
Ančovičky sa lovia v Atlantickom oceáne, Stredozemnom a v Čiernom mori. Neobsahujú žiadne rastové hormóny, žiadne antibiotiká, žiadne chemické náhražky prirodzenej stravy, ktoré by im niekto pridával do granulí tak ako pstruhom, alebo drahým lososom. Čo nám teda na nich vadí? Od svojich priateľov viem, ze väčšina z nás má s nimi zlé skúsenosti a vyhýbame sa im, pretože naše pokusy s ich prípravou jednoducho zlyhali na zlom recepte. Možno aj preto patria medzi najlacnejšie ryby v našich obchodoch, pretože ich nikto nekupuje. Ja len verím, že to vydrží čo najdlhšie.
Suroviny:
500g ančovičiek (preferujte čerstvé, ako náhrada môžu byť aj mrazené)
pohár bieleho vína
hrsť čerstvej nakrájanej petržlenovej vňate
extra panenský olivový olej
citrón
soľ
Ak chcete kúpiť čerstvé rybičky, pozrite sa im na oči. Ak je ančovička čerstvá, tak má pekné a jasné oči. Ak je ryba v rozklade, oči má mútne. V tomto prípade sa im vyhnite a kúpte mrazené.

Ančovičky očistíme veľmi jednoducho. Rybičku uchopíme tesne za hlavou. Druhou rukou hlavu smerom dole odlomíme, čím z rybičky vytiahneme aj drobné vnútornosti. Ančovička je veľmi krehká, ale čo by sme chceli od 10cm veľkej rybičky, však? Očistené rybičky opláchneme vo vode. Ančovička ktorú kúpime má minimum šupín a aj tých pár nám odpadne samo, takže sa s nimi nezdržiavame.

Do vody nalejeme pohár vína a osolíme ju. Do teplej vody (nie vriacej, mali by sme do nej bez problému ponoriť prst) vložíme ryby. Necháme na miernom plameni variť asi 5-6 minút. Voda sa na plameni zahrieva, ale nemala by zovrieť, inak sa nám ryba rozvarí a rozpadne.

Po 5-6 minútach rybu opatrne vyberieme.

Teraz je čas ančovičky dočistiť. Musíme z nich odstrániť stredové kostičky, ktoré sú veľmi tvrdé. Rybičky sa nám v rukách samé rozpadajú na polovičky, kostičky sa nám jednoducho a rýchle vyberajú.

Rybičky takto nakope nakrájame asi na 1cm veľké kúsky.

Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bohato polejeme olivovým olejom. Osolíme a podľa chuti pokvapáme citrónovou šťavou.

Zmes rybičiek a ochutenia opatrne premiešame.

Plníme do fľaštičiek a na vrch nalejeme niekoľko milimetrov olivového oleja. Týmto obmedzíme prístup vzduchu a ančovičky nám v chladničke bez problémov vydržia celý týždeň.

Pred servírovaním ich necháme v chladničke 2-3 hodiny odležať. Servírujeme na bruschette. Bruschetta je vlastne opečený chlebík, ktorý po upečení mierne pokvapkáme olivovým olejom a prípadne na vôňu aj potrieme cesnakom. Môžeme "postrašiť" strúhaným parmezánom.
