reklama

Cena demokracie na Slovensku

Viete, aká je cena demokracie na Slovensku? Koľko zo štátneho rozpočtu ide na to, aby sme mali právo rozhodovať  a kto o nás bude rozhodovať? Ak by všetci občania, ktorí na to majú právo, šli voliť, stáli by nás voľby 38,1 milióna eur. To je 0,234% zo štátneho rozpočtu (výdavky štátneho rozpočtu pre rok 2010 sú plánované na 16 276 999 960 eur) viac. Len pre porovnanie - emisný obchod nás stál 0,4%, PPP projekty 2,45%, hospodárenie železníc 1,45%, tender na elektronické mýto 0,92% atď.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)
pán premiér
pán premiér (zdroj: pravda)

Čo si budeme nahovárať, aj voliči Smeru vedia, že ich strana má už nakradnuté dosť, a preto sa niet čomu čudovať, ak chce Fico pomáhať ľuďom, ktorým povodeň vzala skoro všetko z peňazí určenými pre politické strany. Je to však len gesto, keďže podľa prvých prognóz povodne zanechali na Slovensku škody vo výške 150 miliónov eur a Fico chce pomáhať z peňazí, ktoré mu nepatria, štyrmi miliónmi. Jeho rezerva 3 milióny, ktorá má byť použitá presne na tieto účely, je už minutá na ihriská, archeologický výskum, gala večer v Bruseli atď. Natíska sa tu teda otázka, či pán premiér svojim gestom nesleduje iný cieľ. Je možné, že pre strany, ktoré chcú na Slovensku odstrániť korupciu, klientelizmus a štátne kšefty, je príspevok od štátu jediným príjmom a práve preto by im takýmto spôsobom mohol krásne pristrihnúť krídelká a to pod pláštikom pomoci. Veď mecenáši Smeru radi doplatia tento “výpadok“ ich príjmu za nejakú lukratívnu zákazku, no nie?! Ľudia, ktorým povodeň zobrala všetko, pomoc potrebujú a nebudú sa pýtať odkiaľ na to štát vzal. Veľmi radi príjmu 300 eur na odpratanie bahna z pivnice, veľmi radi zoberú tisíc eur na nové zariadenie domu, ale určite viem, že tých tri tisíc eur nebude dosť na stavbu nového domu. Aká je to teda pomoc? Keby som nebol súčasťou kampane za odstránenie Fica a jeho lúpežníkov z čela tejto republiky, určite by som teraz bol na východnom Slovensku a pomáhal plniť vrecia s pieskom, alebo niečo podobné, ale keďže vidím, kam nás to pán premiér dostal, je oveľa dôležitejšie presviedčať ľudí, aby túto družinu gaunerov už nevolili. Na záver už len dodám, že ak by Robertko dodržal svoj sľub z roku 2006 a znížil by počet ministerských úradníkov o 20%, štát by len na platoch ušetril vyše 311 eur miliónov ročne (áno dvakrát toľko, čo celé povodne), namiesto toho ich počet stúpol od roku 2006 o ďalších 16%. Údaje sú prevzaté zo 497/2009 Zákon o štátnom rozpočte na rok 2010.

Michal Muránsky

Michal Muránsky

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Optimista, dobrodruh, hľadač pravdy, bývalý mestský poslanec, couchsurfer, potápač, spisovateľ, daytrader (doplním keď budem vedieť viac) Zoznam autorových rubrík:  Future newsImpulzget realposlanecWingmanov denníkšportPoéziaŠkandálometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu