reklama

Cirkus summit G20

Ekonomická kríza je pre každého politika požehnaním. Je to vítaná šanca na rozšírenie kompetencií vlády (teda svojich vlastných) a úžasná príležitosť na rozhadzovanie peňazí, ktoré samozrejme nepatria politikom, ale daňovým poplatníkom. Najkrajšie na tom je však to, že voličské stádo spracované strachom o svoju existenciu bľačí a dožaduje sa ráznych krokov. Aj z týchto dôvodov možno výsledky summitu G20 považovať skôr za cirkusový výstup, ktorý má za úlohu upokojiť voličov a čiastočne vliať dôveru do finančných trhov a bánk, ktoré by mohli obnoviť úverové linky a tak znova naštartovať ďalšiu úverovú bublinu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Efektivita a efektívnosť
Problém je ale ten, že v tejto oblasti efektné kroky nie sú tými efektívnymi. Ale politici, ktorých politický život a plné vrecká záležia na hlasoch voličov si (zo svojho pohľadu) logicky vyberú tie opatrenia, ktoré stoja veľa peňazí a fungujú len na efekt. Však keď bude treba splácať dlhy, oni už budú dávno na zaslúženom a bohatom dôchodku.

Ďalšiemu míňaniu sa nakoniec tak či tak rozvinuté krajiny nevyhnú. Na summite sa dohodlo, že do svetovej ekonomiky sa napumpuje ďalší bilión amerických dolárov. Aby sa však politici vyhli kritike, že znova znárodňujú straty tých, ktorí svojim hazardným správaním túto krízu spôsobili, časť týchto peňazí má ísť do najchudobnejších krajín sveta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozprávka o tom, ako Burkina Faso pomôže oživiť svetový dopyt
Je otázne, ako peniaze pre najchudobnejšie krajiny pomôžu oživeniu svetového hospodárstva. Motorom zamestnanosti a teda aj spotrebiteľskej dôvery sú malé a stredné podniky, ktoré sú krízou a nedostatkom úverov zasiahnuté najviac. Jednoducho, to, že sa niekde v Burkine Faso postaví predražená cesta asi sotva zvýši dôveru európskych spotrebiteľov vo svoju budúcnosť a tak tieto peniaze možno považovať za vyhodené. Daňových poplatníkov ale isto poteší, že v tejto ťažkej situácii pomôžu zlepšiť pomery rozličných lokálnych skorumpovaných úradníkov a spriatelených firiem, profitujúcich z týchto peňazí. Skúsenosti s rozvojovou pomocou takýmto krajinám hovoria samy za seba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj tým hnusným bankárom stúpime na otlak
Nebude sa však iba míňať – bude sa aj viac regulovať. Summit G20 pripravil plány na nové regulačné autority a subjekty, ktoré budú regulované. Hedge fondy, banky a ďalšie finančné inštitúcie by tak mali byť pod väčším dozorom. Problém regulácie je ale v tom, že vždy bola a aj bude krok za tými, ktorých má regulovať. Nakoniec aj sám FED priznal, že problémy neboli spôsobené nedostatkom regulačných právomocí príslušných orgánov, ako tým, že jednoducho nemali dostatok kompetentných ľudí tieto právomoci vykonávať. Takže jediné, čo toto rozhodnutie prinesie bude ešte väčšia kreativita finančných hráčov, ešte neprehľadnejšie schémy a ešte väčšie bubliny s ešte horšími následkami. Ale, povedzme si otvorene, ak majú politici možnosť získať ešte väčšiu kontrolu a vplyv nad finančným systémom, boli by hlúpi, ak by si takúto šancu nechali prekĺznuť pomedzi prsty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Summit G20 si však neužili len politici, ale aj demonštranti. Títo, okrem iného, mierovým spôsobom porozbíjali výklady bánk, ktoré považujú za hlavných vinníkov krízy. V tomto prípade sa však treba spýtať, s koho peniazmi banky túto krízu spôsobili? Väčšina z demonštrantov má svoje úspory v bankách. Dali ich tam aj preto, lebo vláda za tieto vklady ručí a tak nikto z nich nemal dôvod sa naozaj zamyslieť, ktorej finančnej inštitúcii zveriť svoje peniaze. Podobne banky, keďže vedeli, že ak sa niečo pokazí, tak vláda príde na pomoc – nemali motiváciu správať sa opatrne.

Poučenie? Žiadne
Summit teda ani na jednej strane (politici a demonštranti) nepriniesol žiadne zásadné riešenie. Systém, kde sú ľudia chránení od následkov svojich zlých rozhodnutí pretrváva a tak nikto nebude mať žiadnu motiváciu sa zo súčasnej situácie poučiť. Slepá dôvera ľudí v štát a v to, ten predsa nemôže skrachovať, bude pre súkromné finančné inštitúcie vždy neutíchajúcim prameňom peňazí, s ktorými si budú môcť v podstate robiť čo chcú. Aj politikom tento systém vyhovuje. Skôr či neskôr sa systém, (stále postavený na tých istých nezdravých základoch) vymkne z rúk a prinesie novú krízu. A to je pre nich ďalšia príležitosť prísť ako rytier na bielom koni, pomocou verejných peňazí zachrániť súkromné inštitúcie a popri tom získať znova trochu viac vplyvu nad životom svojich poddaných – pardon, voličov.

Peter Mikulák

Peter Mikulák

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Píšem málo, ale zato nekvalitne. Zoznam autorových rubrík:  ekonomikapolitikaspoločnosť

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu