Ančovičky na bruschette

Tento recept je tak úžasne chutný, že týmto drobným rybičkám v sekunde odpustíte všetky zlé skúsenosti, ktoré ste s nimi mohli zažiť. Zabudnite na smažené rybičky, z ančovičiek nikdy neurobíte bulharské "rybičky ca-ca", pretože sú jednoducho iný druh. Zabudnite na presolené sardelové očká z obchodu, je to len snaha výrobcu zarobiť peniaze na rybičkách, ktoré sú takmer zadarmo. Aj sardelová pasta by mohla byť lepšia ak by obsahovala viac rybieho podielu než soli, však? A na grill? Tvrdá, pichľavá kostička v strede. Do šľaka, kto hladný by sa tým piplal?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Ančovičky na bruschette
Ančovičky na bruschette (zdroj: Michal Latta)

Ančovičky sa lovia v Atlantickom oceáne, Stredozemnom a v Čiernom mori. Neobsahujú žiadne rastové hormóny, žiadne antibiotiká, žiadne chemické náhražky prirodzenej stravy, ktoré by im niekto pridával do granulí tak ako pstruhom, alebo drahým lososom. Čo nám teda na nich vadí? Od svojich priateľov viem, ze väčšina z nás má s nimi zlé skúsenosti a vyhýbame sa im, pretože naše pokusy s ich prípravou jednoducho zlyhali na zlom recepte. Možno aj preto patria medzi najlacnejšie ryby v našich obchodoch, pretože ich nikto nekupuje. Ja len verím, že to vydrží čo najdlhšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Suroviny:

500g ančovičiek (preferujte čerstvé, ako náhrada môžu byť aj mrazené)

pohár bieleho vína

hrsť čerstvej nakrájanej petržlenovej vňate

extra panenský olivový olej

citrón

soľ

Ak chcete kúpiť čerstvé rybičky, pozrite sa im na oči. Ak je ančovička čerstvá, tak má pekné a jasné oči. Ak je ryba v rozklade, oči má mútne. V tomto prípade sa im vyhnite a kúpte mrazené.

Obrázok blogu

Ančovičky očistíme veľmi jednoducho. Rybičku uchopíme tesne za hlavou. Druhou rukou hlavu smerom dole odlomíme, čím z rybičky vytiahneme aj drobné vnútornosti. Ančovička je veľmi krehká, ale čo by sme chceli od 10cm veľkej rybičky, však? Očistené rybičky opláchneme vo vode. Ančovička ktorú kúpime má minimum šupín a aj tých pár nám odpadne samo, takže sa s nimi nezdržiavame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do vody nalejeme pohár vína a osolíme ju. Do teplej vody (nie vriacej, mali by sme do nej bez problému ponoriť prst) vložíme ryby. Necháme na miernom plameni variť asi 5-6 minút. Voda sa na plameni zahrieva, ale nemala by zovrieť, inak sa nám ryba rozvarí a rozpadne.

Obrázok blogu

Po 5-6 minútach rybu opatrne vyberieme.

Obrázok blogu

Teraz je čas ančovičky dočistiť. Musíme z nich odstrániť stredové kostičky, ktoré sú veľmi tvrdé. Rybičky sa nám v rukách samé rozpadajú na polovičky, kostičky sa nám jednoducho a rýchle vyberajú.

Obrázok blogu

Rybičky takto nakope nakrájame asi na 1cm veľké kúsky.

Obrázok blogu

Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bohato polejeme olivovým olejom. Osolíme a podľa chuti pokvapáme citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zmes rybičiek a ochutenia opatrne premiešame.

Obrázok blogu

Plníme do fľaštičiek a na vrch nalejeme niekoľko milimetrov olivového oleja. Týmto obmedzíme prístup vzduchu a ančovičky nám v chladničke bez problémov vydržia celý týždeň.

Obrázok blogu

Pred servírovaním ich necháme v chladničke 2-3 hodiny odležať. Servírujeme na bruschette. Bruschetta je vlastne opečený chlebík, ktorý po upečení mierne pokvapkáme olivovým olejom a prípadne na vôňu aj potrieme cesnakom. Môžeme "postrašiť" strúhaným parmezánom.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

313 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,069 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Marcel Rebro

Marcel Rebro

137 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu