reklama

August po anglicky (V.) - Alton Towers

Síce toto sa stalo už 6. septembra, August po anglicky sa mi zdal v sérii stále celkom dobrý názov. Alton Towers – jeden z anglických najväčších zábavných parkov a vlastne prvý, ktorý som za svoj život uzrel okom a vyskúšal na vlastnú kožu niektoré z jeho atrakcií. Nachádza sa neďaleko malej dedinky Alton, ktorá sa leží v Stafforshire.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Je utorok ráno, asi pol siedmej anglického času. Vstávame, aj preto aby sme boli na mieste čím skôr – tým lepšie. Trošku ranného zhonu. Nastupujeme do auta a vyrážame smerom Alton Towers. Severná diaľnica z Leicestra (alebo Le’stra, ako vačšina miestnych hovorí), bola upchatá a tak sme zvolili alternatívu cez Loughborough.

Po zhruba hodinke a pol sme boli na mieste. Dedinka Alton ležala medzi kopcami a nad ňou sa vypínal hrad Alton. Zábavný park sa rozprestieral práve okolo hradu. Prišli sme na parkovisko a odtiaľ sme sa pred brány parku odviezli elektrickou „nadzemkou“. Pred bránami parku sú rady stojacích ľudí, ktorí čakajú na lístky. Rady sa pohybujú nečakane rýchlo. Vstupné, hm, bolo dosť vysoké, £29 pre dospelého. Dá sa však znížiť rôznymi poukážkami z časopisov alebo lístkami z predchádzajúceho vstupu, obvykle zľava £5. My sme ich však nemali a tak sme museli zaplatiť plnú sumu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvá atrakcia, Spinball Whizer, bola jedna z húsenkových dráh, na poradie sme nečakali dlho. Nasadli sme do vozíka. Bolo v ňom miesto pre štyroch. A už to išlo. Prvá zákruta, druhá, tretia... Prvá otočka, druhá, tretia... Stúpanie a rýchly pád... Táto prvá jazda trvala asi 45 sekúnd.

S jemne naladeným žalúdkom sme sa ponáhľali na ďalšie atrakcie. Prišli sme do časti s názvom X-sector. Nevyzeralo to tak hrôzostrašne ako to nakoniec bolo. Vybrali sme sa na jednu z výškových dráh s menom Oblivion. Sadli sme si do sedačiek. Nasledovali bezpečnostné opatrenia, aj keď pravdupovediac som sa bezpečne vôbec necítil. Nevadí. Vozík, vláčik, alebo ako to mám nazvať sa začal hýbať. Pomaly stúpame. Prvá pomalá zákruta, druhá a stojíme. Vláčik zastal, pomaličky sa nahol dopredu, ešte chvíľu stál, aby sme videli kam spadneme a už to išlo. Padáme. Vzdialenostný odhad nemám, ale dobrých pár metrov to bolo. Preťaženie 4.5 G som cítil na vlastnej koži. Nič príjemné, aspoň pre mňa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Burghley House
Burghley House 


Oblivion

Moje nadobličky pracovali spoľahlivo. Adrenalín prúdil mojimi žilami. V duchu som ľutoval, že som sa dal nahovoriť. S jemne roztrasenými kolenami sme pokračovali ďalej. Hrad Alton a v ňom ďalšia atrakcia. V každej časti hradu cez ktorú sme prešli sme videli na plátne časť z príbehu o panovníkovi, ktorý počas cesty na hrad stretol starenu. Tá ho požiadala o jedlo a pár zlatiek. On jej povedal, „Zmizni mi z očí“ a pokračoval ďalej v ceste. Starena však vyslovila kliatbu. Pán hradu sa domov viac už nedostal. Strhla sa búrka. Blesk zasiahol jeden zo stromov popri ceste a ten spadol na kočiar hradného pána. Bol mŕtvy. Neskôr záhadnou smrťou umreli všetci z jeho rodu. Bola to celkom pekná asi 15-minútová rozprávka. V strede ďalšej komnaty bol reťazami priviazaný strom, ktorý zabil hradného pána. Po jeho bokoch boli dve kostolné lavice. Sadli sme si. Pri páse nás pripútalo akoby zábradlie. Lavice sa nahli mierne dozadu a pomaly sa začali hojdať. Raz do jednej strany, raz do druhej, až zrazu sme urobili „kolečko“ okolo celej miestnosti. Preťaženie som necítil. Zdalo sa ako keby v tejto miestnosti nefungovali gravitačné zákony. Zopár krát sme sa otočili okolo miestnosti a lavice sa dali do normálnej polohy. Prepukla vo mne neistota, či sa vôbec môžem odpútať, či sa náhodou „nenacapím“ na strop. Pre istotu som sa pozrel na dvere odkiaľ sme prišli a kadiaľ sme mali výjsť. Boli na svojom mieste a ja som sa odpútal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Burghley House
Burghley House 


Alton Towers

Z hradu sme pokračovali do časti Ug Land, kde na nás čakala, pre mňa najhoršia, rýchlostná dráha Rita – Queen of Speed. A o tom že kráľovnou rýchlosti naozaj je nepochybujem. Z nuly na sto míľ zrýchli za 2,5 sec. (pre tých čo si rýchlo nevedia prepočítať bolo to cca 160 km/h). Aby sme sa dostali na túto jazdu smrti sme čakali asi 45 minút – príliš veľa ľudí chcelo zažiť na vlastnej koži, čo je to skutočná rýchlosť. Po absolvovaní Rity som si povedal, že na žiadne podobné atrakcie moja noha už nevkročí. A tak aj bolo.

Burghley House
Burghley House 


Rita - Queen of Speed (červená dráha) & Corkscrew (biela dráha)

Sestra s priateľom vyskúšali ďalšie 3 dráhy. Ja som potom zvládol len menej adrenalínovo náročné vodné atrakcie River Rapids v Catanga Canyon a Flume v Merrie England.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Burghley House
Burghley House 


Ripsaw (Forbidden Valley)

Burghley House
Burghley House 


Air (Forbidden Valley)

Po náročnom dni, s prebytkom adrenalínu som bol rád, že ležím v posteli. Ale všetkým odporúčam Alton Towers ak chcete zažiť niečo nevšedné, čo nerobíte každý deň.

PS: Kedysi bolo mojím snom skočiť si s padákom z lietadla a bungeejumping. Dnes viem že prežijem aj bez toho :)

Ak chcete vedieť viac o Alton Towers, kliknite si na ich webku: http://www.alton-towers.co.uk/themepark

Peter J. Mikula

Peter J. Mikula

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Má rád, keď vstane a vidí, že vonku bude krásny deň, vôňu kakaa a chuť čerstvého pečiva s pravým maslom a jahodovým džemom

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu