
Gumené hlavy nás zoradili do tvaru a na veľké prekvapenie nás mašírovali smerom do centra mesta. Vzrušenie gradovalo, dva týždne sme predsa boli zatvorení ako v base. Tu je námestie a tu krčma. Aha tam je ďalšia. A ďalšia! Čo tam po prechádzke, poďme aspoň na jedno malé pivo. „ Nezastavovať! Pochodujeme!" Dva týždne nič a teraz toto. Pošta kde vydávali balíky bola hneď pri železničnej stanici. A naproti autobusová stanica. To bol aj dôvod maršu, zoznámiť sa s mestom, ukázať kde si môžeme prevziať balíky od rodiny a odkiaľ budeme cestovať domov. „Dajme si chvíľku pauzu a poďme si aspoň niečo kúpiť do bufetu", ozval sa niekto zo zadnej rady. „Dobre teda, 20 minút, ani o sekundu viac" zahlásil lampasák. „Rozchod". Rýchle kroky viedli automaticky do vestibulu stanice. Tam predsa bývajú bufety kde čapujú pivo a predávajú cigarety. Vo vestibule sme našli veľkú jedáleň. Bol piatok okolo desiatej doobeda a všetci sa pripravovali na poobedňajší nápor. Pred minútou otvorili a nič nebolo pripravené na takýto nápor vojakov. Pred výčapom sa v priebehu sekundy vytvorila dlhá rada. A aj pred výdajom jedál, veď hlad je ťažká diagnóza. Avšak v tejto skorej hodine mali len nejakú polievku, niečo obschnuté zo včera a srdcia na slaninke. „Prosím si jedny srdcia, čo už, a aj dve pivá mi tu pristavte". „Dá sa to jesť? A máš hádam peniaze na rezeň?" smiech ...
No a dnes ráno sme zašli k mäsiarovi. Mali čerstvé bravčové srdcia, manželka navrhla, vyskúšajme. Však ak nám to nebude chutiť, tak ich vyhodíme. A je to kus lacného mäsa, však? Spomenul som si na moje prvé na slaninke s dvoma pivkami. A bolo rozhodnuté, budú srdcia na slaninke. Podarili sa nám skvele. Čo poviete?
Suroviny:
2ks bravčové srdcia
1 cibuľa
3-4 strúčky cesnaku
Slanina podľa chuti
čierne korenie mleté, bobkový list, lyžica múky na zahustenie omáčky, lyžica oleja a soľ

Srdcia nakrájame na hrubšie plátky. Poriadne ich umyjeme v čistej vode, môžeme ich nechať hodinku namočené vo vode, odstránime všetku krv, ktorá ešte môže byť v záhyboch. Cibuľu, slaninu a cesnak nakrájame na kocky. V tlakovom hrnci na lyžici oleja alebo masti (skutočne nemusíte pridávať veľa oleja, slanina pustí dostatok tuku) orestujeme cibuľu a slaninu. Po chvíľke pridáme aj cesnak.

Pridáme umyté a nakrájané srdcia a pokračujeme v restovaní. Restujeme poctivo, 5-10 minút, aby sme dostali kvalitný základ, obdobne ako keď restujeme mäso na guláš. Pridáme mleté čierne korenie (asi 2 malé lyžičky) a podľa vlastnej chuti a osolíme.

Orestované mäso zalejeme vriacou vodou, aby nám zbytočne nepoklesla teplota jedla. Voda je na úrovni srdiečok, prípadne ich mierne zakrýva. Tlakový hrniec uzatvoríme a od prvého písknutia necháme na miernom ohni variť 20-30 minút. Potom odstavíme a počkáme potrebný čas, až môžeme tlakový hrniec otvoriť. 1-2 polievkové lyžice múky vymiešame s trochou šťavy z jedla a vlejeme späť. Srdcia opäť privedieme k varu a necháme za pomerne častého miešania prevariť 5-10 minút.
Servírujeme s tarhoňou, slovenskou ryžou alebo klasickou ryžou. Dobrú chuť.
