Talianska focaccia

Jej vynález sa pripisuje antickým Grékom. Odtiaľ sa rozšírila do Arábie a na územie dnešného Talianska ju priviezli Etruskovia už pred viac ako 2000 rokmi. Focaccia predstavuje veľmi jednoduchý recept, ktorý si určite rýchlo obľúbite. Ponúka veľa možností pre ozdobenie presne podľa vašich chutí. Na severe Talianska ju posypú cibuľkou a slaninkou, v regióne Emilia - Romagna typicky čerstvými bylinkami alebo ju potriete obľúbeným cesnakom, tak ako posúch na Slovensku. Doma ju najradšej pripravujeme len tak s extra panenským olivovým olejom a soľou, alebo sušenými paradajkami s čiernymi olivami, čo je obľúbený spôsob na talianskom juhu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Talianska FOCACCIA
Talianska FOCACCIA (zdroj: Michal Latta)

Suroviny:

0,5kg hladkej múky špeciál 00

0,4l vlažnej až mierne teplej vody

1/2 kocky droždia

morská soľ

extra panenský olivový olej

prípadné dochutenie podľa vlastného výberu: čierne olivy, sušené nakládané paradajky

Obrázok blogu

V miske zmiešame vodu a droždie. Postupne prisypávame múku a miešame, až nám vznikne hladké testo. Je pomerne lepkavé a mäkké.

Obrázok blogu

Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť. Cesto výrazne zväčší svoj objem. (asi 2x)

Obrázok blogu

Na pomúčenej doske takéto množstvo cesta rozdelíme na 2ks bochníkov.

Obrázok blogu

Zapneme rúru a nastavíme najvyšší stupeň - 250 stuňov, ak máte silnejšiu, aj viac. V minulosti sa focaccia piekla v prírodnom ohnisku, takže potrebujeme rúru rozohriať na čo najvyššiu teplotu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na plech položíme papier na pečenie. Na ňom cesto ručne vytiahneme na 2 placky, asi 2-3 cm vysoké. Podľa chuti ich pokropeme extra panenským olivovým olejom. Olejom nešetríme. Posypeme hrubou soľou.

Obrázok blogu

Prstami oboch rúk povrch premasírujeme aby sa olej príjemne prepojil s cestom a rozotrel po celej ploche. V ceste nám vzniknú priehlbinky od tlaku prstov, ale to nevadí.

Obrázok blogu

Takto pripravené bochníčky focaccie môžeme dať piecť do rozpálenej rúry. Alebo môžeme ozdobiť, napríklad čiernymi olivami a nakládanými sušenými paradajkami.

Obrázok blogu

Pečieme asi 10-12 minút, na priebeh pečenia dozeráme.

Obrázok blogu

Po upečení necháme pár minút vychladnúť. Môžeme priamo servírovať.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Focacciu v strede rozrežte. Vytvoríte tým kapsu, ktorú naplnite čerstvými uhorkami, paradajkami a polejte extra panenským olivovým olejom. Úžane si pochutíte, ak k zelenine pridáte pridáte čerstvú mozzarellu a čerstvé lístky bazalky. Ak chcete focacciu jest na druhý deň, tak ju ohrejte v rúre, alebo si upečte novú. Čerstvo upečená je najlepšia.

Obrázok blogu

Focaccia by mala byť vysoká asi 2-4cm. Dobrú chuť!

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

138 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu