Lasagne alla bolognese con melanzane

Toto jedlo pre nás doma predstavuje prepojenie skvelých surovín a vyberaných chutí. Keď sa povie lasagne, alebo baklažán väčšina ľudí začne cítiť hlad. Naše lasagne určite nepredstavujú 10 poschodovú alternatívu zlepených cestovín s omáčkou neurčitej chute ktorú možno poznáte z reštaurácie Presto, niektorej závodnej kuchyne alebo reštaurácie. Naopak, lasagne musia byť štavnaté, voňavé a plné chuti. Musíte mať chuť sa napráskať až do rozpuku a ešte si chcieť pridať. Presne také sú lasagne bolognese s baklažánom v dnešnom recepte. Nestačia vychladnúť. Sú vynikajúce a chutia aj deťom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Lasagne alla bolognese con melanzane
Lasagne alla bolognese con melanzane (zdroj: Michal Latta)

Popíšem prípravu samotných cestovín a nakoniec napíšem ako pripravujeme omáčku bolognese. Bolognese pripravujeme 2x ročne a potom zamrazíme. Takto pripravenú omáčku používame na cestoviny, uvarené zemiaky, ako plnku, ale aj na lasagne. Možno to viete nahradiť osmahnutým a ochuteným mletým mäsom, neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, keďže sme to takto nikdy neskúšali.

Suroviny:

500g omáčka bolognese

300g bešamel

8 plátkov cestovín lasagne

1 baklažán

500g paradajkové pyré (passata)

strúhaný parmazán

muškátový oriešok, soľ, olej

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Omáčku bešamel pripravíte tak, že na hlbšej panvičke do 50g rozpusteného masla pridáte 4-5 lyžíc hladkej múky, premiešate a postupne dolievate mlieko až ju zriedite na hustotu ktorú potrebujete. Výsledná omáčka by mala byť trošičku redšia než puding. Dochutíte ju strúhaným muškátovým orieškom a štipkou soli. Trvá to asi 5 minút.

Plátky cestoviny po 2-3 kusoch predvaríte v mierne osolenej vode. Stačí aby sa jednoducho ohýbali, mali by zostať nedovarené (tvrdšie než "al dente"). Predvarené ich odkladáte do studenej vody. V niektorých receptoch môžete nájsť nepredvarené lasagne. Časti cestoviny vám ale môžu zostať tvrdé aj po upečení. Preto ich radšej ich predvarte. Zaberie to pár minút a lepšie sa vám s nimi bude pracovať, čo oceníte.

SkryťVypnúť reklamu

Baklažán nakrájate na kolieska asi 5mm hrubé. Osolíte a necháte 10 minút postáť aby pustil prebytočnú vodu. Potom ho osušíte servítkou alebo utierkou.

Obrázok blogu

Menší, vyšší plech (asi 20x30x10cm) vymastíte maslom. Celý spodok vyložíte baklažánom. Ten polejete paradajkovým pyré. Na paradajkové pyré pridáme 3 lyžice omáčky bolognese a 2-3 lyžice bešamelu. Potom vrstva predvarených cestovín. Ak vznikne menšia medzera kúsok cestoviny narežeme a doložíme aby sme medzeru zaplnili. Postupujeme tak aby sme mali vytvorené 2-3 vrstvy cestovín.

Obrázok blogu

Vrchnú vrstvu cestovín pokryjeme len paradajkovým pyré a bešamelom. Na vrch nastrúhame muškátový oriešok. Posypeme strúhaným parmezánom a zapekáme na 200 stupňov asi 30-40 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Takto to vyzerá po upečení. Syr sa rozpustil a zapiekol s paradajkovým pyré a bešamelom.

Obrázok blogu

Lasagne alla bolognese con melanzane pri servírovaní sú skvelé. Baklažán, omáčka, cestoviny. Chuť je plná a výrazná. V chuti cítite paradajky a sviežu chuť každej jednej použitej suroviny. Perfektne sa dopĺňajú. Omáčka vám kvapne na košeľu a vôbec vám to nebude vadiť. Tu si na vidličku naberiete kúsok baklažánu s mäskom, tu cestovinu a trochu viac omáčky. Presne tak ako to v danej chvíli chcete budete požadovať. Žiadna jednotvárna kopa jedla. Konzistencia je úžasná, jemná, dokonale nežná. Chute vám tancujú na jazyku a brucho plní príjemný pocit blaha. Takýto je výsledok ktorý môžete čakať keď si pripravíte tento recept.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Tip: skúste k parmazánu pridať aj mozzarellu. Syr sa bude naťahovať ako na najlepšej talianskej margherite.

Ešte sľúbený recept na omáčku bolognese.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú mrkvu, štanglový zeler a cibuľu. K restovaniu pridajte 300g mleté hovädzie mäso, neskôr 200g mleté bravčové mäso. Potom pridajte 100g jemne krájanú pečeň (kuraciu, alebo aj inú, hlavne čerstvú). Spolu orestujte a pridajte 1 surovú taliansku klobásu (alebo aj inú surovú, neúdenú, nevarenú, jednoducho ju do restovanej zmesi z črievka vytlačte). Podlejte 1dcl červeného vína a po chvíli pridajte 500g paradajkového pyré. Na jemnom ohni prikryté duste 2,5 - 3 hodiny. Občas skontroluje a premiešajte. Vodu nie je potrebné pridávať, skutočne len málo a len vtedy ak by omáčka prihárala. Po 3 hodinách ochuťte soľou, na vrch postrúhajte muškátový oriešok a prilejte 1 dcl sladkej smotany. Spolu prehrejte a omáčku bolognese máte hotovú. Takto by ju pripravovali aj v kuchári ocenení michelinovskou hviezdou. Príprava je jednoduchá ale časovo zdĺhavá. Preto ju pripravujeme podľa potreby 1-2x ročne vo väčšom množstve, po 500g zamrazíme a keď máme chuť len vyberieme hotovú z mrazničky. Dobrú chuť.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

136 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 16x
  • Prečítané: 729x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 112x
  • Prečítané: 2 594x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 6x
  • Prečítané: 355x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 17x
  • Prečítané: 981x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 43x
  • Prečítané: 2 206x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 105x
  • Prečítané: 2 087x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Kaľavský zachraňoval na súde advokáta takáčovcov Ribára. Hovoril najmä o Čurillovi
Je dielom komunistického experimentu. Už aj Slováci zistia, čím BYD drví Teslu
Prečo sa na Slavíne nebratríčkovať s ruským veľvyslancom Bratčikovom (komentár šéfredaktorky)
Ivermektín po covide propagujú ako liek na rakovinu. Čo na to hovorí veda?
reklama
SkryťZatvoriť reklamu