
Sviežu cuketu dnes kúpite celoročne. Pokojne tento recept vyskúšajte, ani tým veľmi neublížite svojej peňaženke. Pokiaľ si tento recept odložíte na leto, skúste ho pripraviť z väčšej cukety, ktorú nastrúhajte na hrubom strúhadle aj so semienkami. Samozrejme, pokiaľ nie sú úplne drevité z prestarnutej tekvice. Po upečení budú chutiť príjemne orieškovo.
Suroviny:
2kg cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle (alebo 1-1,5kg čerstvej)
2 párky alebo kúsok údeniny nastrúhanej na hrubom strúhadle
1-2 vajcia
2-3 lyžice múky
4-5 strúčikov cesnaku
soľ, chili, mleté čierne korenie, drvená rasca, oregáno (môžete nahradiť saturejkou, prípadne majoránom), korením nešetríme
mrazená kukurica, mrazená mrkva, mrazený hrášok
olej na vyprážanie
Na dresing:
1 biely jogurt
2 strúčiky cesnaku
lyžicu olivového oleja (EVOO)
soľ

Z nastrúhanej cukety vymačkáme väčšinu vody (časť vody musí zostať). Z mrazenej cukety nám po vymačkaní vody zostane približne polovica objemu, preto jej potrebujeme viac než čerstvej. Párky nastrúhame a pridáme k cukete a premiešame. Ďalej pridáme mrazenú zelenicu, vajcia, koreniny, múku a rozdrvený cesnak.

Celú zmes dokonale premiešame. Vznikne z toho cesto podobnej štruktúry ako keď robíme haruľu.

Na panvici rozpálime olej a polievkovou lyžicou do neho pridávame cukinové lievance.

Vypražíme z oboch strán do zlata. Hotové položíme na servítku aby odsala prebytočný olej.

Servírujeme ešte teplé a poliate poriadnou dávkou dresingu. Dresing vymiešame z bieleho jogurtu, rozdrveného cesnaku, EVOO a soli. My sme ich pripravovali včera a dnes si ich berieme ako obed do záhrady. Budeme ich servírovať s jogurtovým dresingom a krajcom chleba.
Tip: cukina aj po upečení uvoľňuje trochu vody. Ak ich servírujete na druhý deň, ohrejte ich minútku na horúcej suchej panvici bez pridania oleja. Dosiahnete tým rovnakú štruktúru a chuť akoby ste ich práve vypražili.