reklama

Šťastná sedmička, 3.časť

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

3.časť

Mačiatko mu poslušne spalo na rukách a on ho opatrne hladil po čiernom chrbte. Slza mu stekala po špinavom líci a on ju zastavil. Tie ďalšie už nedokázal. Matka naňho pozerala, akoby bol najťažším hriechom v jej živote. Ruky skrivené do výstražného gesta sa každú chvíľu dvíhali a chystali sa ublížiť.

,,Tak ty si ma zradil? Za otcom si utiekol? Ja ti už nestačím...“

Chlapec nič nedokázal vysvetliť. V jeho duši horela vatra pocitov a nedorozumení. Bol len dieťaťom, ktorý nerozumel, že nie je v ničom vinný. Matka odišla a zabuchla za sebou dvere, na stole nechala nedopitú fľašu vodky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ivan sa prebral z ťažkých spomienok a zahľadel sa na čiernu mačku, ktorá sa mu točila okolo nôh. Zdvihol ju zo zeme. Netušil, z kade sa zobrala. Dvor bol malý a zdalo sa, že nič živého na ňom niet. Samozrejme, väzni boli už dávno stratení.

Mačku si privinul a sadol si s ňou na zem.

,,Len nemám rád, keď na mňa niekto pozerá, akoby ma súdil. Toho som si už v živote prežil dosť,“ Líška si sadol k nemu na zem.

Ivan sa ani len nepohol, nemalo to význam. Zobral mu z rúk mačku a pohladil ju: ,,Starému z izby never. Prečo myslíš, že môže zostať v izbe celý deň? Je to donášač. Ten druhý je neškodný. Ja viem ublížiť, len keď chcem. Tu je celkom druhý život ako vonku. Drž sa mňa a nič sa ti nestane, na ostatných si dávaj pozor a staraj sa o to, aby si sa nestal členom kasty, lebo potom sa z toho nedostaneš, buď radšej nezávislý.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

,,Prečo teraz? Prečo mi to všetko hovoríte?“

,,Pretože si sa postaral o moju mačku,“ Líška sa zasmiala.

,,Ako tu mám neumrieť?“ Ivan sa zahľadel na nebo.

,,Už som ti povedal základy.“

,,Nie, tak som to nemyslel...“

,,Nerozmýšľaj o smrti, ale nájdi si tu niečo, čo ťa naučí opäť žiť.“

Ivan spočiatku bol len stratenou dušou, jeden z mnohých, no i napriek tomu veril, že si nájde niečo, vďaka čomu bude žiť. Jeden deň, keď v starých poličkách, plných starých kníh mútil prach, narazil na knihu o Andrejovi Rubľovi. Ikony, ktoré maľoval, mu dodali silu.

V noci dlho nemohol zaspať, premýšľal o všetkom, i keď sa mu napokon podarilo zavrieť oči, mátali ho nejasné predstavy. Ráno však pocítil isté precítenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Líška nemal nič proti tomu, aby Ivan skúsil isté obrazce na jeho vlastnej koži. Dávali celkom zmysel, ale nebolo to úplne ono. Ivan sa začal učiť, čítal a zistil, že musí splniť isté podmienky, aby jeho duša bola čistá. Dlhý čas nosil v sebe myšlienku, že nie je povolaný maľovať sväté obrazy, no potom si uvedomil, že má právo žiť, začať odznova a toto je jeho šanca.

Bogdana Micovčinová

Bogdana Micovčinová

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zvyknem neveriť hodinkám, pretože keď sa na ne pozriem, na sekundu zastanú a ja mám sekundový pocit, že sú pokazené. Potom zase fungujú.http://redslavesfromspace.blogspot.sk/ Zoznam autorových rubrík:  Šťastná sedmičkašťastie, len v našej duši rastNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu