Naše obľúbené recepty: žaž bi laban

Jedlo je radosť. Takto to u nás doma funguje. Varíme a jeme to čo máme radi. Keď nám občas dôjdu nápady, vždy si nájdeme nejaký nový recept na internete. Doma preferujeme bulharskú, grécku a taliansku kuchyňu. Recept na toto jedlo sme si našli na jednom bulharskom webe. Práve vtedy sme mali chuť na kura, ale chuťovo iné než bežné pečené kura. Krátke hľadanie na internete napovedá, že „bi laban“ zrejme znamená niečo ako na smotane, na kyslom mlieku. Skutočne je to také kura na smotane. A možno trošičku inak než ste zvyknutí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
ŽAŽ BI LABAN
ŽAŽ BI LABAN (zdroj: Michal Latta)

Suroviny:

1,5kg kura (nakrájame na kusy, ktoré budeme servírovať)

1 cibuľa

3-4 strúčky cesnaku

škorica, kardamon, 2-3ks klinčeky, 4-5ks nové korenie, trošičku mletého čierneho korenia, 1 malá lyžička mletej sladkej červenej papriky (skutočne len na farbu)

150ml kyslá smotana + 150ml sladká smotana

trošičku oleja, 0,1l horúcej vody

Postup:

Obrázok blogu

cibuľu nakrájame na kocky a smažíme na troške oleja do zlatista. Po minútke smaženia pridáme koreniny a cesnak ktorý sme nakrájali na plátky.

Obrázok blogu

Po ďalšej minútke pridáme malú kávovú lyžičku mletej červenej papriky. Minútku smažíme a pridáme kura. Na začiatku kožou dole. Kura smažíme asi 10 minút. Mierne posolíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Ak je potrebné, tak prilejeme skutočne len 0,1l horúcej vody, prikryjeme a necháme na miernom plameni dusiť asi 25-30 minút.

Obrázok blogu

Kura po udusení vyberieme. Prebytočný olej ktorý sa vytopil a zozbieral hore zlejeme. Zo základu odstránime všetky koreniny.

Obrázok blogu

Do základu pridáme 150ml kyslej smotany a 150ml sladnej smotany. Premiešame a do hrnca vrátime kura.

Obrázok blogu

Celé to premiešame a spoločne povaríme 5minút. Teraz už zbytočne dlho nevaríme aby sa nám smotana úplne nezrazila. A máme hotovo. V prípade potreby dosolíme.

Obrázok blogu

Podávame s ryžou. Alebo s čerstvým chlebom. Jednoduché však?

Obrázok blogu

Výsledná chuť je trošičku orientálna a každopádne prekvapivo dobrá. Jedlo sme skúšali variť aj spôsobom, že sme zmiešali všetky suroviny ešte na začiatku a kura nechali v tejto marináde piecť v rúre. Chuťovo je to podobné. Smotana sa však počas pečenia zrazí a kura sa zrazu varí vo veľkom množstve vody ktorú neviete odstrániť bez toho aby vyliali aj ostatné suroviny. Trvá to chvíľu než sa voda pečením odparí a navyše nemáte možnosť odstrániť prebytočný tuk. Tak dobrú chuť.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,069 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

138 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu