
Suroviny:
500g hladká múka
400ml vlažná voda
1/2 droždia
štipka cukru
soľ, olivový olej
cherry paradajky
1 bal ricotta
Ak neviete kúpiť ricottu, môže byť nahradená jemným (bez-hrudkovitým) tvarohom.

Vo vlažnej vode si zarobíme droždie so štipkou cukru. Necháme postáť.

Postupne pridávame múku až vypracujeme hladké cesto. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme nakysnúť. Trvá to približne 30 minút. Bez soli.

Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 bochníky.

Plech vystelieme papierom na pečenie. Z každého bochníka vypracujeme silnejšiu placku (asi 2cm) a položíme na plech.

Každú focacciu bohato pokvapeme panenským olivovým olejom, posypeme hrubou soľou a povrch prstami premasírujeme. Ak nám v priehlbinkách zostane olivový olej, je to v poriadku. Cherry paradajky rozrežeme na polovičky a vtlačíme do každej placky. Okoreníme oreganom. Oregano sa pre tento recept vynikajúco hodí.

Rúru rozpálime na maximum. Focacciu pečieme asi 5-6 minút, potom vyberieme. S pomocou lyžičky na focacciu pridáme ricottu. Vrátime do rúry a pečieme ešte ďalších 5-10 minút. Netreba to s pečením prehnať, focacciu dokopy pečte 10-15 minút, nie dlhšie, inak bude vysušená. Nemajte obavy, nepichajte do cesta, cesto je ľahké a rýchle sa upečie.

Milujem focacciu. Nadýchané cesto. Je absolútne delicious. Je ako milenka. Môžete sa s ňou maznať.

Focacciu môžete pripraviť na milión spôsobov. Vyskúšajte slaninku s cibuľkou. Alebo olej+soľ+rozmarín. Focaccia nie je pizza. Ozdobte ju jednoducho a ona vás odmení svojou chuťou. Pamätám si, že som základný recept na focacciu na tomto blogu už prezentoval. Ono sa to nedá nepochváliť sa keď sa podarí. Focaccia s týmto receptom sa podarí vždy. Najlepšia je čerstvá. Môj tip: ak si ju chcete odložiť na druhý deň, radšej si upečte novú.