Focaccia con ricotta e pomodorini

Poviem vám, bola to rýchlovka uprostred týždňa. Po obede som na ňu dostal chuť a za hodinku bola upečená. Pár rajčiniek zo záhrady, múka, tvaroh ricotta. Jednoduché a v skutku noblesné. Tento chutný recept na focacciu pochádza zo Sicílie. Je to jednoduchý tip pre víkendové pečenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Obrázok blogu

Suroviny:

500g hladká múka

400ml vlažná voda

1/2 droždia

štipka cukru

soľ, olivový olej

cherry paradajky

1 bal ricotta

Ak neviete kúpiť ricottu, môže byť nahradená jemným (bez-hrudkovitým) tvarohom.

Obrázok blogu

Vo vlažnej vode si zarobíme droždie so štipkou cukru. Necháme postáť.

Obrázok blogu

Postupne pridávame múku až vypracujeme hladké cesto. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme nakysnúť. Trvá to približne 30 minút. Bez soli.

Obrázok blogu

Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 bochníky.

Obrázok blogu

Plech vystelieme papierom na pečenie. Z každého bochníka vypracujeme silnejšiu placku (asi 2cm) a položíme na plech.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Každú focacciu bohato pokvapeme panenským olivovým olejom, posypeme hrubou soľou a povrch prstami premasírujeme. Ak nám v priehlbinkách zostane olivový olej, je to v poriadku. Cherry paradajky rozrežeme na polovičky a vtlačíme do každej placky. Okoreníme oreganom. Oregano sa pre tento recept vynikajúco hodí.

Obrázok blogu

Rúru rozpálime na maximum. Focacciu pečieme asi 5-6 minút, potom vyberieme. S pomocou lyžičky na focacciu pridáme ricottu. Vrátime do rúry a pečieme ešte ďalších 5-10 minút. Netreba to s pečením prehnať, focacciu dokopy pečte 10-15 minút, nie dlhšie, inak bude vysušená. Nemajte obavy, nepichajte do cesta, cesto je ľahké a rýchle sa upečie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Milujem focacciu. Nadýchané cesto. Je absolútne delicious. Je ako milenka. Môžete sa s ňou maznať.

Obrázok blogu

Focacciu môžete pripraviť na milión spôsobov. Vyskúšajte slaninku s cibuľkou. Alebo olej+soľ+rozmarín. Focaccia nie je pizza. Ozdobte ju jednoducho a ona vás odmení svojou chuťou. Pamätám si, že som základný recept na focacciu na tomto blogu už prezentoval. Ono sa to nedá nepochváliť sa keď sa podarí. Focaccia s týmto receptom sa podarí vždy. Najlepšia je čerstvá. Môj tip: ak si ju chcete odložiť na druhý deň, radšej si upečte novú.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  23x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu