
Suroviny:
0,5kg hladkej múky špeciál 00
0,4l vlažnej až mierne teplej vody
1/2 kocky droždia
morská soľ
extra panenský olivový olej
prípadné dochutenie podľa vlastného výberu: čierne olivy, sušené nakládané paradajky

V miske zmiešame vodu a droždie. Postupne prisypávame múku a miešame, až nám vznikne hladké testo. Je pomerne lepkavé a mäkké.

Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť. Cesto výrazne zväčší svoj objem. (asi 2x)

Na pomúčenej doske takéto množstvo cesta rozdelíme na 2ks bochníkov.

Zapneme rúru a nastavíme najvyšší stupeň - 250 stuňov, ak máte silnejšiu, aj viac. V minulosti sa focaccia piekla v prírodnom ohnisku, takže potrebujeme rúru rozohriať na čo najvyššiu teplotu.
Na plech položíme papier na pečenie. Na ňom cesto ručne vytiahneme na 2 placky, asi 2-3 cm vysoké. Podľa chuti ich pokropeme extra panenským olivovým olejom. Olejom nešetríme. Posypeme hrubou soľou.

Prstami oboch rúk povrch premasírujeme aby sa olej príjemne prepojil s cestom a rozotrel po celej ploche. V ceste nám vzniknú priehlbinky od tlaku prstov, ale to nevadí.

Takto pripravené bochníčky focaccie môžeme dať piecť do rozpálenej rúry. Alebo môžeme ozdobiť, napríklad čiernymi olivami a nakládanými sušenými paradajkami.

Pečieme asi 10-12 minút, na priebeh pečenia dozeráme.

Po upečení necháme pár minút vychladnúť. Môžeme priamo servírovať.
Tip: Focacciu v strede rozrežte. Vytvoríte tým kapsu, ktorú naplnite čerstvými uhorkami, paradajkami a polejte extra panenským olivovým olejom. Úžane si pochutíte, ak k zelenine pridáte pridáte čerstvú mozzarellu a čerstvé lístky bazalky. Ak chcete focacciu jest na druhý deň, tak ju ohrejte v rúre, alebo si upečte novú. Čerstvo upečená je najlepšia.

Focaccia by mala byť vysoká asi 2-4cm. Dobrú chuť!