reklama

Sme prví na rane

Priemerní? Zdáme sa snáď iba priemerní? Králi prázdnych dní? Úryvok z tejto Elánovskej pesničky Nie sme zlí, vystihuje častokrát pocity mladých ľudí vo vzťahu k blížiacim sa komunálnym voľbám, ktoré sa nezadržateľne blížia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ide síce o tie menšie voľby, lokálne, ale o to dôležitejšie, ktoré sa nás priamo dotýkajú, v mestách a obciach, kde žijeme.

Posledné roky trávim veľa času medzi mladými ľuďmi (www.skolskareforma.sk) a žiaľ často zisťujem, že veci verejné ich nezaujímajú. Je paradoxné, že dokonca ani dnes mnoho z nich nevie, že sa blížia voľby. Samozrejme, majú iné záujmy, je to prirodzené, na druhej strane je to škoda a je mi to ľúto. Prečo to tak je? Prečo aj tí, čo volia, volia bez toho, aby si vedeli zdôvodniť, prečo volia toho, či iného. Prečo volia proti a nie za?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľmi si vážim mladých ľudí, študujúcich, či rozbiehajúcich si svoje kariéry (som jeden z nich) a preto ich chcem týmto blogom trochu namotivovať.

Je doba, keď deň čo deň z médií idú negatívne správy o politikoch, niekedy sú to domnienky, niekedy fakty, ale je to jedna z vecí, čo nám lezie krkom. Poznám naozaj veľké množstvo ľudí, ktorí hovoria, že s tým nič nechcú mať a že voľby nikdy nič nezmenia. Keby zmenili, už dávno by ich zrušili. Nevidíme rozdiel, či je tam jedna, či druhá garnitúra.

Všetci sa objavia pred voľbami a začnú sľubovať, čo by ani Boh nevedel splniť. Paradoxne, napr. kandidáti na primátora minú na kampaň viac ako za štyri roky vo funkcií zarobia. Ja som to teraz skúsil, hoci kandidujem len za poslanca v okresnom meste a vcelku skromná kampaň už stála niekoľko tisíc Eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím, že nastala vhodná chvíľa, aby sme naozaj porozmýšľali a to bez ohľadu na vek, či profesiu a volili ľudí, ktorých poznáme, ktorí za desiatky rokov v politike ešte nevyhoreli (je prirodzené, že k opotrebovaniu dochádza, končia nápady, ide sa na udržiavací mód), ľudí, ktorí sa snažia preniknúť a skúsiť byť poslancom a preniesť vlastné nápady do praxe, pomôcť svojim susedom, kamarátom, ale aj všetkým obyvateľom ich "lokálu".

Samozrejme, položme si aj inú otázku. Budú noví, mladí kandidáti kvalitní? Tu platí, že každého treba posudzovať zvlášť. Je pravda, veľakrát som sa s tým stretol, keď som nahováral ľudí okolo veku 30 -rokov, aby to skúsili, Väčšinou bola tá odpoveď rovnaká: "Daj s tým pokoj, mám rodinu, prácu a nechcem sa špiniť". Mrzí ma to. Na druhej strane poznám kandidátov v iných mestách, napr. v Prievidzi Braňo Gigac, či v Žiline Denis Cáder, ktorí do toho idú, ktorí do toho dajú svoje úspory, svoj čas, či srdce. Držím im palce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tiež ich rovnako, ako mňa nebaví pozerať sa na dinosaurov, takých, čo za štyri roky povedia na zastupiteľstvu len to, aby sa ukončila diskusia, lebo im je dlho.

Alebo sú aj takí, ktorí sa nezapájajú do činnosti svojho mestského výboru. A viete prečo? Zákon o obecnom zriadení umožňuje vybrať si občanovi hociktorý volebný obvod, za ktorý budú kandidovať. Veľa z nich býva v iných mestských častiach, čím sa dostáva do konfliktu. Kde bude hlasovať napríklad za opravu chodníka: tam, kde býva alebo v mestskej časti, kde bol zvolený? Treba sa nad tým zamyslieť.

Keďže som vekom nadobudol nechuť byť len kritik, snažím sa hľadať to pozitívne. Nehádžem všetkých do jedného vreca, to sa ani nesmie, sú skúsení komunálni politici, ktorých si vážim, sú mi vzorom a vedia stále prinášať nové nápady a korigovať mladícku dravosť. Spojenie mladíckej dravosti so skúsenosťou je to, čo nás môže posunúť vpred.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto nestrácajme ďalšie 4 roky a voľme citlivo a s rozumom.

Michal Hybský

Michal Hybský

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som predseda OZ HARPÚNA, ktoré sa zaoberá netradičným riešením, tradičných problémov a ich následné zavedenie do praxe. Rovnako pôsobím ako poslanec mesta Zvolen, odborník na životné prostredie, či školstvo. Som priamy a hovorím to čo si myslím. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu