V Bulharsku gjuveč zaraďujú do kategórie "gotvena mandža" čo by sa dalo voľne preložiť ako varený pokrm. Pár kilometrov z Bratislavy na juho-západ by gjuveč zaradili medzi eintopfy. Čo na to potrebujete?
Zeleninu akúkoľvek
oplatí sa nevynechať mrkvu, baklažán, fazuľku alebo zelený hrášok, paradajky, papriku, cibuľu, okru, zemiaky
perfektne sa hodí aj cuketa, kukurica, štanglový zeler a iná zelenina, ktorú máte momentálne po ruke
Zelená petržlenová vňať (môže byť aj zelerová vňať)
Mletá červená paprika, soľ, olej
voliteľne mleté čierne korenie
Mäso - ideálne kuracie, alebo bravčové, nakrájať na kusy
Pečená varianta s kuracím mäsom
Zeleninu nakrájame a zmiešame v jednom hrnci.

Pridáme mäso, ktoré sme nakrájali na kúsky. Okoreníme mletou červenou paprikou a osolíme.

Pridáme lyžicu-dve oleja, všetky suroviny premiešame a dáme do zapekacej misy. Mierne podlejeme vodou alebo aj bielym vínom a pečieme asi 45-60 minút na približne 200 stupňov.

Po upečení to vyzerá asi takto

Podávame s čerstvým chlebom.

Dusená varianta s kuracím mäsom

Mäso osmahneme na troche oleja. Pridáme tvrdú zeleninu, ktorú tiež môžeme restovať spolu s mäsom.

Okoreníme, pridáme ostatnú zeleninu a zalejeme vodou. Môžeme pridať aj trochu bieleho vína.

Dusíme asi 40 minút a máme hotovo. Podávame s chlebom.

Varianta s bravčovým mäsom
Postup prípravy je rovnaký ako som vám ukázal na predchádzajúcich fotografiách. Vedeli ste, že s bravčovým chutí fazuľka oveľa lepšie než s inými druhmi mäsa?

Tak čo, vyskúšate? Dobrú chuť!