reklama

Čo sa mi na projekte Nová väčšina nepáči?

Nedávno sa po dlhšej dobe znova ozval Daniel Lipšic. Tentoraz však už predstavoval projekt s názvom Nová väčšina. Ako obyčajne ponúkol zaujímavé myšlienky, silné a potrebné vízie. Aj napriek tomu však tejto iniciatíve neverím. A nie preto, že by mi chýbala viera.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu
(zdroj: topky.sk)

Hneď na prvý pohľad ma odradil populizmus tohto projektu. Ak veľkým podnikateľom euro, malým dve; zvýšenie platov učiteľov o 50%; rekonštrukcia všetkých nemocníc do štyroch rokov; referendá; voľby sudcov, a podobne. Populizmus však používa ten, kto skutočné riešenia nepozná. Ak by Daniel Lipšic skutočne vedel, ako svoju víziu lepšieho a slušnejšieho Slovenska uskutočniť nepotreboval by heslá podobného typu, ale ponúkal by riešenia namiesto populistických hesiel. Ja som si prečítal celý program jeho Novej väčšiny, no nič okrem populizmu som tam nenašiel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Danielovi Lipšicovi teda chýba návod k tomu, ako jeho víziu nového Slovenska uskutočniť. Táto skutočnosť je spôsobená faktom, že problematiku uchopil z opačného konca.

Ak sa pozrieme na krajiny s najlepšie fungujúcimi štátnymi zriadeniami, zistíme, že to, čo tam vládne sú skutočne občania. Avšak nie pomocou volieb všetkého, čo sa len zvoliť dá (teda sudcov, prokurátorov, či neustálych referend), ale pomocou občianskej spoločnosti. Teda spoločnosti, kde ľudia a inštitúcie práva a povinnosti nie len majú, ale rovnako ich vedia aj využívať. Ak v krajine funguje občianska spoločnosť, demokracia funguje tak, ako si to predstavuje Daniel Lipšic. Bez tohto elementu sa vyspelá demokracia vybudovať nedá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako príklad si vezmime Afganistan či Irak. V týchto krajinách rovnako, ako na Slovensku majú prostriedky demokracie, ako slobodné voľby, parlament, či referendum. O fungujúcej demokracii však nemôže byť ani reči práve preto, lebo v týchto krajinách ľudia nevedia, ako výdobytky demokracie použiť. Demokracia im bola nanútená zhora, aj keď na to vôbec neboli pripravení.

O niečo podobné ako USA v Afganistane a Iraku sa podľa mňa snaží aj Nová demokracia na Slovensku. Jej snahou je zhora nanútiť občanom mnohé nástroje na riadenie štátu, aj keď občania nevedia, ako ich používať. Preto si myslím, že zmeny, ako voľby sudcov, prokurátorov, neustále referendá a podobné vymoženosti, ktoré táto strana ponúka, politický systém na Slovensku neopravia. Práve naopak, ešte viac ho znefunkčnia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak teda chce Daniel Lipšic na Slovensku budovať vyspelú a najmä funkčnú demokraciu mal by prestať s projektmi ako Nová väčšina, ktoré sa snažia o neefektívnu inštaláciu demokracie zhora. Radšej by mal svoje vedomosti, energiu a kapitál využiť na vzdelávanie občanov a zvyšovanie občianskeho povedomia. Teda omnoho efektívnejším budovaním demokracie zdola. Je to práca omnoho viac potrebnejšia a efektívnejšia ako populistické heslá.

Michal Čop

Michal Čop

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Mišo zo Sniny. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu