reklama

Sankcie a my

Čo malo byť spravené a nebolo a čo sa ešte dá zachrániť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Vo svete to už tak chodí, že tam kde sa obchoduje, kde sa ľudia navštevujú, kde sú priateľstvá, zmiešané manželstvá tam sa nebojuje. Pointa. Kvôli sankciám sa bude obchodovať menej. Sankcie sú teda dlhodobo určite krok zlým smerom.

Kde sme spravili chybu?

Ruský prezident už dávno hovoril o jednotnej obchodnej zóne od Lisabonu až po Vladivostok. Jeho slová ostali v EU nevypočuté. Rovnako sa Rusi už minimálne desaťročie snažia o bezvízový styk s krajinami Shengenského priestoru. Znova, neexistuje rozumný dôvod, pre ktorý by obojstranný turistický bezvízový styk nemal byť realitou ale zásluhou EU nie je. Vo výsledku sa teda obchoduje menej a Rusi sa radšej rozhodujú navštíviť krajiny, kde víza nepotrebujú ako Turecko, sever Afriky prípadne Áziu a preto potom ľahšie uveria slovám o dekadentnej Európe v ktorej vládnu buzeranti, kde existujú „nevestince“ pre pedofilov, zoofilov a o Rusku ako o bašte pred týmto úpadkom. Mimochodom, minulý rok som bol v Donecku u svojej priateľky a jej babka mi celkom vážne povedala aby sme sa rozhodli bývať v Donecku a nie v Európe. Chvíľku som ju počúval a uvedomil som si, že EU v jemne zostrihanom spravodajstve naozaj vyzerá, že je tesne pred krachom a rozpadnutím, že u nás skoro nikto nemá prácu, že ľudia denne organizujú ohromné štrajky na uliciach a pália vlajky EU. A do toho ešte tí buzeranti. Proste všetko len nie miesto, kde by niekto chcel žiť. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo robiť?

Z dlhodobého hľadiska by sme sa mali snažiť ťahať Rusko k sebe a nie tlačiť ho obchodne, vojensky aj hodnotovo smerom k Číne. Dobrý začiatok by bola jednotná obchodná zóna a bezvízový styk. Dobrý, aj keď kontroverzný krok by bol umožniť mladým Rusom bezplatne študovať semester či dva v krajinách EU a naším študentom v Rusku. Možno by sme mohli ísť ďalej a umožniť mladým Rusom študovať zadarmo v EU celú vysokú školu. Drahé? Omrvinka oproti tomu, koľko nás budú stať terajšie sankcie. Ak by sa toto všetko udialo pár rokov dozadu, Ruská politika by vyzerala inak pretože v Rusku by boli tisíce Rusov so skúsenosťou so životom v Európe, neverili by propagande a naopak, ťahali by Rusko bližšie k európskym hodnotám. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P.S. Nechajme teraz bokom všetky dôkazy o neúčinnosti hospodárskych sankcií, o tom ako ich obyvateľstvo potrestanej krajiny vníma ako agresiu a obvykle sa aspoň prvotne zomkne proti „agresorovi“, aj o tom, ako ani USA ani Európa nehovoria o sankciách pre feudálne režimy v perzskom zálive (Saudská Arábia, Katar) za ich brutálne správanie sa k vlastným občanom či za ich rolu v podpore militantných islamistov. Rovnako nechajme bokom, že tieto sankcie najviac vyhovujú Číne. Neexistuje takmer nič čo rusom predávame a nejaká náhrada by sa nedala zohnať v Číne. A vyhovujú ešte ruským nacionalistom, ktorý by rovnako ako hlúpy nacionalisti všade inde najradšej videli ako každý kupuje iba ruské výrobky či chodí na dovolenku do Ruských stredísk. Toto jednoducho nie je cesta. 

Tomáš Mikluščak

Tomáš Mikluščak

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mám 33 rokov, manželku a dve malé dcérky. Bol som programátor, učiteľ v ZŠ, výskumník na Elektrotechnickej fakulte Žilinskej Univerzity. Momentálne som projektový manažér, ktorého tajný sen je sa jedného dňa znova vrátiť na univerzitu. Vo voľbách do parlamentu 2020 som na kandidátke Progresívne Slovensko – SPOLU z miesta č. 98. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu