reklama

Život študentský

Chcel by som opísať , čo prežívajú študenti z východu v Bratislave. Nie je to o mne, ale o mojej priateľke. Práve nastúpila do prvého ročníka na Ekonomickej Univerzite.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (154)

Moja priateľka minulý školský rok úspešne zmaturovala a dostala sa na Ekonomickú univerzitu (EU) v Bratislave. Po chvíľach radosti z prijatia a úspešného zmaturovania prišli na rad aj starosti spojené s ďalším štúdiom. Bolo treba zariadiť množstvo papierovačiek, ako podať žiadosť o pridelenie internátu, podať žiadosť o isic a podobne. Prázdniny plynuli a prichádzali stále nové dokumenty, ktoré bolo treba vyplňovať, podpisovať, prípadne i zaplatiť. Dokumentov spusta, ale jeden chýbal. Hádam aj najdôležitejší, ten o pridelení internátu. Ako tak čas plynul boli sme z toho nervóznejší a nervóznejší. Jeden kamarát, ktorý študuje na EU nás však uisťoval, že odpoveď príde, vraj všetci prváci dostávajú internát a navyše s prospechom aký mala ona a vzdialenosťou aká je medzi Sninou a Bratislavou (cez 500 kilometrov) to inak ani nemôže byť, koniec koncov veď aj jemu prišla odpoveď až 30. Augusta. Ďeň zápisu na školu bol tu a odpoveď na žiadosť o pridelenie internátu stále nikde. Na zápise sa to iste vyrieši. Veď predsa jej internát prideliť musia. Mýlili sme sa. Nemusia. To len my musíme, oni môžu. Tak teda mohli minimálne poslať dokument o neprijatí na internát, ale to by sme od nich asi chceli veľa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nepomohlo nič. Odvolania, sťažnosti, prosby, návšteva študijného parlamentu, osobná návšteva každého internátu. To všetko bolo zbytočné. Pondelok 21. septembra bol nástup na školu. Všetko prichystané, len nie je kde bývať. Pomocnú ruku podal bratranec, ktorý opracuje v Bratislave a má prenajatú jednu izbu v trojizbovom byte. Môže bývať u neho, ale iba do konca septembra. V októbri sa má ku nemu nasťahovať nový nájomca. Bývať s nimi nemôže, veď už aj tak sa v tomto byte tesní 6 ľudí. Celý týždeň zháňame ubytovanie, ale bezvýsledne. Všetky internáty sú preplnené. Vsokoškolské aj stredoškolské. Bývať v podnájme znamená platiť minimálne 100 eur mesačne aj to ak v jednej izbe bývajú minimálne dvaja alebo traja. Pre niekoho to možno nieje problém, ale skúste to ak váš brat študuje na vysokej škole, vaša mama pracuje za zhruba 500 eur mesačne a otca, ktorý bol doposiaľ živiteľom rodiny prepustia z práce a poberá sociálne dávky, ktoré zachvýľu skončia. Byt si jednoducho nemôžete dovoliť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto bola len jedna časť problému. Skúste sa však vcítiť do kože mojej priateľky. Prišla z opačnej strany republiky do, pre nás, veľkej Bratislavy. Nastúpila na novú školu. Musí si zvykať na nové prostredie, nových ľudí, novú formu štúdia, je ďaleko od svojich najbližších a ešte nemá kde bývať. Myslím si, že jej nie je čo záviďieť.

Pravdepodobne bude mať aj nárok na sociélne štipendium. Radšej nechcite vedieť koľko dní sme stávili na úradoch dokiaľ sme zohnali všetky tlačivá, ktoré boli k tomu potrebné. Je však zaujímavé, že študent, ktorý má nárok na sociálne štipendium, nemá nárok na internát. To mi pripadalo akési nelogické.Už mi to tak nepripadá. Minule sme sa dozvedeli, že ľudia, ktorý majú na starosti pridelenie internátov na tom celkom dobre zarábajú. Ako je to možné? Jednoducho. Proste niekto nemá nárok na internát, no ten niekto zaplatí do vrecka niekomu, kto má na starosti pridelenie internátov a razom sa sitácia mení a ten kto mal nárok na internát ho už nemá a ten kto ho nemal už ho jednoducho má. A čo bude s tým, kto nárok mal a stratil ho už nikoho nezaujíma.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veci tiež nepomohol náš slávny minister školstva so svojím najinteligentnejším nápadom na zmiernenie nezamestnanosti v čase krízy. Na nábor ďlašich 5000 študentov na vysoké školy proste nemáme kapacity.

A tak nám neostáva nič iné, len o tom napísať blog a lámať si hlavu, že čo bude ďalej ako si pomôcť.

Michal Čop

Michal Čop

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Mišo zo Sniny. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu