
Kokosovo-tekvicový krém
Chutí skvele, ako samostatný krém, ako studená alebo teplá polievka, určite ho odporúčam servírovať aj ako dip do ktorého si máčate kúsky očistenej zeleniny, listy rímskeho šalátu alebo čínskej kapusty. Určite si pochutíte. Chutí aj deťom od 1 roka, samozrejme bez chilli a bez kokosového mlieka. Pre dieťa v tomto veku môžeme pridať mliečnu formulu alebo zakomponujeme trochu detskej kaše, čím pripravíme viacero variácií pre najmenšieho miláčika.
500g maslovej tekvice (alebo hokkaido, muškátová tekvica)
stredná cibuľa
100ml kokosového mlieka
čajová lyžička drobne nasekaného chilli
čajová lyžička pažítky
soľ, olivový olej

Tekvicu očistíme, cibuľu nakrájame na kocky a spolu dáme na 20 minút dusiť do parného hrnca. Pokiaľ varíte v pare ako knedľu, musíte si po asi 10-15 minútach odsledovať či je už tekvica mäkká, ak áno, tak ju vyberte.

Po udusení presunieme udusenú tekvicu a cibuľu do mixéra, pridáme chilli, pažitku a kokosové mlieko. Rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou (ak potrebujeme), alebo krém necháme bez solenia sladší, čím vynikne prirodzená a veľmi príjemná chuť tekvice a kokosu.

Pred podávaním krém dozdobíme chilli a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame na studeno.

Ak chcete podávať krém ako polievku, pridajte do krému trochu kuracieho alebo zeleninového vývaru.

Smažené zeleninové curry
500g maslovej tekvice
250g hlivy (shitake, šampiňóny, iné huby)
1 Paprika
1 Cibuľa
1 Baklažán
Chilli
300-400ml kokosové mlieko
50g červená curry pasta
Olej, soľ
Curry pastu bežne kúpite vo väčších obchodoch v oddelení svetovej alebo ázijskej kuchyne. Predáva sa v malých sklenených fľaštičkách (vystačí na 2-3 varenia), alebo aj sáčkoch 50g (podobne ako koreniny) na jedno použitie. Na balení býva uvedená pálivosť pasty, obyčajne 3-4 papričky z 5-tich. Vôbec sa toho nebojte, tie ktoré kúpite u nás nie sú pálivé. Ak máte radi ostré, tak si pokojne pridajte papričku chilli. Curry pasta nahradí koreniny, než sme ju objavili mali sme doma veľkú zásobu málo používaných korenín a vždy nám niečo chýbalo. Teraz to máme v jednej fľaštičke.
Zeleninu nakrájame na kocky.

Vo woku na oleji orestujem veľkú polievkovú lyžicu curry pasty. Trvá to 1,5-2 minúty. Curry pasta vďaka tomu uvoľní svoju vôňu a chuť. Oplatí sa pridať aj 1 ančovičku z konzervy. Ančovička sa rozpustí a príjemne zvýrazní vôňu a chuť jedla.

Pridáme cibuľu, papriku a baklažán. Na silnom ohni restujeme asi 4-5 minút. Pridáme drobne nakrájané chilli. Ak nemáte radi pálivé chute, odstráňte semienka, alebo chilli nepridávajte. Popri restovaní zeleninu pozvoľna miešame. Pridáme tekvicu a restujeme ďalších asi 7-10 minút.

Po 10 minútach pridáme hlivu a restujeme ďalších 5 minút. Zeleninu dokopy restujeme 15-20 minút. Už v tejto fáze to vyzerá veľmi chutne a veľmi príjemne vonia. Keď pripravujeme doma curry, zeleninu vždy restujeme. Nie je to nutné, v reštauráciách to nerobia, ale dodá to skvelú chuť.

Pridáme kokosové mlieko a prehrejeme asi 5 minút. Curry je hotové, keď tekvica zmäkne.

Podávame s jasmínovou alebo s basmati ryžou.

Ako ste si všimli, nesolili sme. Teraz, keď je curry hotové ho po ochutnaní môžete dosoliť. Ozdobíme drobne nakrájaným chilli, lístkami bazalky, alebo jemne nakrájanou jarnou cibuľkou.

Ak chcete pripraviť curry s mäsom, napríklad kuracím alebo rybou, postupujte nasledovne:
1. Orestujte curry pastu.
2. Pridajte kokosové mlieko.
3. Keď mlieko začne vrieť, pridajte nakrájané kuracie prsia, alebo rybu (môže byť aj na kocky nakrájané filé) a restovanú zeleninu. Za 5 minút máte jedlo hotové.

Môžete pridať aj bambusové výhonky, klíčky fazule mungo, alebo akúkoľvek inú zeleninu, ktorú máte radi. Pri tomto kuracom curry sme použili zelenú curry pastu.

Dobrú chuť.