Naše obľúbené recepty: Canederli alla tirolese

Už podľa názvu je jasné, že tento recept má pôvod v tirolských alpách. Prvý raz sme sa s týmto jedlom stretli v severnom Taliansku. Je lacné, jednoduché, rýchle aby sa dalo uvariť aj cez týždeň a chutné. Takže ho máme radi a občas ho varíme. Našťastie nie veľmi čato, aby sa nám neprejedlo. :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)
Canederli alla tirolese
Canederli alla tirolese (zdroj: Michal Latta)

Suroviny:

300g starého pečiva (rožky, kaiserky...)

2ks vajcia

2ks cibule (alebo 1 veľká)

100g špeku (alebo sušená slanina, sušený bok)

soľ, čierne korenie mleté, drvená rasca, maslo

pažítka

0,1l mlieka

2 lyžice múky - hladká 00

Obrázok blogu

Staré pečivo nakrájame na drobné kocky. Cibuľu a špek tiež nakrájame na kocky a spolu osmažíme na troške masla alebo tuku.

Obrázok blogu

Osmaženú zmes cibule a špeku presypeme na nakrájané pečivo. Mierne posolíme - pozor nepreháňať! Špek je slaný a neskôr budeme knedlíčky variť v osolenej vode. Slané budú až-až. Trošičku okoreníme a pridáme drvenú rascu. Deci mlieka vymiešame s vajíčkami a vlejeme do pečiva. Poprášime 2 lyžicami hladkej múky a pridáme nakrájanú pažítku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pripravíme si misku s čistou vodou a čistý tanier. Zmes pečiva a ostatných surovín dobre premiešame oboma rukami. Ide nám o to, aby sa nám všetky suroviny dobre prepojili, ale nemiesime cesto, takže nemusíme suroviny romačkať. Inak budú knedlíčky po uvarení tvrdé a my ich chceme naopak nadýchané a mäkké. Ruky namočíme do vody a zo zmesi vytvarujeme knedlíčky veľkosti golfovej loptičky. Mokré ruky nám zabezpečia hladký povrch knedlíčkov, preto si ich pred miesením novej guličky vždy opäť namočíme.

Obrázok blogu

Knedlíčky varíme vo vriacej osolenej vode 10 minút.

Obrázok blogu

Knedlíčky servírujeme s kapustovým šalátom (Insalata di crauti)

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Trošičku osolíme a rukami pomačkáme. Pridáme nakrájanú paradajku, vínny ocot a olej. Premiešame a servírujeme s knedlíčkami. Knedlíčky môžeme, ale aj nemusíme poliať lyživou roztopeného masla a posypať mletým parmezánom. Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Tip: knedlíčky je možné použiť ako knedlíčky do polievky. V tomto prípade do zmesi pridáme majorán a knedlíčky vytvarujeme menšie.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu