú svojím strachom môj svet. Oberajú o blaho a pokoj mňa i mojich spolucestujúcich. Stačí pohľad a oni na vás zaútočia, lebo ste sám. Osamelí sa odvraciate a hľadáte pomoc v pohľadoch spolucestujúcich. A tí, so sklopeným zrakom hľadajú pomoc v nečinnosti a neprítomnosti. Podlaha, pod ktorú by sa najradšej zakopali, im neodpovedá a tak vystupujú na najbližšej zastávke, kde zase stoja ďalšie mladé pravoverné ďatle. Až si zrazu uvedomíme, že oni sú vlastne tím ohrozujúcim ohrozeným druhom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vtedy ma však ľútosť opustí.

Nech vymrie pliaga tých, čo si myslia, že silou niečo dosiahnu. Nech vymrie nenávisť a hľadanie spoločného vinníka za ich neschopnosť. Nevedia sa vyrovnať so svojimi drobnými chybičkami, so svojimi malými zobáčikmi a nesprávnou orientáciou na svoje betónové stĺpy. Nevidia, že ich mozgy sú menšie, lebo sa prestali vzdelávať. Necítia, že ich zobáčiky sú kratšie, lebo tlčú hlavou do betónových právd. Pravdy o tom, že kňaz sa zúčastnil vykrádania a vraždenia. Že časť katolíckej cirkvi profitovala zo spolupráce s nacistami a komunistami. Že niektorí vysoko postavení kňazi a niektorí biskupi nehľadajú Ježiša, ale svoj blahobyt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Že niekedy je lepšie byť potupeným a porazeným nevinným, než preživším kolaborantom s tatranským dolárom v peňaženke.

Že cirkev sú aj ľudia, ktorí sa hanbia sa opustené židovské cintoríny a zničené rodinné osudy.

Tiso ako ďateľ radšej ohlodával posolstvo Ježiša, mučeníkov a všetkých dobrých kresťanov, ktorí pomáhali utláčaním ľuďom a ukrývali ich vo svojich domoch. Tiso zlyhal ako kňaz, lebo nechal okrádať a vraždiť v rozpore s desatoro a nevystúpil voči tomu. Tiso zlyhal ako človek, lebo nepochopil Hlinku. Hlinka bojoval za právo Slovákov v dvoch štátoch, Uhorsku a Československu, v ktorých ten silnejší národ utláčal ten slabší slovenský. A potom pod jeho menom robili silnejší Slováci tým slabším zlo. Teda v priamom rozpore s Ježišovým učením. Tiso konal zlo, ktoré bolo konané na ňom a jeho predkoch. Nepoučil sa s dejín a tak zlyhal ako politik.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tiso je obvinený zo zlyhania ako kňaz, ako človek i ako politik. A ako ďateľ ťuká do stĺpu a zomrie, tak by malo zomrieť aj jeho uctievanie. Spýtajme sa sami seba, či by Hlinka dopustil to, čo pod jeho menom robili tzv. Hlinkove gardy. Pýtajme sa, či my Slováci chceme, aby niekto v našom mene robil to čo robí. Prestaňme hľadať vinníka v cudzincoch a začnime hľadať zrkadlo, do ktorého sa pozrieme.

Michal Bernát

Michal Bernát

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

večný študent a pozorvateľ. Zoznam autorových rubrík:  AntikaChotárne správyHontPoviem si svojeNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu