Je potrebné uvedomiť si, že všetko, čo jeme, nás určitým spôsobom ovplyvňuje. Konkrétne ovplyvňuje naše zdravie. Mnohí z nás si to neuvedomujú a stravujú sa bez akejkoľvek znalosti o svojom pokrme.
Fakty
Podľa posledných údajov Štatistického úradu SR z roku 2019 trpí obezitou na Slovensku 19,4% ľudí a nadváhou dokonca 38,4% ľudí. Čo by nás malo skutočne znepokojiť, je fakt, že každým rokom sa počet ľudí s nadbytočnou hmotnosťou len zvyšuje. Miera obezity dospelých na Slovensku (19,4) bola v roku 2019 vyššia ako vo väčšine krajín EÚ (priemer EÚ na úrovni 16 %), čo predstavuje nárast o 3 % od roku 2014.
Riziká spojené so stravovaním vrátane nízkeho príjmu ovocia a zeleniny a vysokej spotreby soli prispeli v roku 2019 k 26 % všetkých úmrtí na Slovensku, čo je vysoko nad priemerom EÚ, ktorý je 17 %. (zdroj: Slovensko - Zdravotný profil krajiny 2021)
Vzdelávanie
Vzdelávanie v oblastí výživy, ale aj školské stravovanie sú mimoriadne dôležitou súčasťou výchovno – vzdelávacieho procesu. Dovolím si tvrdiť, že doteraz boli tieto témy odsúvané na druhú, ak nie na tretiu koľaj. Ak s tým niečo neurobíme, v budúcnosti na to budeme draho doplácať. V niektorých prípadoch na to doplácame už dnes. Preto by sme mali začať okamžite konať.
Výchova k zdravým stravovacím návykom spojená so základnou znalosťou výživy môže ovplyvniť naše zdravie, ako aj zdravie našich detí. A čo je dôležitejšie ako zdravie? Ak dokážeme vzdelávať v oblasti histórie či v oblasti geografie, prečo nedokážeme aktívne vzdelávať v oblasti, ktorá nám môže pomôcť k zlepšeniu zdravotného stavu?
Stravovacie návyky sú dôležité. Začína sa to u detí.
Deti sa vo väčšine prípadov stravujú doma a v škole. Preto je dôležité, aby ako domáce, tak aj školské stravovanie podporovali zdravé stravovacie návyky u detí.
Školské stravovanie zaznamenalo v roku 2021 veľmi dôležitý posun, keď prešlo komplexnou revíziou. Tento dôležitý „prvý krok“ predstavoval úpravu receptúr, stanovenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín, odstránenie polotovarov zo školského stravovania, obmedzenie vyprážaných jedál a jedál s obsahom údenín a úplné vyradenie sladených vôd, teda vôd s pridaným cukrom. Pre zlepšenie školského stravovania je nevyhnutné, aby sa v tejto práci pokračovalo a stravovanie na školách bolo čoraz kvalitnejšie a zdravšie.
Je mimoriadne dôležité, aby rodičia, ktorí zabezpečujú domácu stravu pre svoje deti, mali základnú vedomosť o vyváženej, zdravej strave a podporili tak výchovu k zdravým stravovacím návykom ich detí. Domáce stravovanie totiž predstavuje u detí väčšiu časť, ako to školské.
Ak teda spojíme vzdelávanie v oblasti výživy s dobre nastaveným školským a domácim stravovaním, je vysoko pravdepodobné, že sa dostavia výsledky. Pretože NA ZDRAVÍ NAŠICH DETÍ ZÁLEŽÍ.