Srdcia na slaninke. Slovenská klasika!

Prvý krát som ich jedol vo vývarovni na zvolenskej železničnej stanici. Každý pozná nejaký príbeh z verejných vývarovní. Tento však bol ako z rozprávky. Alebo z kasární. A takto sa to stalo: Po príchode do kasární nám nastupujúcim povolancom pichli injekciu, ktorú volali „všežravka". Všetci zhodne tvrdili, že po tejto injekcii zjeme aj mydlo. Alebo dážďovku a nič sa nám nestane. „Chce snáď niekto z vás vyskúšať, myšiaci?" Prvý týždeň nikto z nás bažantov na jedlo ani nepomyslel. Prisahal by som, že ani na toaletu nikto nešiel. Druhý týždeň sme ale dostali taký hlad, že niektorí boli ochotní to mydlo skutočne zjesť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)
Srdcia na slaninke
Srdcia na slaninke (zdroj: Michal Latta)

Gumené hlavy nás zoradili do tvaru a na veľké prekvapenie nás mašírovali smerom do centra mesta. Vzrušenie gradovalo, dva týždne sme predsa boli zatvorení ako v base. Tu je námestie a tu krčma. Aha tam je ďalšia. A ďalšia! Čo tam po prechádzke, poďme aspoň na jedno malé pivo. „ Nezastavovať! Pochodujeme!" Dva týždne nič a teraz toto. Pošta kde vydávali balíky bola hneď pri železničnej stanici. A naproti autobusová stanica. To bol aj dôvod maršu, zoznámiť sa s mestom, ukázať kde si môžeme prevziať balíky od rodiny a odkiaľ budeme cestovať domov. „Dajme si chvíľku pauzu a poďme si aspoň niečo kúpiť do bufetu", ozval sa niekto zo zadnej rady. „Dobre teda, 20 minút, ani o sekundu viac" zahlásil lampasák. „Rozchod". Rýchle kroky viedli automaticky do vestibulu stanice. Tam predsa bývajú bufety kde čapujú pivo a predávajú cigarety. Vo vestibule sme našli veľkú jedáleň. Bol piatok okolo desiatej doobeda a všetci sa pripravovali na poobedňajší nápor. Pred minútou otvorili a nič nebolo pripravené na takýto nápor vojakov. Pred výčapom sa v priebehu sekundy vytvorila dlhá rada. A aj pred výdajom jedál, veď hlad je ťažká diagnóza. Avšak v tejto skorej hodine mali len nejakú polievku, niečo obschnuté zo včera a srdcia na slaninke. „Prosím si jedny srdcia, čo už, a aj dve pivá mi tu pristavte". „Dá sa to jesť? A máš hádam peniaze na rezeň?" smiech ...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No a dnes ráno sme zašli k mäsiarovi. Mali čerstvé bravčové srdcia, manželka navrhla, vyskúšajme. Však ak nám to nebude chutiť, tak ich vyhodíme. A je to kus lacného mäsa, však? Spomenul som si na moje prvé na slaninke s dvoma pivkami. A bolo rozhodnuté, budú srdcia na slaninke. Podarili sa nám skvele. Čo poviete?

Suroviny:

2ks bravčové srdcia

1 cibuľa

3-4 strúčky cesnaku

Slanina podľa chuti

čierne korenie mleté, bobkový list, lyžica múky na zahustenie omáčky, lyžica oleja a soľ

Obrázok blogu

Srdcia nakrájame na hrubšie plátky. Poriadne ich umyjeme v čistej vode, môžeme ich nechať hodinku namočené vo vode, odstránime všetku krv, ktorá ešte môže byť v záhyboch. Cibuľu, slaninu a cesnak nakrájame na kocky. V tlakovom hrnci na lyžici oleja alebo masti (skutočne nemusíte pridávať veľa oleja, slanina pustí dostatok tuku) orestujeme cibuľu a slaninu. Po chvíľke pridáme aj cesnak.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pridáme umyté a nakrájané srdcia a pokračujeme v restovaní. Restujeme poctivo, 5-10 minút, aby sme dostali kvalitný základ, obdobne ako keď restujeme mäso na guláš. Pridáme mleté čierne korenie (asi 2 malé lyžičky) a podľa vlastnej chuti a osolíme.

Obrázok blogu

Orestované mäso zalejeme vriacou vodou, aby nám zbytočne nepoklesla teplota jedla. Voda je na úrovni srdiečok, prípadne ich mierne zakrýva. Tlakový hrniec uzatvoríme a od prvého písknutia necháme na miernom ohni variť 20-30 minút. Potom odstavíme a počkáme potrebný čas, až môžeme tlakový hrniec otvoriť. 1-2 polievkové lyžice múky vymiešame s trochou šťavy z jedla a vlejeme späť. Srdcia opäť privedieme k varu a necháme za pomerne častého miešania prevariť 5-10 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Servírujeme s tarhoňou, slovenskou ryžou alebo klasickou ryžou. Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

218 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu