Fazuľový guláš od Marmarového mora

Dlho som rozmýšľal aký recept zo stredomorskej kuchyne dnes predstaviť. Na veľkú noc pripravujeme  jahňacinu, napríklad pečené jahňacie so špenátovými listami alebo drob sarma čo je obdoba slaného ryžového nákypu s jahňacími drobami a veľkou kopou jarnej cibuľky. Problém je, že všetko sa ešte len varí. Preto by som vám dnes rád predstavil u nás obľúbený fazuľový guláš, ktorý sa týmto spôsobom pripravuje v oblastiach Čierneho, Marmarového a Egejského mora. Možno ho poznáte pod názvom "Bob iahnia". Je to chutné a lacné jedlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Bob iahnia
Bob iahnia (zdroj: Michal Latta)

Bob iahniu odporúčam pripraviť ako nedeľný obed. Ako polievku si pripravte klasický slepačí vývar. Po jeho dovarení si slepačie stehná odložte bokom, vynikajúco sa hodia k fazuľovému gulášu.

Suroviny:

500g predvarenej fazule (biela, alebo maslová, alebo borlotti - strakaté bielo-červené)

1 väčšia červená paprika

2 červené cibule

250g pasírovaných paradajok

5-8 strúčikov cesnaku

lístky petržlenu

lístky ligurčeka (volá sa to aj Devesil, alebo ľudovo Maggi, možné nahradiť lístkami zeleru)

1 chilli

1 kávová lyžička mletej červenej papriky, olej, soľ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Fazuľu (bielu,maslovú alebo borlotii) predvaríme v osolenej vode, pokojne až do mäkka. Vhodná fazuľa je aj mrazená, ktorá bola zbieraná v mliečnej zrelosti. Ak máte fazuľu mliečnu, tak ju stačí predvariť len pár minút.

Na troche oleja osmahneme cibuľu, papriku a cesnak. Polovicu cesnaku nakrájame na jemno, druhú polovicu použijeme celé strúčiky. Ku koncu pridáme lyžičku mletej červenej papriky.

Obrázok blogu

Do osmahnutej zeleniny pridáme pasírované paradajky. Krabičku od paradajok vymyjeme trochou vody, aj tú prilejeme do hrnca. Vody stačí len 1-2 dcl.

Obrázok blogu

Keď nám zmes v hrnci začne vrieť, pridáme predvarenú fazuľu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Spoločne povaríme asi 20-25 minút. Tým, že je fazuľa mäkká, nie je potrebné ju dlho variť, stačí ju len dovariť. (Ak nemáte predvarenú fazuľu, guláš je možné uvariť aj zo suchej, len to trvá o dobu varenia fazule dlhšie). Ku koncu varenia nakrájame zelené lístky petržlenu, ligurčeka a pridáme do jedla. Dochutíme soľou, premiešame a pridáme aj uvarené slepačie stehná. Ak máme radi pikantné, pridáme aj chilli. Ak chceme viac pikantné, tak papričku nakrájame. Ak chceme len ochutiť, papričku necháme vcelku. Pár minút stačí aby uvoľnila svoju chuť.

Obrázok blogu

Všetko spoločne prehrejeme asi 3-5 minút a servírujeme v hlbokých tanieroch.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ako sa na správny guláš patrí, aj tento bude na druhý a tretí deň ešte lepší a chutnejší. Podávame s chlebom. Dobrú chuť.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu