
Šparglu milujeme. Doma ju pripravujeme rôznymi spôsobmi a pokiaľ natrafíme na skutočne pekné a čerstvé paličky, naplníme si aj mraziaci box. Občas ju zapekáme so šunkou a syrom, niekedy robíme kapsy z lístkového cesta so šparglou a kozím syrom, alebo ju podusíme s mäsom ale aj na gril s inou zeleninou. Dokonca pripavujeme rizoto so šparglou a je vynikajúce. Špargla s omáčkou Hollandaise (holandská omáčka, kráľovsky povedané "Asparagus Spears with Hollandaise Sauce for Dipping") je asi najznámejší a naobľúbenejší recept prípravy špargle. Ten si bežne pripravujeme aj u nás doma a v nasledovných riadkoch vám ho rád predstavím. Druhý recept, torta so šparglou a žeruchou (Miniature Watercress and Asparagus Tart) sme ešte doma nepripravovali. Na začiatku sezóny "sme omáčkoví = netrpezliví", preto ho nahradím ešte jednoduchšou omáčkou, ktorá bude zo syrokrému a určite si ju občas pripravujete na cestoviny. Myslím, že by chutila aj na kráľovskej svadobnej hostine.
Špargla s holandskou omáčkou
500g špargle
1dcl vínneho octu
čierne korenie celé
1 vaječný žĺtok
40g masla
voda, soľ, citrónová šťava

Šparglu očistíme a uvaríme v osolenej vode asi 5-7 minút (do mäkkosti ktorú chceme konzumovať)

necháme zovrieť 1dlc vínneho octu + 1dcl vody. Do octu pridáme 3-4ks guličiek čierneho korenia. Následne necháme roztok vychladnúť, nemal by byť horúci.

Maslo si rozpustíme

V miske, ktorej dno je ponorené v teplom vodnom kúpeli, rozmiešame vaječný žĺtok. Pridáme 1-2 lyžice octového roztoku. Neustále miešame. Postupne, po lyžičkách pridávame rozpustené maslo.

Vymiešanú omáčku ochutnáme, chutí podobne ako domáca majonézová omáčka. Ak je málo kyslá, dochuťte citrónovou šťavou. Ak je málo slaná, osoľte ju. Výsledná omáčka je jemná a žltá. Stačí ak uvarenú šparglu podľa chuti prelejeme. Dobrú chuť.

Špargla so syrokrémovou omáčkou
Šparglu si uvaríme v osolenej vode, rovnako ako v predchádzajúcom recepte. Na omáčku potrebujete len mlieko a syrokrém.
Syrokrém necháme rozpustiť v 1dcl mlieka

Keď sa všetok syrokrém rozpustí a zmes získa hustou palacinkového cesta, omáčka je hotová. Ak je omáčka hustá, pridáme trochu horúceho mlieka.

Šparglu prelejeme hotovou omáčkou a servírujeme. Dobrú chuť.
