
Popíšem prípravu samotných cestovín a nakoniec napíšem ako pripravujeme omáčku bolognese. Bolognese pripravujeme 2x ročne a potom zamrazíme. Takto pripravenú omáčku používame na cestoviny, uvarené zemiaky, ako plnku, ale aj na lasagne. Možno to viete nahradiť osmahnutým a ochuteným mletým mäsom, neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, keďže sme to takto nikdy neskúšali.
Suroviny:
500g omáčka bolognese
300g bešamel
8 plátkov cestovín lasagne
1 baklažán
500g paradajkové pyré (passata)
strúhaný parmazán
muškátový oriešok, soľ, olej

Omáčku bešamel pripravíte tak, že na hlbšej panvičke do 50g rozpusteného masla pridáte 4-5 lyžíc hladkej múky, premiešate a postupne dolievate mlieko až ju zriedite na hustotu ktorú potrebujete. Výsledná omáčka by mala byť trošičku redšia než puding. Dochutíte ju strúhaným muškátovým orieškom a štipkou soli. Trvá to asi 5 minút.
Plátky cestoviny po 2-3 kusoch predvaríte v mierne osolenej vode. Stačí aby sa jednoducho ohýbali, mali by zostať nedovarené (tvrdšie než "al dente"). Predvarené ich odkladáte do studenej vody. V niektorých receptoch môžete nájsť nepredvarené lasagne. Časti cestoviny vám ale môžu zostať tvrdé aj po upečení. Preto ich radšej ich predvarte. Zaberie to pár minút a lepšie sa vám s nimi bude pracovať, čo oceníte.
Baklažán nakrájate na kolieska asi 5mm hrubé. Osolíte a necháte 10 minút postáť aby pustil prebytočnú vodu. Potom ho osušíte servítkou alebo utierkou.

Menší, vyšší plech (asi 20x30x10cm) vymastíte maslom. Celý spodok vyložíte baklažánom. Ten polejete paradajkovým pyré. Na paradajkové pyré pridáme 3 lyžice omáčky bolognese a 2-3 lyžice bešamelu. Potom vrstva predvarených cestovín. Ak vznikne menšia medzera kúsok cestoviny narežeme a doložíme aby sme medzeru zaplnili. Postupujeme tak aby sme mali vytvorené 2-3 vrstvy cestovín.

Vrchnú vrstvu cestovín pokryjeme len paradajkovým pyré a bešamelom. Na vrch nastrúhame muškátový oriešok. Posypeme strúhaným parmezánom a zapekáme na 200 stupňov asi 30-40 minút.

Takto to vyzerá po upečení. Syr sa rozpustil a zapiekol s paradajkovým pyré a bešamelom.

Lasagne alla bolognese con melanzane pri servírovaní sú skvelé. Baklažán, omáčka, cestoviny. Chuť je plná a výrazná. V chuti cítite paradajky a sviežu chuť každej jednej použitej suroviny. Perfektne sa dopĺňajú. Omáčka vám kvapne na košeľu a vôbec vám to nebude vadiť. Tu si na vidličku naberiete kúsok baklažánu s mäskom, tu cestovinu a trochu viac omáčky. Presne tak ako to v danej chvíli chcete budete požadovať. Žiadna jednotvárna kopa jedla. Konzistencia je úžasná, jemná, dokonale nežná. Chute vám tancujú na jazyku a brucho plní príjemný pocit blaha. Takýto je výsledok ktorý môžete čakať keď si pripravíte tento recept.

Tip: skúste k parmazánu pridať aj mozzarellu. Syr sa bude naťahovať ako na najlepšej talianskej margherite.
Ešte sľúbený recept na omáčku bolognese.
Na olivovom oleji orestujte nakrájanú mrkvu, štanglový zeler a cibuľu. K restovaniu pridajte 300g mleté hovädzie mäso, neskôr 200g mleté bravčové mäso. Potom pridajte 100g jemne krájanú pečeň (kuraciu, alebo aj inú, hlavne čerstvú). Spolu orestujte a pridajte 1 surovú taliansku klobásu (alebo aj inú surovú, neúdenú, nevarenú, jednoducho ju do restovanej zmesi z črievka vytlačte). Podlejte 1dcl červeného vína a po chvíli pridajte 500g paradajkového pyré. Na jemnom ohni prikryté duste 2,5 - 3 hodiny. Občas skontroluje a premiešajte. Vodu nie je potrebné pridávať, skutočne len málo a len vtedy ak by omáčka prihárala. Po 3 hodinách ochuťte soľou, na vrch postrúhajte muškátový oriešok a prilejte 1 dcl sladkej smotany. Spolu prehrejte a omáčku bolognese máte hotovú. Takto by ju pripravovali aj v kuchári ocenení michelinovskou hviezdou. Príprava je jednoduchá ale časovo zdĺhavá. Preto ju pripravujeme podľa potreby 1-2x ročne vo väčšom množstve, po 500g zamrazíme a keď máme chuť len vyberieme hotovú z mrazničky. Dobrú chuť.