
Je vôbec možné, aby cudzinec navštívil Slovensko a odišiel bez toho aby ochutnal bryndzové halušky? Ešte nedávno som to považoval za veľmi nepravdepodobné. Teda myslím si, že väčšina cudzincov sa teší na kulinárske špeciality slovenskej kuchyne, avšak svoj krátky pobyt prežijú na vyprážaných syroch, bagetách, gyrose alebo desať krát prevarenej klobáse na bratislavskej hlavnej stanici. Zo skúsenosti viem, že v rýchlosti a pri obmedzených finančných možnostiach našinca je rovnako ťažké nájsť kvalitné fish and chips v Londýne alebo špeciality gréckej kuchyne v samotných Aténach. Preto je pravdepodobné, že aj vy prežijete letnú dovolenku na hotelových minútkach, gyrose, hranolkách a bagetách a z miestneho folklóru ochutnáte tak maximálne nejaké mleté mäso na spôsob čevapčiči v žemli. Ak sa už neviete dočkať a chcete ochutnať originálnu chuť Grécka, uvarte si ju s týmto receptom u vás doma.
Suroviny:
Na vývar:
1 sliepka (alebo kura)
celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, soľ
Na polievku:
1 hrubá paprika
1 mrkva
1 petržlen koreň a vňať na dozdobenie
1-2 zemiaky
1 vajce
2-3 lyžice bieleho jogurtu
1 citrón
soľ, mleté čierne korenie, lyžica oleja
trochu drobných cestovín alebo rezancov ktoré zavaríte do polievky
podľa chuti trochu ďalšej zeleniny (hrášok, kukurička, karfiol, zeler, paradajka)

Sliepku uvaríme do mäkka v mierne osolenej vode. Pridáme celé čierne korenie, nové korenie a 1 bobkový list. Ak ste zvyknutí pridať do vývaru zeleninu, môžete, ale nie je to v tomto prípade potrebné. Sliepku po uvarení vyberieme, vykostíme a mäso nakrájame na kocky. Vývar odstavíme a prebytočný tuk ktorý sa vytopil varechou odstránime. V polievke nechajte len toľko tuku, koľko máte radi.
Zeleninu nakrájame na kocky. Na lyžici oleja ju osmahneme. Začneme od tvrdej zeleniny, cibuľky, mrkvy, petržlenu, postupne ako sa zelenina smaží pridávame mäkšiu zeleninu a nakoniec pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Našim cieľom je len trošičku osmahnúť aby uvoľnila svoju chuť, nechceme ju spáliť ako cibuľku na guláš.

Zalejeme pripraveným vývarom a varíme asi 10 minúť, až sú zemiaky takmer mäkké. Tesne pred dokončením necháme v polievke zavariť malú hrsť drobnej cestoviny alebo rezancov. Cestovina je len doplnením chute a stačí jej málo, pretože nám v polievke môže nabobtnať čo výrazne zväčší jej objem.

Asi po 15tich minútach, keď sú zemiaky a cestovina mäkké polievku odstavíme a pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať.
V miske si vymiešame šťavu z 1 citróna a 1 vajce.

Do zmesi vajíčka a citrónu pridáme 2 lyžice bieleho jogurtu a zamiešame. Po malých množstvách pridávame vývar aby sme vyrovnali teplotu zmesi a polievky.

Zmes vlejeme do polievky a premiešame. Polievku už nevaríme aby sa nám vajce nezrazilo. Pri ohrievaní polievku z rovnakého dôvodu neprevárame.
Pri servírovaní si ju v tanieri podľa chuti dochutíme 1-2 lyžicami citrónovej štavy.

Mám rád, keď si do tejto polievky natrhám krajec bieleho chleba. Napríklad maďarský chlieb, alebo nejaké kvalitnejšie biele pečivo. Takto som to mal rád ešte ako chlapec a mám to rád stále. Vyskúšajte, aj vašim deťom to s natrhaným chlebom bude chutiť. Dobrú chuť!
