
Zaručene vyvolá úsmev na tvári vašej manželky alebo priateľky. A to hneď z niekoľkých dôvodov:
- je to taká ženská fajnová vec tá jablková pena (my muži by sme si z jablka pokojne aj uliali)
- nie je na ňom veľmi čo pokaziť a chutí prekvapivo dobre (je rýchle pripravený a nech to robíte ako chcete, vždy sa nejako dopracujete k výsledku)
- niečo také by od vás vaša polovička vôbec nečakala (takže ju vlastne prekvapíte, keď nie iným, tak aspoň špinavou kuchyňou - pochváľte sa aktivitou, že ste sa akože k niečomu z lásky k nej odhodlali)
- pôsobí to premakanejšie než uvariť praženicu, alebo chlieb s masťou a čajom (jednoducho zamachrujete)
- suroviny sú lacné, dostupné a obyčajne v každej domácnosti bežne k dispozícii (takže ich nemusíte kupovať, ale vláčiť ich z obchodu aj tak vláčite vy, takže aby ste mali menej práce, recept je len pre dvoch)
Držím Vám palce. Mne sa to podarilo nasledovne.
Suroviny pre dvoch (myslia sa manželka a svokra, hej?):
2-3 jablká (pokojne aj staršie)
2 bielky z vajec (obyčajne 1 jablko = 1 vajce)
1 balíček vanilkového cukru (dáme do jabĺk)
1 lyžica cukru (dáme do bielkov)
1 lyžica citrónovej šťavy (dáme do jabĺk)
niečo na ozdobenie

Vanilkový cukor môžete nahradiť škoricovým. Škorica a jablká sú ako dvojičky a perfektne sa chuťou k sebe hodia. V tomto recepte chceme dosiahnuť čo najkrémovejšiu štruktúru a preto vanilkový, keďže sa rozpustí bezo zbytku...

Jablká očistite, podlejte 1dcl vody a prikryté duste asi 10 minút.

Po udusení z jabĺk odlejte vodu. Do jabĺk primiešajte sáčok vanilkového cukru a lyžicu citrónovej šťavy. Zmixujte na jemné pyré.

Z bielkov a lyžice cukru vymiešajte tuhý sneh. Ak jablkovú penu nechcete konzumovať hneď, ale si ju necháte odloženú v chladničke, tak misku s bielkami vložte do hrcna s horúcou vodou a sneh vymiešajte v miske, ktorá je naložená v tomto horúcom vodnom kúpeli. Tým vlastne bielka počas šľahania uvaríte a oni vám nespadnú tak rýchlo. Jednoducho pena bude viac nadýchaná ak to šľaháte v horúcom vodnou kúpeli. Ľudsky povedané bude mať svokra menej dôvodov na frflanie.:)
Do ušľahaných bielkov primiešajte jablkové pyré.

Naložte do misiek a ozdobte niečím pekným.

Teraz už stačí len zamachrovať. Držím vám palce!