reklama

Riešenie Rómskej problematiky z môjho pohľadu.

Rómska problematika, respektíve problematika Rómskej menšiny, ktorá sa združuje v osadách a mestských aglomeráciách, kde vytvára takzvané Getá je jeden z hlavných sociálnych problémov na Slovensku, ktorý potrebuje rázne a dlhodobé riešenie. Každá doterajšia snaha o riešenie tejto problematiky sa skončilo viac menej fiaskom a ako mrhanie peňazí. Je pravda, že sú rozbehnuté niektoré projekty, ako napríklad sociálny terénny pracovníci, lekári v teréne, ale to nepostačuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Treba si položiťotázku: Na koho sa treba zamerať, na tých ktorý sú niekoľko rokov nezamestnaný, nemajú záujem pracovať, žijú zo systému sociálnych dávok, alebo na ich deti,ktoré síce žijú v špine a biede, ale je tu reálna šanca dať imvzdelanie, šancu zamestnať sa, pritiahnuť potencionálnych investorov, založiťsociálne podniky v ktorých budú mať reálnu chuť pracovať?

Ja som zavzdelávanie rómskych detí a mládeže, pretože som dosť skeptickýk zmene postoja súčastnej dospelej populácie Rómov. A preto navrhujemdvojkoľajnosť sociálneho systému, ktorý by nemal negatívny dopad na súčastnýchpoberateľov dávok, viedlo by to len k zhoršeniu ich sociálneho postavenia,ale bol by veľmi nevýhodný pre tých, ktorý by sa nimi mali stať hneť poskončení vzdelávania.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Treba motivovaťnegatívne aj pozitívne Rómskych rodičov, aby svoje deti posielali do škôl, aaby nemali deti dokončenú len základnú školskú dochádzku. Aby sa ich detivyučili, prípadne ukončili aj vyššiestredné a prípadne vysokoškolské vzdelania.

Negatívnamotivácia by mala vyzerať nasledovne:

Zníženiesociálnych dávok, nemožnosť zúčastniť sa verejnoprospešných prác, prípadne až odobratie detí do ústavnejvýchovy. Nič v podstate nového, lebo negatívne sú Rómovia trestaný uždávno.

Pozitívnamotivácia: Vyššie sociálne dávky, prideľovanie sociálnych bytov - domčekov, možnosťprivyrobiť si na verejnoprospešných prácach, prednostné zaraďovaniev prípade záujmu o trvalú prácu. Jedná sa princíp, aby si Rómoviaosvojili myšlienku, že posielať deti do školy sa oplatí a neposielať imprinesie len problémy, lebo len vzdelaná generácia Rómov môže meniť budúcnosťich existencie.

Michal Kubala

Michal Kubala

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Bratislavčan, ktorý je hrdý na svoje mesto. Sťastne ženatý s manželkou, ktorá je nevidiaca, máme adoptovaného syna Jakubka,.Mám rád Country a Folk. Milujem Psy, Kone, Dobré jedlo, Country Hudbu.Ešte jedna vec. Som disortografik, prišlo sa na to neskoro. Takže správna gramatika je nad moje schopnosti. Zoznam autorových rubrík:  PsyMoje temné JASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu