reklama

O Atlantic City alebo o malom Las Vegas v New Jersey.

Najväčšie stredisko gamblingu na Východnom pobreží a po Las Vegas druhé najväčšie v Spojených štátoch sa nachádza v štáte New Jersey, dobré dve hodiny cesty autom od New Yorku.

O Atlantic City alebo o malom Las Vegas v New Jersey.
Vnútrajšok hotela Caesars. (Zdroj: Alena Miklošová)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

“Nalíč sa a uprav si vlasy. Stretneme sa dnes večer v Atlantic City.”

Bruce Springsteen

Podstatne menšie a mladšie (pokiaľ ide o gambling) ako Las Vegas, mesto bolo jednou nohou v hrobe a predpokladalo sa, že pandémia mesto pochová. Opak sa však stal pravdou. Biznismeni pohli rozumom a vynútený oddychový čas využili na renováciu. Ćo je však dôležitejšie ako samotná renovácia, je zmena konceptu. Bola to práve pandémia, ktorá pripomenula mestu, kde je ich silná stránka.

Legendárny hotel Claridge, ktorý so svojimi 24 poschodiami, bol prvým výškovým hotelom v AC a prezývali ho Mrakodrap pri mori. Bol obľúbeným hotelom takých hviezd ako Marilyn Monroe, či Frank Sinatra.
Legendárny hotel Claridge, ktorý so svojimi 24 poschodiami, bol prvým výškovým hotelom v AC a prezývali ho Mrakodrap pri mori. Bol obľúbeným hotelom takých hviezd ako Marilyn Monroe, či Frank Sinatra. (zdroj: Alena Miklošová)

Podobne ako to mnohokrát v živote chodí, ked' ľudia zabúdajú na svoje výnimočné kvality a bezhlavo napodobňujú iných, čo nie je na osoh nikomu, a najmenej tým, ktorí len imitujú iných, mesto viac-menej iba kopírovalo Las Vegas. Všetku svoju aktivitu sústredilo na činnosť vnútri kasín, či už išlo o samotné hazardné hry, alebo umelecké predstavenia. To čo funguje v Las Vegas, nemalo ale šancu v Atlantic City. AC jednoducho nemá enormné množstvo návštevníkov z celého sveta, ktorí lejú do Las Vegas nepredstaviteľné sumy peňazí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Pláž v Atlantic City
Pláž v Atlantic City (zdroj: Alena Miklošová)

Čo však má Atlantic City na rozdiel od Las Vegas? Oceán a aktivity spojené s ním. Život sa vďaka pandémii znovu presunul z uzavretých miestností s umelým osvetlením na slnkom zaliate pláže a čerstvý vzduch. Bol to práve oceán, ktorý mesto preslávil dávno predtým než sa do mesta začali schádzať hazardní hráči. Mesto bolo populárne dokonca skôr, než Las Vegas vôbec začal existovať. Nahliadnuť do minulosti Atlantic City určite stojí za to, tak mi nedá o nej nenapísať pár slov.

Atlantic City v 19. storočí bol niečim medzi ozdravovňou, kúpeľným mesto a turistickým strediskom. Začiatkom 70. rokov 19-storočia prichádzalo do mesta okolo pol-milióna návštevníkov a v Atlantic City bol postavený najväčší hotel v USA. Bol 4-poschodový, rozprestieral sa na 14 akroch, mal 600 izieb a mohlo sa v ňom ubytovať 2000 ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Promenáda v Atlantic City
Promenáda v Atlantic City (zdroj: Alena Miklošová)

