Najlepší recept na rybu

Dnešný recept v sebe stelesňuje klasické chute leta. Je jednoduchý, používate lacné a dostupné suroviny, variabilita rýb, ktoré možete použiť je veľká. Vždy dostanete chutný výsledok. Len sa pozrite. Ryby takto pripravujeme počas dovolenky pri mori a aj doma.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Markela s paradajkami
Markela s paradajkami (zdroj: Michal Latta)

Vynikajúca je makrela, sleď, ale aj pri kaprovi si oblížete prsty. Som presvedčený, že vo viacerých slovenských domácnostiach tento recept poznajú. Ryby takto radi pripravujú v Grécku, Bulharsku a v Turecku.

Suroviny pre 2 osoby:

1 cibuľa

2 paradajky

2 makrely alebo iné druhy rýb

1dcl bieleho vína

olej, čierne korenie mleté, soľ

Obrázok blogu

Ryby filetujeme a vykostíme. Stačí k tomu ostrý nôž ktorým odrežeme všetko čo nechceme jesť. Ak máte z filetovania strach ponechajte ryby vcelku, len pri jedení budete musieť vyberať kosti. Makrela je ryba s tučným a mäkkým mäsom, kostičky jednoducho nahmatáte prstami a vyberiete pinzetou, alebo vyrežete nožom tak ako malé kostičky popri stredovej čiare.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cibuľu nakrájame na kocky a dáme na dno pekáča. Filety okoreníme mletým čiernym korením a osolíme. Pokvapeme olejom a podlejeme trochou kvalitného suchého bieleho vína.

Obrázok blogu

Na vrch poukladáme plátky paradajky. Krájame ich hrubé asi 5mm. Paradajky mierne osolíme.

Obrázok blogu

Hovorí sa, že ryba by mala zostať trochu nedopečená. V tomto prípade ide o výnimku, ktorá potvrdzuje pravidlo. Rybu pečieme pomerne dlho. Približne 50-60 minút pri teplote 180-200 stupňov. Snažíme sa, aby sa paradajky mierne pripiekli a aby sa šťava v pekáči zredukovala približne o 1/2 - 2/3.

Obrázok blogu

Podávame s čerstvým bielym chlebom. Podľa môjho názoru sa čerstvý chlieb k tomuto jedlu hodí najlepšie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na začiatku som spomenul, že toto jedlo pripravíte s použitím akýchkoľvek rýb. Vynikajúci je kapor. Pri kaprovi máme radi keď pridáme viac cibule. Pri mori sme zvolili kombináciu makrely a asi 10cm veľkých sleďov. Tie sa lovia v Egejskom mori a miestni ich nazývajú "salaka".

Obrázok blogu

Ak druhy rýb kombinujete, dosiahnete ešte lepšiu chuť jedla. Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  23x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,078 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

317 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu