reklama

O Saint-Exupérym, Malom princovi a novej knihe Petra Sísa.

Ak by sa nemožné stalo skutočnosťou a odrazu by postavy z literárnych diel ožili, Saint-Exupéryho Malý princ by podľa všetkého rozprával typickým newyorským prízvukom. Na celom svete obľúbený hrdina francúzskej rozprávky pre deti i dospelých sa totiž nenarodil v Paríži alebo na malebnom francúzskom vidieku, ako by človek predpokladal, ale v srdci Manhattanu a na letnom dome spisovateľa v Asharokene na Long Islande.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spisovateľ a priekopník v letectve Antoine de Saint-Exupéry prišiel do New Yorku v posledný deň roku 1940. Plánoval sa zdŕžať 4 týždne, ale pobyt sa predĺžil na viac ako 2 roky. Najnešťastnejšie, aj keď najproduktívnejšie obdobie jeho života. Počiatočné nadšenie z New Yorku a ocenenia National Book Award, ktoré získal za svoju knihu "Vietor, piesok a hviezdy" od American Booksellers Association, rýchlo vystriedala depresia.

Jeho zdravie bolo v úbohom stave a každodenné horúčky boli dôsledkom prekonania mnohých leteckých havárií. Odlúčenosť od svojich priateľov i rodiny vo Francúzsku a nedostatočná znalosť angličtiny na vytváranie nových známosti v New Yorku vyvolávali u neho intenzívny pocit osamelosti. Situáciu iba zhoršovalo jeho búrlivé manželstvo s manželkou Consuelo, ktorá aj napriek tomu, že žila v New Yorku v osobitnom byte o poschodie nižšie ako bol byt Antoineho, vďaka svojmu latinsko-americkému temperamentu a sklonom k dráme, dokázala spisovateľovi poriadne spestriť život.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


240 Central Park South
240 Central Park South 

Obytný dom 240 Central Park South, kde Antoine de Saint-Exupéry mal byt na 23. poschodí.

Odtrhnutý od písania a lietania - jeho dvoch lások, ktoré dávali jeho životu zmysel, Antoine de Saint-Exupéry upadal do beznádeje.

"Napadlo vám niekedy napísať knihu pre deti o vašom malom priateľovi?" opýtala sa raz pri večeri spisovateľa Elizabeth Reynalová, manželka jeho vydavateľa. Malý priateľ, o ktorom sa zmienila, bola postavička, ktorú Antoine de Saint-Exupéry kreslil automaticky všade, kde sa dalo už po mnohé roky.

Odpoveďou jej bol len dlhý pohľad bez slov.

Myšlienka však padla na úrodnú pôdu. Autor po tom, čo sa zásobil papierom, perami,ceruzkami a vodovými farbami, pustil sa do práce. Roztržitý spisovateľ pracoval dlho do noci, nalievajúc sa kávou a Coca-Colou, trúsiac cigaretový popol všade okolo seba. Mnohé stránky rukopisu sú toho dôkazom - škvrny od kávy, či cigaretou prepálená stránka nie sú žiadnou zriedkavosťou. Aj keď Antoine nikdy predtým neilustroval žiadnu knihu, s vervou sa pustil do maľovania obrázkov v tejto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Nikdy som nepovedal dospelým, že ja nie som z ich sveta. Ukrýval som fakt, že ja som srdcom vždy bol 5 - 6 ročný. A tak som schovával moje kresby pred nimi. Ale rád ich ukážem mojim priateľom. Tieto obrázky sú moje spomienky," vysvetľuje v nepublikovanej pasáži. A naozaj. Kniha je súhrnom Saint-Exupéryho ciest. Zo všetkých miest, ktoré navštívil, chýba v knihe iba New York, aj keď ten bol v pôvodnej verzii takisto zahrnutý.

"Na tejto planéte žijú dva milióny obyvateľov. Ak by sme ich všetkych zvolali na obrovský míting, všetci by sa zmestili na Long Island."

Predtým než spisovateľ zmenil miesto na ostrov v Pacifiku, uvažoval ešte o budove 30 Rockefeller Center (Top of the Rock).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Antoine de Saint-Exupéry pracoval na Malom princovi v štúdiu svojho priateľa, umelca Bernarda Lamotteho. Lamotte a Sain-Exupéry sa spoznali v Paríži na Sorbonne. Bernardovo štúdio sa nachádzalo na druhom poschodí, nad francúzskou reštauráciou Parížsky život. Dnes obidve poschodia patria francúzskej reštaurácii La Grenouille (3 E 52nd St).

Obrázok blogu


Reštaurácia La Grenouille

Pamätná tabuľa
Pamätná tabuľa 


Pamätná tabuľa na reštaurácii La Grenouille

Ďalším z miest, kde vznikala novela Malý princ, bol byt Silvie Hamilton Reinhardtovej na Park Avenue. Silvia bola newyorská novinárka, do ktorej bol Antoine zaľúbený. V knihe je zvečnená v postave Múdrej líšky. Napriek tomu, že jej francúzština bola taká úboha ako jeho angličtina, autor mal pocit, že mu nikto nerozumie lepšie ako ona. "Reč je prameňom nedorozumenia," tvrdí Saint-Exupéry a jeho vzťah so Silviou je toho len dôkazom. Novinárka bola jeho najväčšou oporou, poradkyňou a nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie. Predpokladá sa, že najčastejšie citovaný výrok diela "Len srdcom vidí človek správne, to podstatné je očiam neviditeľné," bol tiež navrhnutý Silviou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V lete 1942 pokračoval Antoine v práci na Malom princovi v letnom dome v Asharoken na Long Islande. Rukopis bol dokončený v októbri 1942 a kniha publikovaná v apríli roku 1943 v angličtine a francúzštine, ale len na území USA. Vo Francúzsku kniha vyšla až po autorovej smrti v r. 1946. Malý princ bol preložený do viac 250 jazykov a je to najčítanejšie a najprekladanejšie dielo francúzskej literatúry. Originálny rukopis sa nachádza v The Morgan Library & Museum v New Yorku a bol darom Silvie Hamilton Reinhardtovej, ktorej ho venoval Saint-Exupéry, keď odchádzal zo Spojených štátov.

Morgan Library & Museum
Morgan Library & Museum 

The Morgan Library & Museum - kde sa nachádza unikátna zbierka rukopisov a prvých vydaní svetoznámych diel

Pozoruhodný život a dielo Saint-Exupéryho motivoval aj česko-amerického spisovateľa a ilustrátora Petra Sísa k napísaniu jeho najnovšej knihy "Pilot a Malý princ".

Kniha bude v predaji: v USA v máji, v Čechách (vo vydavateľstve Labyrint) a na Slovensku ( vo vydavateľstve Slovart) v septembri. Na najnovšie dielo Petra Sísa sa môže tiež tešiť čitatelia vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

O svojej novej knihe mi pán Sís prezradil:

Čo vás inšpirovalo k napísaniu knihy Pilot a Malý princ?

Inspirace byla kniha Malý princ, která měla velký vliv na muj život, vnímaní světa a moji tvorbu.

Když jsem ji četl jako dítě...byla o tom jak bude život krásny, ve stredním věku mi dodala odvahu k dobývaní Ameriky.

Když jsěm ji četl dětem prišla mi jako reminiscence celého života...až beznádejne dojěmná.

Ako by ste v stručnosti predstavili knihu 5 až 8-ročným deťom, ktorým je táto kniha určená?

Kniha je o živote pozoruhodného člověka, který byl prukopníkem letectví, objevitelem

a dobrodruhem, umelcem.

Jako pionýr letecké pošty prekonal nebezpečí a propojil kontinenty. Se svým letadlem se snažil překonat letecké rekordy a nejednou havaroval.