Prvá plážová promenáda bola postavená v roku 1870 a jej hlavnou úlohou bolo zabrániť, aby ľudia prichádzajúci z pláže, nenosili piesok do vstupných hál hotelov stojacich na pláži. Stála $ 5.000, bola dlhá 2 km a obchodníci mali zakázané postaviť svoje stánky nielen na nej, ale aj bližšie ako 10 metrov od nej. Promenáda svoj účel splnila a ľudia si prechádzky na promenáde tak obľúbili, že promenáda sa každým rokom predlžovala, až dosiahla dĺžku 11 km. Počas prvých rokov sa na konci hlavnej sezóny promenáda vždy rozmontovala, dosky uskladnili na zimu a pred letom znovu zložila. Dnes je promenáda dlhá 6 a pol kilometra a nachádzajúce sa na nej kasína, obchody a reštaurácie. A nielen to - športová a kultúrna aréna Boardwalk Hall je Národná historická pamiatka, keďže je to jedna z mála zachovaných budov z 19. storočia v meste, ale čo ju robí obzvlášť špeciálnou je, že sa v nej nachádza najväčší a najhlasnejší hudobný nástroj na svete - varhany s viac ako 33 000 píšťalami. Hala má kapacitu 14 tisíc divákov a konali sa tu koncerty od Beatles, cez Rolling Stones, Madonnu až po Beyonce, či Lady Gaga.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Námestie pred historickou Boardwalk Hall, v kt. sa konajú kultúrne a športové podujatia a kde je umiestnený najväčší hudobný nástroj na svete.
Námestie pred historickou Boardwalk Hall, v kt. sa konajú kultúrne a športové podujatia a kde je umiestnený najväčší hudobný nástroj na svete. (zdroj: Alena Miklošová)

Zlatá éra Atlantic City bola počas Prohibície. Pilo sa a gamblovalo jedna radosť a mestskí predstavitelia sa ani nenamáhali predstierať, že uplatňujú zákony Prohibície. Alkohol bolo bežne dostať v reštauráciach, a tak popularita a návštevnosť mesta sa zdvojnásobila. 

Šerifom Atlantic City v tom čase Enoch “Nucky” Johnson, politik, kriminálnik, a šéf mašinérie, ktorá kontrolovala AC. V máji 1929 sa zišli v AC najväčší mafiáni z celých Spojených štátov a založili “National Crime Syndicate”. Hosťom bol Johnson, hlavným organizátorom “Lucky” Luciano, a samozrejme nemohli chýbať také čísla ako Meyer Lansky, Benjamin Siegel, a starý, dobrý Al Capone.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Populárna súťaž krásy Miss America sa zrodila práve v Atlantic City v roku 1921
Populárna súťaž krásy Miss America sa zrodila práve v Atlantic City v roku 1921 (zdroj: Alena Miklošová)

25. septembra 1920 bol nádherný jesenný deň. 350 mužov tlačilo vyzdobené prútené kreslá na kolieskách, v ktorých sedeli mladé dievčatá v plavkách. Na čele sprievodu bola slečna Ernestine Cremonová, ktorá bola oblečená v splývavom bielom rúchu a predstavovala „Mier“.

Podujatie sa nazývalo Jesenná zábava a jeho úlohou bolo prilákať viac návštevníkov do Atlantic City po hlavnej sezóne. Jesenná zábava mala taký úspech, že Liga podnikateľov sa rozhodla akciu zopakovať ako súťaž krásy aj v budúcom roku. V roku 1921 sa na súťaž krásy, ktorú nazvali Miss America, zišli súťažiace nielen z New Jersey, ale aj susedných štátov a na promenáde sa tlačilo 100 tisíc divákov. Súťaž vyhrala 16-ročná Margaret Gormanová z Washington D.C, ktorá bola korunovaná ako Zlatá vodná víla a dostala hlavnú cenu $ 100. A to bol počiatok dodnes populárnej sútaže krásy Miss America. Prvých dvadsať rokov sa súťažilo hlavne o kožuchy a filmové kontrakty, ale v roku 1944 nastala zmena a hlavnou cenou sa stalo štipendium na vysokú školu.

Trolejka, ktorá premáva po Promenáde.
Trolejka, ktorá premáva po Promenáde. (zdroj: Alena Miklošová)

Jednou z obľúbených zábav, ktorá vznikla v dvadsiatych rokoch a pretrvala takmer šesť dekád bolo niečo, od čoho dnešným ochranárom zvierat vlasy dupkom stavajú. Kone s mladými dievčatami v plavkách alebo cirkusových kostýmoch vyšli na štvorposchodovú platformu na móle a skákali do vody. Vidieť obrovské zviera letieť dolu hlavou 20 metrov do vody bolo dychvyrážajúce a davy divákov to zbožňovali. Z perličiek snáď stojí za zmienku, že na celom svete obľúbená hra Monopoly, bola inšpirovaná práve mestom Atlantic City.

Zlatú éru Atlantic City ukončila Druhá svetová vojna a následný masový rozvoj leteckej dopravy. V snahe oživiť mesto v roku 1978 bola v meste schválená legalizácia gamblingu, čo bola na tú dobu veľká vec, keďže dovtedy sa hazardné hry mohli hrať legálne iba v Las Vegas. Následne v meste vyrástlo 15 obrovských kasín, tie však po počiatočnom nadšení, hlavne keď sa kasína začali otvárať aj v susedných štátoch, začali upadať a bankrotovať. Medzi inými aj slávny Trumpov Taj Mahal, ktorý pri otvorení bol reklamovaný ako “ôsmy div sveta”.

Na Promenáde sa snúbi historická architektúra s modernou.
Na Promenáde sa snúbi historická architektúra s modernou. (zdroj: Alena Miklošová)

Ako som už spomenula na začiatku, hlavným dôvodom úpadku Atlantic City bola neschopnosť ponúknuť niečo špeciálne, čím by sa odlišovali od iných kasín, niečo kvôli čomu by ste sa vybrali práve do toho mesta. 

A môj osobný dojem z dnešného Atlantic City? Budem brutálne úprimná. Trvalo mi takmer dvadsať rokov, kým som sa do mesta vybrala, hoci to mám za rohom. Jedným z dôvodov, bola aj nie najlepšia povesť. Neviem, či to bude tým, že som mala tak nízke očakávania, ale mesto ma pri nedávnej návšteve milo prekvapilo. Určite svoju úlohu zohralo aj more, ktoré ja milujem. Prechádzka po promenáde bola báječná - na jednej strane kasína, obchody, reštaurácie, na druhej strane more. História poprepletaná so súčasnosťou. Po promenáde naďalej chodia muži tlačiaci prútené kreslá na kolieskach, do ktorých si za pár dolárov môžete sadnúť a zviezť sa. Ďalšou alternatívou, ak sa vám nechce veľa chodiť, je zvezenie sa trolejkou, ktorá premáva priamo po promenáde. Môžete si urobiť selfičko so sochou Miss America, či obzrieť si a dozvedieť sa viac o najväčšom hudobnom nástroji na svete. Hudobný život v meste naďalej žije. V čase, keď som tam bola ja, sa práve chystal koncert Guns and Roses. V Hard Rock Cafe kasíne si môžete pozrieť množstvo memorabílií slávnych spevákov, či hudobných skupín. Takže aký je záver? Las Vegas alebo Atlantic City? 

Ukážka modernej architektúry v AC - hotel a kasíno Oceán.
Ukážka modernej architektúry v AC - hotel a kasíno Oceán. (zdroj: Alena Miklošová)

Americký herec Drew Carey ich takto vtipne porovnal:

“Rozdiel medzi Las Vegas a Atlantic City je asi taký, ako rozdiel medzi tým, či vás podvedie pôvabná prostitútka alebo prepadne narkoman.”

Ale vážne: Las Vegas je jedna z tých svetových destinácii, ktoré raz v živote musíte vidieť. Raz však stačí.

Ak však máte chuť na tichší, príjemný víkend s vylihovaním na pláži počas dňa a večer sa “stať milionárom” v kasíne, či zájsť si na nejaký dobrý koncert, Atlantic City je slušnou voľbou. Dúfam len, že nezídu zo správnej cesty, na ktorú sa po pandémii vydali.

Gamblovanie sa zlegalizovalo v Atlantic City v roku 1978.
Gamblovanie sa zlegalizovalo v Atlantic City v roku 1978. (zdroj: Alena Miklošová)



Alena Miklošová

Alena Miklošová

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  88x

Historička, cestovateľka a príležitostná autorka. Zoznam autorových rubrík:  O všeličomO New Yorku z New YorkuAmerický zápisník

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu