reklama

Čaj o piatej.

Britské ostrovy patria medzi najkrajšie miesta na svete. Možnosť navštíviť túto ostrovnú krajinu si nenechám nikdy utiecť. Všetky národy ktoré v modernej Británii dnes žijú ju obohatili. Priniesli svoje zvyky, kultúru, spôsoby zábavy, jedlá ktorých sa nikdy neviete nasýtiť. Priniesli nové pohľady na svet, sny a predstavy o živote, architektúru, jazyky a milióny ďalších vecí ktoré vás najmä vo väčších mestách oslovujú na každom kroku. Napriek pretlaku všetkých ponúk a nekonečných možností vyžitia sa v Anglicku vždy zostáva jeden tradičný zvyk ktorý vyčnieva. Afternoon tea, tea at five. Pre nás "Čaj o piatej".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Čaj o piatej
Čaj o piatej (zdroj: Michal Latta)

Upečieme si scones, pripravíme čaj a pozveme návštevu. Keď máme viac času pripravíme aj anglické sendviče. S uhorkou, lososom, pečeným mäsom alebo tradičné šunkovo-syrové. Základ čaju o piatej u nás doma tvoria scones, hustá smotana (double cream) a domáci jahodový džem s kúskami ovocia. Čo poviete, prijali by ste pozvanie?

Suroviny:

250g hrubá múka

1/2 bal. prášku do pečiva

štipka soli

1 vajce

30g cukru

60g masla

150ml mlieko

hrozienka

Obrázok blogu

Zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, štipku soli a maslo.

Obrázok blogu

Všetko dobre premiesime, maslo sa vmiesi do múky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Vajce rozmiešame v mlieku a pridáme k múke.

Obrázok blogu

Vymiesime cesto do ktorého pridáme hrozienka. My obyčajne pridávame sušené višne obalené v cukre. Sú príjemne kyselkavé, majú výraznejšiu chuť, ak si pamätáte moje recepty, v júni sme ich sušili.

Obrázok blogu

Cesto vyvaľkáme na asi 1-1,5cm hrubú placku. Vykrajujeme koláčiky veľkosti pagáčikov. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Postupne spracujeme celé cesto, aj odrezky, ktoré opätovne vymiesime.

Obrázok blogu

Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Scones pečieme približne 12-15 minút.

Obrázok blogu

Necháme krátko vychladnúť a podávame. Tradične každý kúsok pri jedení potrieme trochou vynikajúcej Devonskej hustej smotany a na vrch dáme lyžičku jahodového džemu. Hustú smotanu raz za čas kupujeme v obchodoch ktoré predávú anglické potraviny. Napríklad v ázijských potravinách na Pasienkoch, alebo vo Viedni www.bobbys.at. Clotted cream chuťovo pripomína hustú kvalitnú šľahačku. Hneď v susedstve Bobbys je aj tradičný anglický pub s atraktívnym výberom čapovaných anglických pív a cideru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ešte sa nenašiel nikto kto by sa na čaj o piatej u nás doma netešil.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu