reklama

Svätá krava

Som to ja jedna nesústredená krava. Stále odbočujem od témy. Ale to robil aj Homér. Tak čo? Podstatou je že nemám nič proti psom, aj keď približne polovica z nich sú suky. Muuu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Elsie Bovary je krava. A velľmi šťastná krava. Až sa jednej noci vykradne z pasienka ku gazdovmu domu. Cez okno vidí gazdovu rodinu sediacu okolo svietiaceho krabicového boha. A čo všetko krabicový boh prezradí o veciach ktoré sa volajú “priemyselný chov jatočných zvierat“ otrasie Elsiiným svetom do základov.

Jediné riešenie? Utiecť do lepšieho a bezpečnejšieho sveta. A tak vznikne roztočudná družina: Elsie, Shalom, mrzuté prasa čo nedávno konvertovalo na judaizmus; a Tom, zdvorilý moriak čo nevie lietať, ale vie ovládať Iphone so svojim zobákom. S prichmatnutými pasmi a v ľudskom prevlečení si to smerujú rovno na letisko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Elsie je vtipná, chytrá a trocha šibnutá rozprávačka, Tom rozdáva psychiatrické rady s falošným nemeckým akcentom a Shalomovi sa omylom nakoniec podarí zjednotiť izraelčanov a palestínčanov.

Charizmatické tvory Davida Duchovneho ukazujú cestu k vzájomnému porozumeniu, ktoré je pre svet také potrbné.

Takto nejak je predstavená zaujímavá kniha Svätá krava “Holy cow” od Davida Duchovneho, známeho snáď najmä ako predstaviteľa agenta FBI Foxa Muldera. David vyštudoval Anglickú literatúru na Princetonskej univerzite a neskôr na Yale. Tento plnotučný literárny základ možno pozorovať skrz celú knihu so silným vrstvením hlbších myšlienok a referencií na antickú literatúru a americkú klasiku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale naspäť k štvornohej hrdinke Elsie. Tá zažíva skvelé cestovateľské dobrodružstvo spolu so svojimi nevyžiadanými spolucestujúcimi. Preciťujeme s ňou bolestné poznanie, prečo ju opustila mama krava a aj krutosť priemyselných veľkochovov takpovediac z kravského pohľadu. Toto je asi najnáročnejšia časť celej knihy a David sa jej venuje krátko, ale nesmierne intenzívne. Dáva to naozaj veľa materiálu na rozmýšľanie.

V knihe sa píše: Nemôžeš nosiť potravinový reťazec okolo krku ako náhrdeľník. Si jeho súčasťou. A pokiaľ sa k nemu budeš chovať s pohŕdaním, tak ťa uškrtí.

Okrem tohto posolstva nám kniha ponúka aj mierne satirický pohľad na zvyky, hodnoty a vieru rôznych kultúr. Je to podané tak, že sa v tom ani sviňa/krava/moriak nevyzná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nakoniec sa predsalen aj krava môže stať posvätnou bohyňou.

Na konci dobrodružstva Elsie hovorí: Nie je správne byť ani prekliaty a ani uctievaný. Nie sme bohovia či bohyne, alebo diabli a príšery. Viem že príroda je krvavá v zuboch a pazúroch. Neobviňujem vlka za to, že ma chce zožrať. Je to jeho prirodzenosť aby prežil. Tiež viem, že môžem mať pokojný život v harmónii a dôstojnosti, mať teliatko, prežiť pekné roky na farme a potom byť obetovaná aby som niekoho nakŕmila. Je v tom určitá stále sa opakujúca krása. Samozrejme, že som vegetariánka ako všetky kravy, ale nie som naivná aby som žiadala tigra vzdať sa mäsa a chrúmať fazuľové struky. My všetci sme zvieratá a všetci máme svoje miesto v lone prírody. Iba človek sa sám vytesnil z tohoto úchvatného kruhu bytia a od ostatných zvierat. Myslím však, že je to na jeho veľkú újmu a zároveň na smútok nás zvierat.

Michal Jelinek

Michal Jelinek

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Philosophiae doctor so záľubou v búracích prácach. Vždy si radšej overte čo píšem, lebo sú to veľmi pravdepodobne bludy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu