
Tušíte správne. Nápad na takého porovnanie sa zrodil minulý víkend, ktorý sme strávili v Prahe. Najskôr bola práca, keď sme sa s českými kolegami predstavili na výstave For babies s projektom sád na domácu výrobu 3d odliatkov detských ručičiek a nožičiek.

Počas celého dňa na nohách sme poriadne vyhladli. Spomenul som si ako v predposlednom diele "Ano šéfe" získala hviezdu od Zdenka Polreicha reštaurácia u Svätého Filipa a Jakuba. Bolo rozhodnuté. TV kamera neklamala. Interiér pražskej hospody bol originálny a ručne maľovaný.

U Svätého Filipa a Jakuba som si objednal 2 kofoly a porciu hovädzieho gulášu so žemlovou knedľou. Šéfovi chutil, bude aj mne?

Za dva týždne od vysielania relácie sa v reštaurácii muselo niečo zmeniť. Jedlo bolo zohrievané v mikrovnke, knedľa miestami stvrdla. Guláš bol priemerný, bolo cítiť a na kúskoch čiernej cibule aj vidieť, že kuchárovi pri varení prihorel základ. Ak budete mať v Prahe chuť na chutný guláš a kvalitné čierne pivo, jednoznačne odporúčam Pivovar u Fleků.
Flekovský guláš si môžete pripraviť aj u vás doma. Je to jednoduché a odmenou vám bude poctivý hovädzí guláš na čiernom pive, rovnaký, aký si radi objednáte v českej hospode.
Suroviny:
hovädzie mäso (preferujem predné, môže byť aj zadné)
2ks veľká cibuľa (na asi 1-1,5kg mäsa)
0,5l čierne pivo
1ks väčšia mäsitá paradajka
bravčová masť (olej)
cesnak, červená paprika, mleté čierne korenie, drvená rasca, soľ, majorán

Cibuľu nakrájame na kocky. Cesnak nakrájame na drobné kúsky, alebo plátky. Na tuku poctivo pomaličky osmahneme cibuľu. Keď je cibuľa z polovice osmahnutá pridáme cesnak, neskôr hovädzie mäso. Pomaličky smažíme. Trvá to 15 až 20 minút. Mäso si pustí vlastnú šťavu a príjemne vonia. Pridáme koreniny a z mletej papriky len polovičku. Ak to nie je potrebné, vodu pridávať nemusíte. Ak vám ale guláš začne prihárať, tak pridajte trochu horúcej vody. Ale len toľko aby vám nepriháralo.

Paradajku nakrájame na drobné kocky a pridáme k mäsu.

Paradajka sa nám začne rozpúšťať, vytvorí nám šťavu. K mäsu pridáme celé pivo. Dusíme pod pokrievkou až nám mäso zmäkne. Ak chcete viac šťavy, pridajte vodu alebo ešte jedno pivo.

Ak ste guláš pripravili tak ako my doma, mali by ste ho mať dostatočne hustý. 5 minút pred dovarením pridajte zvyšok mletej červenej papriky a hrsť majoránky. Guláš v prípade potreby zahustite jemne strúhaným zemiakom. Podávame s knedľou. Guláš chutí aj s čertvými zemiakovými plackami (bramborák) alebo s čerstvým chlebom. Dobrú chuť.
