Jelenie na lesných hubách

Môj blog je o jedlách ktoré radi doma varíme a ktoré varíme aj pre našich priateľov. Je u nás zvykom nejesť sám. Cez víkendy si často pozývame na obed rodinu či priateľov. Sedíme za stolom nezriedka aj hodinu - dve a hodujeme. Nie je potrebné špekulovať a vymýšľať zložité postupy prípravy. Ak ste si pozvali na obed priateľov aj vy vedzte, že dnešný jednoduchý recept nesklame.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
daniel na bedliach
daniel na bedliach (zdroj: Michal Latta)

Suroviny:

mäso z jeleňa (srnec, môže byť aj muflón, alebo hovädzie)

väčšia cibuľa, masť

huby (bedle boli vopred nakrájané na cm pásy a blanžírované)

bobkový list, čierne korenie, drvená rasca, soľ

tymián, nové korenie, vetvička rozmarínu

voliteľne cesnak, jalovec a slanina (ani jedno sme nepoužili)

Obrázok blogu

Divinu zväčša dusíme v tlakovom hrnci. Na tuku si osmahmeme cibuľku ktorú sme nakrájali na kocky. Keď je cibuľa osmahnutá pridáme koreniny a trochu osmahneme aj tie.

Obrázok blogu

Mäso nakrájame na väčšie kusy a tiež osmahneme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pridáme bedle ktoré sme nakrájali na kocky a blanžírovali. To znamená sparili horúcou vodou alebo minútku osmahli na cibuľke a troške tuku. Vo všeobecnosti, keď ideme huby mraziť najskôr ich nakrájame a potom veľmi krátko (asi minútu) osmahneme na cibuľke. Platí to pre všetky druhy húb. Neskôr keď ich z mrazničky vyberieme, na dusené mäso alebo na hubovú omáčku sú ako stvorené. Konzistenciou a chuťou sú akoby sme použili čerstvo nazbierané.

Obrázok blogu

Bedle spolu s mäsom osmahneme a podlejeme trochou horúcej vody a mierne osolíme. V tlakovom hrnci dusíme asi 40 minút. Ak varíme srnčie, tak mäso dusíme o 10 minút kratšie. Ak pripravujete hovädzie, tak bude stačiť asi 20 minút dusenia.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vyzerá to chutne, však? Dosolíme podľa chuti a podávame s pečenými zemiakmi alebo s ryžou. Ak budete mať potrebu omáčku zahustiť, postačí rozmiešať lyžicu múky v troche vody a omáčku ešte pár minút povariť. Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Keď pripravujeme srnčie na hubách postupujeme identicky. K srnčiemu nám veľmi chutia masliaky. Keď je dobrý rok na záhorí v borovicových lesoch ich môžete zbierať kombajnom.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

149 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu