
Assýria označovala územie severnej Mezopotámie, teda územia, kde sa predpokladá pôvod tohto receptu. Z tohto regiónu sa recept v 4 storočí pred n. l. zásluhou výpadov Alexandra Veľkého rozšíril na územie dnešného Turecka a Balkánu. Alexander sa zaslúžil aj o prinesenie ovocia, ako marhule, čerešne, slivkoviny, mandle ale aj iné. "Krem" neprekladajte ako krém, ale ako "dezert" alebo "puding".
V originálom recepte sa používajú pšenica, sušené marhule (turci aj sušené hrozienka) a marhuľové semená. Sušené marhule môžete pokojne nahradiť akýmkoľvek iným sušeným ovocím, ja dávam prednosť kyslejšiemu ovociu, napríklad sušeným višniam a slivkám. Do receptu rád pridávam bezkôstkové hrozno, ale to je vecou mojich chutí, nie pôvodného receptu. Marhuľové semená môžete pokojne nahradiť zmesou orechov: mandle, vlašské orechy a nesolené arašidy.
Suroviny:
150g potravinárskej pšenice
Hrsť sušeného ovocia (originálny recept marhule, hrozienka)
Hrsť orechov (mandle, vlašské orechy, arašidy)
50g cukor
2 lyžice múky
3l vody

Pšenicu poriadne prepláchneme v čistej vode. Necháme ju namočenú vo vode minimálne 3 hodiny, alebo aj cez noc.

Nabobtnanú pšenicu zalejeme asi 3 litrami čistej vody a na miernom plameni varíme asi 3 hodiny. Na začiatku zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu.

Po 3 hodinách pomalého varenia by mala byť pšenica mäkká a zvykne popraskať. Keď ju ochutnáte, prekvapí vás príjemná konzistenica zrna. Väčšina vody sa už vyvarila, stále jej však zostáva v hrnci dostatok na rôsol (pri uvedenom množstve prípravy máme v hrnci spolu asi 1 liter uvarenej pšenice so zvyškom vody).

2 lyžice hladkej múky (približne na 1 liter uvarenej zmesi) rozmiešame v pár lyžiciach vody a zahustíme varenú pšenicu. Pšenicu súčasne dochutíme cukrom podľa chuti. Výsledná chuť by mala byť príjemne svieža, sladká, ale nie prehnane sladká, menej než ste zvyknutí pri pudingu. Keď budete cítiť "ešte by som pridal 1 lyžicu cukru" tak prestaňte, v opačnom prípade to presladíte a chuť ingrediencií nevynikne vo svojej sviežej kráse. Ku koncu pridáme nakrájané sušené ovocie. Celú masu poriadne premiešame a naložíme do misiek na puding. Na vrch posypeme hrubo rozdrvenými orechmi (vylúpanými semenami marhulí). Necháme vychladnúť v chladničke a podávame ako dezert. Dobrú chuť.

Tip: Krem Ashure sa často servíruje medzi dvoma hrubými sušienkami typu "sušienky Marína", ktoré určite poznáte. Robí sa to tak, že položíte sušienky na spodok misy. Na ne poukladáte asi 1,5-2cm vrstvu dezertu a prikryjete druhou vrstvou sušienky. Necháte v chladničke aby sušienky nasiakli vlhkosť z dezertu. Ak je potrebné, otočíte, aby aj vrchná sušienka nasiakla vlhkosť. Následne servírujete nakrájané na kocky a posypané rozdrvenými orechmi.