
Suroviny:
1,5kg kura (nakrájame na kusy, ktoré budeme servírovať)
1 cibuľa
3-4 strúčky cesnaku
škorica, kardamon, 2-3ks klinčeky, 4-5ks nové korenie, trošičku mletého čierneho korenia, 1 malá lyžička mletej sladkej červenej papriky (skutočne len na farbu)
150ml kyslá smotana + 150ml sladká smotana
trošičku oleja, 0,1l horúcej vody
Postup:

cibuľu nakrájame na kocky a smažíme na troške oleja do zlatista. Po minútke smaženia pridáme koreniny a cesnak ktorý sme nakrájali na plátky.

Po ďalšej minútke pridáme malú kávovú lyžičku mletej červenej papriky. Minútku smažíme a pridáme kura. Na začiatku kožou dole. Kura smažíme asi 10 minút. Mierne posolíme.

Ak je potrebné, tak prilejeme skutočne len 0,1l horúcej vody, prikryjeme a necháme na miernom plameni dusiť asi 25-30 minút.

Kura po udusení vyberieme. Prebytočný olej ktorý sa vytopil a zozbieral hore zlejeme. Zo základu odstránime všetky koreniny.

Do základu pridáme 150ml kyslej smotany a 150ml sladnej smotany. Premiešame a do hrnca vrátime kura.

Celé to premiešame a spoločne povaríme 5minút. Teraz už zbytočne dlho nevaríme aby sa nám smotana úplne nezrazila. A máme hotovo. V prípade potreby dosolíme.

Podávame s ryžou. Alebo s čerstvým chlebom. Jednoduché však?

Výsledná chuť je trošičku orientálna a každopádne prekvapivo dobrá. Jedlo sme skúšali variť aj spôsobom, že sme zmiešali všetky suroviny ešte na začiatku a kura nechali v tejto marináde piecť v rúre. Chuťovo je to podobné. Smotana sa však počas pečenia zrazí a kura sa zrazu varí vo veľkom množstve vody ktorú neviete odstrániť bez toho aby vyliali aj ostatné suroviny. Trvá to chvíľu než sa voda pečením odparí a navyše nemáte možnosť odstrániť prebytočný tuk. Tak dobrú chuť.