
Suroviny:
250g hladkej múky
5-6 vajec
pohár mlieka (250-270ml)
lyžička prášku do pečiva
štipka soli
Pripravujeme ich BEZ cukru. Nie je to chyba, osladíme si ich až na tanieri. Uvedené množstvo surovín vystačí na prípravu 6-8ks celotanierových palaciniek. To je pomerne dosť, toto množstvo vystačí pre 4 osoby.

Na začiatok si oddelíme bielka, ktoré vymiešame na sneh. Žĺtky, múku, mlieko a prášok do pečiva vymiešame na hladké cesto.

Sneh z bielok pridáme a opatrne zapracujeme do cesta.

Rozohriatu panvicu potrieme kvapkou oleja, rovnako ako keď pripravujeme bežné palacinky. Cesto dávkujeme varechou. Nemusíme ho nijako razantne rozlievať do strán, pokojne ponecháme hrúbku cesta 5-6mm, pri pečení by nám mala výška palacinky stúpnuť až na asi 1cm, také hrubé a nadýchané palacinky chceme mať ako výsledok.

Palacinku opečieme bežným spôsobom z oboch strán, je to rýchly proces.

Palacinky osladíme až na tanieri. V štátoch by si na ne dali ovocie, sladkosti a celé by to poliali javorovým sirupom. Ja obľubujem kombináciu medu a domáceho jahodového džemu.

Keď do palaciniek zapekáme ovocie, stačí ho pridať do cesta na panvici. Napríklad čierne ríbezle, čučoriedky...

Keď palacinku otočíte, ovocie skaramelizuje.

Nebojte sa skúšať a namiesto ovocia pokojne pridajte kukuricu a kocky šunky. Alebo skaramelizovanej slaniny. Predstavám sa medze nekladú. Ak máte odskúšané vlastné uletené kombinácie, napíšte mi o tom do diskusie.