
Suroviny:
1kg múky (polohrubej)
400ml bieleho jogurtu
300g slaného syra Feta
250g tvaroh (jemný hrudkovitý)
2 vajcia
1 kocka droždia
1 kávová lyžička prášku do pečiva
soľ, 6 polievkových lyžíc oleja, cukor
voliteľne tvrdý syr kaškaval

Z múky, bieleho jogurtu, vajec, prášku do pečiva, 4 lyžíc oleja, štipky soli, štipky cukru a droždia vymiesime stredne husté cesto.
Cesto necháme vykysnúť. Počas kysnutia približne 2x zväčší svoju veľkosť.

Cesto rozdelíme na 4x časti, prirpavíme si slaný syr Feta. Syr môže byť samostatný, ale v tomto prípade ho pripravíme 500-600g. Alebo zmiešame 300g syra Feta a 250g tvarohu. Tvaroh dosolíme aby bol slaný ako Feta. (určite nemôžeme nahradiť celý syr Feta tvarohom, pretože väčšina syra sa počas pečenia v ceste stratí a dochutí cesto, tvaroh nie)

Prvú časť cesta rozvaľkáme na hrubú placku (pokojne 0,5-1cm). Potrieme olejom. Posypeme 1/3 slaným syrom Feta.

Druhú časť cesta rozvaľkáme, položíme na prvú, poolejujeme, posypeme 1/3 slaného syra. Rovnako tretiu časť rozvaľkáme, poolejujeme a posypeme celou zvyšnou 1/3 slaného syra Feta. Poslednú štvrtú časť cesta rozvaľkáme a položíme na vrch. Túto vrchnú časť nepotierame olejom a ani ju už nemáme čím posypať.

Takto pripravenú "tortu" nakrájame na hrubé pásy.

Každý pás chytíme za konce a zatočíme ako twister.

Vymažeme pekáč olejom a twistre pekne poukladáme až vyplníme celý pekáč. Necháme to ešte chvíľu kysnúť - 10 minút.

Pečieme na 170 stupňov až Tutmanik chytí zlatú farbu. Asi 30 minút. A ešte teplé servírujeme.

TIP: ak Tutmanik chceme ešte viac syrovejší, tesne pred dopečením do záhybov nasypeme strúhaný kaškaval. Namiesto kaškavalu môžeme použiť iný tvrdý syr, ktorý sa dobre rozteká.

Ak varíte pre 4 osoby, stačí ak Tutmanik pripravíte z polovičného množstva surovín. Dobrú chuť.