Naše obľúbené recepty: Tradičný Slivenský Tutmanik

Dnes sme dostali chuť na leto. A to sme už dávno na tanieri nemali. Slaný bulharský koláč Tutmanik u nás doma nám leto pripomína. To pretože do Bulharska k moru chodíme len v lete. Pečieme ho ako hlavné jedlo a zapíjame kyslým mliekom. Kľudne acidkom, kedže si ale jogurt robíme svoj, vymiešame si Ajran. Ajran na zapíjanie si pripravíme zmiešaním bieleho jogurtu, vody a štipky soli. Tento koláč so slaným syrom Feta je najlepší keď je ešte teplý. Ak ho máme jesť na druhý deň, pred servírovaním ho na 10 sekúnd ohrejeme v mikrovlnke.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Tutmanik
Tutmanik (zdroj: Michal Latta)

Suroviny:

1kg múky (polohrubej)

400ml bieleho jogurtu

300g slaného syra Feta

250g tvaroh (jemný hrudkovitý)

2 vajcia

1 kocka droždia

1 kávová lyžička prášku do pečiva

soľ, 6 polievkových lyžíc oleja, cukor

voliteľne tvrdý syr kaškaval

Obrázok blogu

Z múky, bieleho jogurtu, vajec, prášku do pečiva, 4 lyžíc oleja, štipky soli, štipky cukru a droždia vymiesime stredne husté cesto.

Cesto necháme vykysnúť. Počas kysnutia približne 2x zväčší svoju veľkosť.

Obrázok blogu

Cesto rozdelíme na 4x časti, prirpavíme si slaný syr Feta. Syr môže byť samostatný, ale v tomto prípade ho pripravíme 500-600g. Alebo zmiešame 300g syra Feta a 250g tvarohu. Tvaroh dosolíme aby bol slaný ako Feta. (určite nemôžeme nahradiť celý syr Feta tvarohom, pretože väčšina syra sa počas pečenia v ceste stratí a dochutí cesto, tvaroh nie)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Prvú časť cesta rozvaľkáme na hrubú placku (pokojne 0,5-1cm). Potrieme olejom. Posypeme 1/3 slaným syrom Feta.

Obrázok blogu

Druhú časť cesta rozvaľkáme, položíme na prvú, poolejujeme, posypeme 1/3 slaného syra. Rovnako tretiu časť rozvaľkáme, poolejujeme a posypeme celou zvyšnou 1/3 slaného syra Feta. Poslednú štvrtú časť cesta rozvaľkáme a položíme na vrch. Túto vrchnú časť nepotierame olejom a ani ju už nemáme čím posypať.

Obrázok blogu

Takto pripravenú "tortu" nakrájame na hrubé pásy.

Obrázok blogu

Každý pás chytíme za konce a zatočíme ako twister.

Obrázok blogu

Vymažeme pekáč olejom a twistre pekne poukladáme až vyplníme celý pekáč. Necháme to ešte chvíľu kysnúť - 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečieme na 170 stupňov až Tutmanik chytí zlatú farbu. Asi 30 minút. A ešte teplé servírujeme.

Obrázok blogu

TIP: ak Tutmanik chceme ešte viac syrovejší, tesne pred dopečením do záhybov nasypeme strúhaný kaškaval. Namiesto kaškavalu môžeme použiť iný tvrdý syr, ktorý sa dobre rozteká.

Obrázok blogu

Ak varíte pre 4 osoby, stačí ak Tutmanik pripravíte z polovičného množstva surovín. Dobrú chuť.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

138 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu