Jednoduchý jahodový sorbet

Urobiť dobrú domácu zmrzlinu je veľmi ťažké. A to aj napriek dostupnosti používaných surovín a jednoduchosti receptov. A tak sme po probléme trošičku pátrali. Piliere kvalitnej zmrzliny sú dva. Prvým je dlhé, dlhé a ešte dlhšie šľahanie surovín. V továrni jednoducho zašľahajú do zmrzlinovej zmesi veľké množstvo vzduchu. Druhý pilier, predstavuje prudké schladenie počas miešania našľahanej zmesi, schladenie je také prudké, že sa nestačia vytvoriť kryštály ľadu vo vnútri mrazených potravín. Preto je kupovaná zmrzlina jemná. Naopak, mrazenie v domácich podmienkach je pomalé čo automaticky znamená vytvorenie veľkých kryštálov ľadu. Výsledkom je domáca zmrzlina, ktorá je tvrdá ako kameň. Jedine, že by ste celý proces obrátili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)
Sorbetto di fragola
Sorbetto di fragola (zdroj: Michal Latta)

Sorbetto di fragola je náš asi najjednoduchší a najobľúbenejší domáci recept. Jahody máme z vlastnej záhrady a rodia o trošičku viac, než je rodina schopná zjesť či už v stave surovom, alebo džemovom. Tak ich mrazíme. Ak nemáte mrazené jahody, tie sa dajú kúpiť asi v každom obchode a tento jahodový sorbet bude chuťou, množstvom a cenou určite lepší než kupovaný. Vyskúšajte, uvidíte.

Suroviny:

0,5kg mrazených jahôd

3 lyžice cukru

1 lyžica šťava z citrónu

Jahody vložíme do mixéra a zasypeme cukrom.

Obrázok blogu

Jahody pokvapeme citrónovou šťavou. Tá slúži na zvýrajnenie chuti a stabilizáciu kyselosti. Citrónovej šťavy 1 lyžica na uvedené množstvo postačuje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Jahody necháme postáť 20 minút. Po 20 minútach zapneme mixér. Jahody sú ešte zmrazené, len trošičku povolili. Osvedčil sa mi tyčový mixer. Chce to trochu úsilia, ale len na začiatku, jahody sa ťažšie poddávajú, za nič na svete nechcú pod krútiaci sa nôž mixéra. Jahody po rozbití mixujeme minimálne 5 minút na vysokých otáčkach.

Obrázok blogu

Výsledkom je rozbitie veľkých kryštáľov ľadu, za súčasného zachovania zmrazenej zmesi. Tým, že nepoužívame klasický cukrový sirup tak nepridávame vodu a nemá sa nám čo spätne zmrazovať a vytvárať kryštály. Sorbet môžete hneď servírovať. Čo nezjete hneď presuňte do inej nádobky a odložte do mrazničky. Po vybratí z mrazničky je dobré mrazený sorbet nechať 10 minút postáť pri izbovej teplote. Výsledok je konzistenciou plne porovnateľný, a chuťovo lepší než kupovaný.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Tip na servírovanie: 5cl vodky + 200ml čerstvo ušľahaného jahodového sorbetu + 200ml chladeného sektu. Všetko spolu zamiešame a rozdelíme do širokých pohárov na šampanské. Podávame s plátkom limetky a lyžičkou. Každá návšteva vás bude milovať. ZARUČENE!

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,069 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

138 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu