
Bob iahniu odporúčam pripraviť ako nedeľný obed. Ako polievku si pripravte klasický slepačí vývar. Po jeho dovarení si slepačie stehná odložte bokom, vynikajúco sa hodia k fazuľovému gulášu.
Suroviny:
500g predvarenej fazule (biela, alebo maslová, alebo borlotti - strakaté bielo-červené)
1 väčšia červená paprika
2 červené cibule
250g pasírovaných paradajok
5-8 strúčikov cesnaku
lístky petržlenu
lístky ligurčeka (volá sa to aj Devesil, alebo ľudovo Maggi, možné nahradiť lístkami zeleru)
1 chilli
1 kávová lyžička mletej červenej papriky, olej, soľ

Fazuľu (bielu,maslovú alebo borlotii) predvaríme v osolenej vode, pokojne až do mäkka. Vhodná fazuľa je aj mrazená, ktorá bola zbieraná v mliečnej zrelosti. Ak máte fazuľu mliečnu, tak ju stačí predvariť len pár minút.
Na troche oleja osmahneme cibuľu, papriku a cesnak. Polovicu cesnaku nakrájame na jemno, druhú polovicu použijeme celé strúčiky. Ku koncu pridáme lyžičku mletej červenej papriky.

Do osmahnutej zeleniny pridáme pasírované paradajky. Krabičku od paradajok vymyjeme trochou vody, aj tú prilejeme do hrnca. Vody stačí len 1-2 dcl.

Keď nám zmes v hrnci začne vrieť, pridáme predvarenú fazuľu.

Spoločne povaríme asi 20-25 minút. Tým, že je fazuľa mäkká, nie je potrebné ju dlho variť, stačí ju len dovariť. (Ak nemáte predvarenú fazuľu, guláš je možné uvariť aj zo suchej, len to trvá o dobu varenia fazule dlhšie). Ku koncu varenia nakrájame zelené lístky petržlenu, ligurčeka a pridáme do jedla. Dochutíme soľou, premiešame a pridáme aj uvarené slepačie stehná. Ak máme radi pikantné, pridáme aj chilli. Ak chceme viac pikantné, tak papričku nakrájame. Ak chceme len ochutiť, papričku necháme vcelku. Pár minút stačí aby uvoľnila svoju chuť.

Všetko spoločne prehrejeme asi 3-5 minút a servírujeme v hlbokých tanieroch.

Ako sa na správny guláš patrí, aj tento bude na druhý a tretí deň ešte lepší a chutnejší. Podávame s chlebom. Dobrú chuť.