
Suroviny:
pohár šošovice (preferujeme drobnú šošovicu)
vačšia cibuľa, mrkva (môže byť aj petržlen)
klobáska, slaninka (údené rebrá - na vývar, nemali sme a nechýbali)
čierne korenie, cesnak, bobkový list, soľ
mäta, petržlenová vňať, devesil (ligurček) alebo vňať zeleru (podľa chuti)
cestovina, zemiaky
mlieko, ocot

Najskôr osmahneme slaninku ktorú sme nakrájali na kocky. Potom k nej pridáme na kocky nakrájanú cibuľu. Neskôr cesnak, čierne korenie a bobkový list. Nakoniec pridáme šošovicu.

Zalejeme vodou a varíme až nám šošovica zmäkne. Trvá to približne 20-30 minút. Je vhodné pridať údené rebrá, ktoré nám zvýraznia chuť celého vývaru. My sme ich nemali a tak sme pridali len klobásu. Tú sme uvarili spolu so šošovicou a potom vybrali bokom na tanierik. Klobásu nezjesť! Vrátime ju do šošovice, ale až úplne nakoniec.

V tomto bode sme obsah hrnca rozdelili do dvoch a každý sme si varili podľa svojich chutí. Pridáme mrkvu, ktorú sme nakrájali na kocky, zemiaky a aj ligurček (devesil) a pár lístkov mäty. Mäta sa chuťovo ku strukovinám veľmi hodí. Ligurček záhradkári volajú "maggi" a často ho používajú do polievok. Môže sa nahradiť vňaťou zo zeleru, alebo sa môže vynechať úplne. Ak by sme mali, určite by sme pridali aj koreň petržlenu.

10 minút pred koncom pridáme cestovinu, 2-3 minúty pred koncom aj poriadnu hrsť petržlenovej vňate. Škrob z cestovín a zo zemiakov nám celú šošovicu zahustí. Nebude potrebné pridávať žiadnu múku ani iné zahusťovadlo.

Úplne na záver pridáme uvarenú klobásu ktorú sme si nakrájali na kolieska.

Podávame s chlebom.

Osud šošovice v druhom hrnci sa odvíjal úplne iným smerom. Pridali sme zemiaky. Paradoxne po uvarení zemiakov bola šošovica v druhom hrnci oveľa hustejšia než tá v prvom.

Mliekom nahradíme odparenú tekutinu. Cieľom bolo uvariť šošovicovú "bielu" polievku na kyslo. Mlieko sme so šošovicou povarili asi len 4-5 minút. Nakoniec sme pridali klobásku nakrájanú na kolieska.

Šošovicovú polievku dochucujeme vínnym octom. Najlepšie ak si ju dochutí octom a soľou každý podľa svojej chuti priamo v tanieri. Vývar z údeného mäsa (klobásy) si dosolenie obyčajne nevyžaduje.

Bolo už dlho po polnoci keď sme šošovicu dovarili. Oba recepty chutili skvele.