
Sorbetto di fragola je náš asi najjednoduchší a najobľúbenejší domáci recept. Jahody máme z vlastnej záhrady a rodia o trošičku viac, než je rodina schopná zjesť či už v stave surovom, alebo džemovom. Tak ich mrazíme. Ak nemáte mrazené jahody, tie sa dajú kúpiť asi v každom obchode a tento jahodový sorbet bude chuťou, množstvom a cenou určite lepší než kupovaný. Vyskúšajte, uvidíte.
Suroviny:
0,5kg mrazených jahôd
3 lyžice cukru
1 lyžica šťava z citrónu
Jahody vložíme do mixéra a zasypeme cukrom.

Jahody pokvapeme citrónovou šťavou. Tá slúži na zvýrajnenie chuti a stabilizáciu kyselosti. Citrónovej šťavy 1 lyžica na uvedené množstvo postačuje.

Jahody necháme postáť 20 minút. Po 20 minútach zapneme mixér. Jahody sú ešte zmrazené, len trošičku povolili. Osvedčil sa mi tyčový mixer. Chce to trochu úsilia, ale len na začiatku, jahody sa ťažšie poddávajú, za nič na svete nechcú pod krútiaci sa nôž mixéra. Jahody po rozbití mixujeme minimálne 5 minút na vysokých otáčkach.

Výsledkom je rozbitie veľkých kryštáľov ľadu, za súčasného zachovania zmrazenej zmesi. Tým, že nepoužívame klasický cukrový sirup tak nepridávame vodu a nemá sa nám čo spätne zmrazovať a vytvárať kryštály. Sorbet môžete hneď servírovať. Čo nezjete hneď presuňte do inej nádobky a odložte do mrazničky. Po vybratí z mrazničky je dobré mrazený sorbet nechať 10 minút postáť pri izbovej teplote. Výsledok je konzistenciou plne porovnateľný, a chuťovo lepší než kupovaný.

Tip na servírovanie: 5cl vodky + 200ml čerstvo ušľahaného jahodového sorbetu + 200ml chladeného sektu. Všetko spolu zamiešame a rozdelíme do širokých pohárov na šampanské. Podávame s plátkom limetky a lyžičkou. Každá návšteva vás bude milovať. ZARUČENE!