Gjuveč - guláš po bulharsky

Pri cestovaní sa vždy snažím testovať nové chute a spoznávať miestne jedlá. Vždy sa jedná o príjemný zážitok a mnohé z ochutnaného sa snažíme pripraviť aj doma. Dnes vám chcem predstaviť jeden z našich top obľúbených receptov. Pochádza z bulharskej kuchyne, ktorá je neskutočne bohatá na chutné jedlá. Obdobne ako pri iných bulharských receptoch, základ chuti tvorí veľké množstvo čerstvej zeleniny. Pokrm vieme pripraviť ako zeleninový a je veľmi chutný. Je jasné, že pre "mäsožravcov", medzi ktorých sa radíme aj u nás doma, nesmie chýbať mäso. Aby ste si vedeli predstaviť čo gjuveč (džuveč) vlastne je, nazval by som ho bulharským gulášom. Rovnako ako guláš poskytuje možnosť vlastných variácií použitých surovín aj spôsobov prípravy presne tak, ako ho budete milovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

V Bulharsku gjuveč zaraďujú do kategórie "gotvena mandža" čo by sa dalo voľne preložiť ako varený pokrm. Pár kilometrov z Bratislavy na juho-západ by gjuveč zaradili medzi eintopfy. Čo na to potrebujete?

Zeleninu akúkoľvek

oplatí sa nevynechať mrkvu, baklažán, fazuľku alebo zelený hrášok, paradajky, papriku, cibuľu, okru, zemiaky

perfektne sa hodí aj cuketa, kukurica, štanglový zeler a iná zelenina, ktorú máte momentálne po ruke

Zelená petržlenová vňať (môže byť aj zelerová vňať)

Mletá červená paprika, soľ, olej

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

voliteľne mleté čierne korenie

Mäso - ideálne kuracie, alebo bravčové, nakrájať na kusy

Pečená varianta s kuracím mäsom

Zeleninu nakrájame a zmiešame v jednom hrnci.

Obrázok blogu

Pridáme mäso, ktoré sme nakrájali na kúsky. Okoreníme mletou červenou paprikou a osolíme.

Obrázok blogu

Pridáme lyžicu-dve oleja, všetky suroviny premiešame a dáme do zapekacej misy. Mierne podlejeme vodou alebo aj bielym vínom a pečieme asi 45-60 minút na približne 200 stupňov.

Obrázok blogu

Po upečení to vyzerá asi takto

Obrázok blogu

Podávame s čerstvým chlebom.

Obrázok blogu

Dusená varianta s kuracím mäsom

Obrázok blogu

Mäso osmahneme na troche oleja. Pridáme tvrdú zeleninu, ktorú tiež môžeme restovať spolu s mäsom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Okoreníme, pridáme ostatnú zeleninu a zalejeme vodou. Môžeme pridať aj trochu bieleho vína.

Obrázok blogu

Dusíme asi 40 minút a máme hotovo. Podávame s chlebom.

Obrázok blogu

Varianta s bravčovým mäsom

Postup prípravy je rovnaký ako som vám ukázal na predchádzajúcich fotografiách. Vedeli ste, že s bravčovým chutí fazuľka oveľa lepšie než s inými druhmi mäsa?

Obrázok blogu

Tak čo, vyskúšate? Dobrú chuť!

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INESS

INESS

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu