
Základ tvorí cesto Phyllo. Je to v podstate cesto na štrúdlu, akurát tenšie. Slovenská obdoba takéhoto cesta obsahuje 4 hrubé pláty, v rovnakej veľkosti ho v zahraničí vytiahnu na 18 tenkých, priesvitných plátov. Preto ho chodíme za 60 centov kupovať do Maďarska alebo Rakúska. Skúste sa občas pozrieť do mraziacich boxov v hypermarketoch, mám pocit, že som cesto Phyllo videl už aj na Slovensku.
Suroviny:
1 bal. cesto Phyllo
hrubo zomleté vlašské orechy
1dcl olej
100g rozpusteného masla
435g cukru (1+3/4 hrnčeka)
315 ml vody (1 + 1/4 hrnčeka)
šťava z 1 citróna (2-3 polievkové lyžice)

Rozpustíme maslo a zmiešame ho s 1dcl oleja.

Rozložíme cesto a pierkom potrieme rozpusteným tukom. Mierne posypeme hrubo pomletými orechami. (s orechmi nemusíte preháňať, vyskúšajte použiť aj viac orechov, uvidíte, že to nebude to pravé... Baklava musí zostať nadýchaná, najlepšie ak na prvý raz vyskúšate a zvolíte si pomer, ktorý vám bude vyhovovať)

Cesto narolujeme na palicu, alebo tenký, asi 1,5-2,5cm hrubý valček.

Cesto opäť jemne potrieme tukom ale bez orechov narolujeme ako druhú vrstvu na ten istý valček.

Teraz z oboch okrajov narolované cesto stlačíme smerom do stredu.

Takto spracované, zrolované a stiahnuté rolky baklavy ukladáme natesno jeden vedľa druhého na maslom vymastený plech. (18 kusov cesta znamená 9 roliek)

Hotové rolky potrieme zvyšným tukom a dáme piecť 30 min do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Priebežne kontrolujeme, prípadne ak sa z vrchu páli, tak zmeníme program aby sme rolky rovnomerne a dokonale prepiekli. V prípade potreby môžeme pridať ďalších 15 minút pečenia.

Po vybratí z rúry rolky ešte teplé nakrájame na požadované kusy.

Pripravíme zálievku. Zmiešame cukor s vodou.

Pridáme citrónovú šťavu.

Varíme asi 10 minút, kontrolujeme a občas cukrový sirup premiešame.

Postupne, kúsok po kúsku lyživou polievame ešte horúcim sirupom, polievame aj druhý krát, až sa nám minie celý sirup.

Každý kúsok musí byť dokonale poliatý. Baklavu ponecháme postáť ďalších 30-60 minúť, nech nasiakne sirup, až potom servírujeme.

Vyzerá super, však? Ako viete ako skvele chutí? Mňam.

Tip: Baklavu skladujte v chladničke. Ak si ju doprajete na druhý deň, chutí lepšie, pretože sa prepoja všetky chute. Môžete podávať chladenú, doporučujem ale pred servírovaním na 10 sekúnd nechať ohriať v mikrovlnke, aby sa teplotou trošičku priblížila izbovej teplote.
