
Sweet fried lattices / sladké smažené mriežky
múka
mlieko
lyžička cukru, štipka soli, lyžička prášku do pečiva
vajce
olej na vyprážanie
lyžica rumu, alebo trochu jemne nastrúhanej kôry z citrónu

Zo surovín vypracujeme cesto ako na lievance. Kôli vylepšeniu chuti sme do cesta pridali lyžicu rumu. Viem si predstaviť pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry ktorá cesto prevonia. Necháme postáť 20-30 minút, aby sa muka roztvorila. Ak je po 20 minútach cesto potrebné trochu zriediť, pokojne pridáme kvapku mlieka.

Na panvici rozpálime olej, na prípravu je vhodná vysoká teplota, cesto tak olej nenasiakne. Cesto dávkujeme prostredníctvom lievika. Máme menší lievik, 1 lievik = 1 mriežka, ktorú postupne vyplníme.

Smažíme 1-2 minúty z každej strany, do zlata. Nie je potrebné mriežky pripekať, cesto je jemné a hneď hotové.

Po usmažení položíme na servítku ktorá odsaje prebytočný olej. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom, môžeme pridať lyžicu džemu.

Fried Oreos
Oreos sú najpredávanejšie sušienky na svete. Dajú sa kúpiť už aj u nás. Sušienka je kakaová, na omak tvrdšia, náplň je mliečna.
Suroviny:
sušienky Oreo
cesto pripravené rovnako ako na Sweet lattices

Sušienky dáme do mrazničky a necháme ich tam minimálne 3 hodiny. Potom ich vyberieme, necháme chvíľku postáť pri izbovej teplote. Každú sušienku namočíme do cesta a vypražíme v horúcom oleji.

Po usmažení sušienky necháme cíľu vychladnúť.

Sušienka vo vnútri zmäkne. Mliečna náplň sa roztopí a roztečie. Mriežky aj oresos nám veľmi chutili. Vyskúšali sme aj napolitánky, pri tepelnej úprave sú o triedu horšie. Nemajú takú vyváženú chuť ako oreos, v chuti napolitánky vystupuje do popredia cukor. V chuti oreos je to naopak mliečny krém a kakao.
