O varení

Žena má kuchyňu. Vymaľovanú nežnou pastelovou farbou, ozdobenú ikebanou, kvetmi a sviečkami. Na stole má bambusové prestieranie zladené so servítkami a chňapkou, ktoré (spolu so servítkami a chňapkou, samozrejme) mení podľa ročného obdobia, nálady a sviatkov. Na čestnom mieste má v kuchynskej skrinke naukladané stovky fľaštičiek a sáčkov z korením. Pozor, žiadne trápne zmesi ako Pečená ryba alebo Zaziky. Používa výlučne jednodruhové korenia, ktoré do jedla pridáva v presných dávkach a pomeroch. Glutamát je jed. Kečup je hnusný. Počas samotného varenia po sebe prezieravo priebežne umýva riad, tiež vie, že hrniec musí byť prikrytý, aby sa ušetrila energia. Na jej tanieri sa vhodne snúbi diétne mäsko s celozrnnou ryžou, vkusne ozdobené petržlenovou vňaťkou a kolieskom uhorky, polovicu porcie predstavuje zeleninka na pare.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (178)

A teraz si, milé sestry, povieme, čo sa stane, ak do vašej útulnej broskyňovej kuchyne barbarsky vtrhne vareniachtivý muž. Ikebanu môžme po treťom oliatí olejom vyhodiť, pôvodná broskyňová farba pod nánosom horúcej masti z prskajúcich klobás pomaly transformuje na sivú. Prestieranie je vhodné vymeniť za igelitový obrus, ktorý muž počas varenia malebne pokrýva súvislou vrstvou použitých mištičiek, hrncov, tanierov a lyžičiek. Kvetom na okne zdá sa masť nevadí, na pofŕkané črepníky sa dá zvyknúť. Muž pozná druhov korenia šesť (zrejme na podobnom princípe, ako rozoznáva len šesť farieb): tri základné (čierne korenie, soľ a paprika) a tri extra (majoránka, pivo a čili paprika). Minimálna dávka oleja na prípravu akéhokoľvek jedla je pol litra. Všetky jedlá sa pripravujú na oleji alebo masti. Zelenina nie je jedlo. Zeleninu treba konzumovať so slaninou, aby nám nebolo zle. Správna dávka cesnaku je veľa. Správna dávka čili je tiež veľa. Vzácnej návšteve servíruje kávu a čaj v hnusných obitých reklamných hrnčekoch RAJO, ktoré ste doteraz nevyhodili len nejakým nedopatrením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nutričnú hodnotu má len to jedlo, ktoré má chuť. Chuť nie sú bylinky a muškátový oriešok. Chuť je slaná, štipľavá, slaninová a klobásová. Ak mu naservírujete kuriatko okorenené presne vyváženým pomerom kardamónu, kurkumy a bazalky, poleje ho litrom kečupu a osolí polovicou obsahu soľničky. Pod vplyvom médií usúdil, že pre udržanie zdravia sú potrebné aj vitamíny. Preto je v rámci prevencie skorbutu po rezni ochotný zjesť čokoládový puding so šľahačkou.

Akurát by ma zaujímalo, prečo mu to "varenie" trvá o polovicu kratšie ako žene a prečo je výsledný produkt (po zliatí pol litra prebytočného oleja) chutnejší ako môj!

Viera Mikulská

Viera Mikulská

Bloger 
  • Počet článkov:  78
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Jamais. Zoznam autorových rubrík:  o všeličomtiež o všeličomfeministické okienkoSúkromné

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu