reklama

Hybrid kapitalizmu.

Dnesne rano pri sledovani BBC breakfast, business, mi skoro zabehol kusok chleba s lekvarom, ktory som zapijal organickym kakaom. Taky zabavny chlapik, ktory ma k dispozicii par minut v rannom programe, aby sa fundovane vyjadril k poslednym business issues informoval o plane zachrany jednej z najvacsich britskych bank Northern Rock.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Tym ktori nevedia vocogou (niezeby som ja vedel vocogou), trochu priblizim situaciu. Northern Rock je klasicka britska banka s dlhou tradiciou, ktora sa dostala do problemov kvoli tomu, ze svoje dlhodobe aktivne obchody (hlavne residential a commercial morgages) financovala kratkodobym kapitalom ziskavanym na lokalnom medzibankovom trhu. Po oznameni velkych odpisov z hodnoty aktiv velkych americkych bank (co je americka banka?) v dosledku hypotekarnej krizy v USA a v dosledku rozsirenia tejto krizy i na europske bankove domy, vzajomna dovera na lokalnom medzibankovom i financnom trhu poklesla. Northern Rocku zrazu nikto nebol ochotny pozicat, takze zrazu nemal na uctoch prostriedky ani na to aby zaplatil fakturu za elektrinu (samozrejme to je myslene obrazne a problematika je ovela zlozitejsia, napr. ze banka nie je schopna vyplatit zavazky vyplyvajuce z predaja podielov v investicnych fondoch, ktorych je sama zriadovatelom).

Ano pytate sa spravne, ale preco jedinou obetou tejte medzibankovej nedovery bol iba Northern Rock?

Ine velke banky ako HSBC, HBOS, Loyds TSB uz pred tym vyuzili financovanie poslednej instancie poskytnute Bank of England. Tato likvidita im docasne zachranila krk. To iste pomohlo bankam v USA a EU, nehovoriac o inej pomoci od azijskych vladnych investicnych institucii. (Dalej nehovorme teraz o tom, ako centralne banky povoluju kriteria na zabezpecenie tychto uverov poslednej instancie. To je tema na iny clanok.)

Potom ako sa novinari dozvedeli, ze Northern Rock ma problem so ziskanim likvidity, hned to roztrubili do sveta. Veritelia banky, jednoduchi obcania sa hufne vybrali do banky aby vybrali svoje neraz celozivotne uspory podla jednoduchej logiky, preco by mali oni financovat banku, ktoru nie su ochotne financovat ine banky, ktore by mali tomu lepsie rozumiet.

Aby sa zabranilo panike, okamzite zasiahla vlada, ktora pozicala Northern Rocku 25 miliard libier, aby zabranila bankrotu banky, socialnym nepokojom, mozno i malej obcianskej vojne i kvoli znizeniu hodnoty akcii banky, v ktorych nejeden Brit drzal svoje celozivotne uspory.
Samozrejme tato pozicka je sice kryta dlhodobymi aktivami banky ale s pochybnou splatnostou. Nikto nevie co eviduju v uctovnych knihach. Otazku, odkial vzala vlada 25 miliard libier teraz nebudem riesit. Pravdepodobne jednoducho navysila verejny deficit emisiou nejakych dlhopisov (dosledkom je sice inflacia ako svina ale budiz) alebo co ja viem ako, ze by zcasti vymyslela (elektronicky), bozechran vytlacila nove peniaze.

Plan dalej bol banku docasne znarodnit a nasledne ponuknut na predaj nejakym financnym zralokom. Riesenie, ktore ale dnes prezentoval kancelar Alistair Darling mi pravdupovediac trochu vyrazilo dych. Premenit tento 25 miliardovy dlh na dlhopisy a tieto ponuknut investorom na predaj neznamena v praxi nic ine ako ponuknut na predaj investorom cast uveroveho portfolia banky. Bezprecedentne na tom je i to, ze stat sa ponukol, ze za tieto cenne papiere bude rucit v plnom rozsahu, co uplne naburava principy volneho trhu, volnej sutaze alebo az dovolim si tvrdit principy kapitalizmu. Este ziadna britska vlada v historii neponukla sukromnemu sektoru pomoc v takom obrovskom rozsahu.
Tento krok by mal napomoct urychleniu predaja banky sukromnemu investorovi.

Michal Kvietok

Michal Kvietok

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Sportovy fanatik, ktory sa pokusa v zivote naplnat idealy starogreckej kalokagatie - rovnovahy tela a duse. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu