
Suroviny:
300g starého pečiva (rožky, kaiserky...)
2ks vajcia
2ks cibule (alebo 1 veľká)
100g špeku (alebo sušená slanina, sušený bok)
soľ, čierne korenie mleté, drvená rasca, maslo
pažítka
0,1l mlieka
2 lyžice múky - hladká 00

Staré pečivo nakrájame na drobné kocky. Cibuľu a špek tiež nakrájame na kocky a spolu osmažíme na troške masla alebo tuku.

Osmaženú zmes cibule a špeku presypeme na nakrájané pečivo. Mierne posolíme - pozor nepreháňať! Špek je slaný a neskôr budeme knedlíčky variť v osolenej vode. Slané budú až-až. Trošičku okoreníme a pridáme drvenú rascu. Deci mlieka vymiešame s vajíčkami a vlejeme do pečiva. Poprášime 2 lyžicami hladkej múky a pridáme nakrájanú pažítku.

Pripravíme si misku s čistou vodou a čistý tanier. Zmes pečiva a ostatných surovín dobre premiešame oboma rukami. Ide nám o to, aby sa nám všetky suroviny dobre prepojili, ale nemiesime cesto, takže nemusíme suroviny romačkať. Inak budú knedlíčky po uvarení tvrdé a my ich chceme naopak nadýchané a mäkké. Ruky namočíme do vody a zo zmesi vytvarujeme knedlíčky veľkosti golfovej loptičky. Mokré ruky nám zabezpečia hladký povrch knedlíčkov, preto si ich pred miesením novej guličky vždy opäť namočíme.

Knedlíčky varíme vo vriacej osolenej vode 10 minút.

Knedlíčky servírujeme s kapustovým šalátom (Insalata di crauti)

Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Trošičku osolíme a rukami pomačkáme. Pridáme nakrájanú paradajku, vínny ocot a olej. Premiešame a servírujeme s knedlíčkami. Knedlíčky môžeme, ale aj nemusíme poliať lyživou roztopeného masla a posypať mletým parmezánom. Dobrú chuť.

Tip: knedlíčky je možné použiť ako knedlíčky do polievky. V tomto prípade do zmesi pridáme majorán a knedlíčky vytvarujeme menšie.