Napsal krásne knihy a idealisticky bojoval za lepší svět, dokonce i jako válečný pilot. Je autorem Malého prince - knihy, kterou milují lidé na celém světe.

Obrázok blogu


Titulná stránka amerického vydania knihy "Pilot a Malý princ".

(Foto z archívu Petra Sísa)

Prezradíte nejakú kuriozitu, ktorá vás najviac pobavila, zaujala alebo prekvapila počas procesu písania knihy?

Hlavní kuriozita byla, že knihu Malý princ napsál v New Yorku, také proto že se nenaučil anglicky a potreboval se vyzpovídat ze svého smútku. Nějakou dobu bydlel na Central Park South , kde bydlí také Miloš Forman a kde po válce bydlel v Essex House i muj profesor Adolf Hoffmeister. To jsou náhody!

Ste úspešný rovnako ako spisovateľ tak aj ilustrátor. Ktorý spôsob tvorby vám osobne prináša viac potešenia a vnútorného naplnenia?

Nechci ze sebe dělat víc než jsem. Neberu se sám jako spisovatel nebo ilustrátor, ale jako tvurce, který se snaží sdělit to co má na mysli...K tomu používa prostředky, které jsou mu k dispozici. Součastí celého procesu je citlivý redaktor a nakladatel. Největší potešení je když kniha přijde na svět a když se vydá do života...to je ten nejhezčí pocit.

Kniha Pilot a Malý princ bude v predaji od 27. mája (v USA). Aké sú vaše plány do budúcna? Pracujete už na nejakom novom projekte? A ak áno, prezradíte akom?

Kniha má ruzna dáta kdy vyjde v ruznych zemích. Vše by se mělo pojít se sedmdesatiletým výročím posledního letu Antoina de Saint-Exupéryho. Plány do budoucna spřádam neustále...nějak jsem si navykl to tak dělat. V Americe mají jedno přísloví, které bych si měl vzít k srdci a hodí se k Malému princi: "Nezapomeň se zastavit...a přivonět si k ruži".

Obrázok blogu

Petr Sís s Cenou Hansa Christiana Andersena

(Foto z archívu Petra Sísa)

Petr Sís je česko-americký autor kníh pre deti a ilustrátor, nositeľ Ceny Hansa Christiana Andersena 2012 (najvyššie medzinárodné ocenenie spisovateľov a výtvarníkov za celoživotnú tvorbu na poli detských kníh).

Petr Sís sa narodil v Brne, ale od r. 1984 žije v New Yorku, a podľa jeho slov, v jeho živote a kariére boli zlomové tri telefonáty:

Prvý bol v r. 1982 od Maurice Sendaka, autora detských kníh a ilustrátora, kt. ho presvedčil, aby sa presťahoval z Los Angeles do NYC. Tento telefonát bol začiatkom Sísovej kariéry.

Druhý telefonát v r. 1992 bol od Jacqueline Kennedy Onassis. Tá v tom čase pracovala ako editorka vo vydavateľstve Doubleday a inšpirovala ho k napísaniu knihy o jeho detstve v socialistickom Československu Tri zlaté kľúče (The Three Golden Keys).

Tretí telefonát v r. 2003 mu oznámil, že bol vybraný dostať MacArthur Foundation dotáciu. Tá je známa aj ako "genius grant" v rôznych odboroch a Peter Sís je jeden z 5 tvorcov detských kníh, kt. sa tohto prestížneho ocenenia dostalo.

Petr Sís napísal 24 kníh, ilustroval nielen mnohé ďalšie, ale jeho ilustrácie sa objavili aj v časopisoch Time, Newsweek a Esquire. Petrova nástenná mozaika Happy City dokonca zdobí aj stanicu newyorského metra (linka 6, stanica 86th Street).

Fotografie: Alena Miklošová

Alena Miklošová

Alena Miklošová

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  88x

Historička, cestovateľka a príležitostná autorka. Zoznam autorových rubrík:  O všeličomO New Yorku z New YorkuAmerický zápisník

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu