Máte radi zmrzlinu?

Potom si prečítajte, čo o zmrzline hovorí veda. Jedným z najrozšírenejších zdrojov toxínov schopných difúzie je zmrzlina – zdanlivo neškodný a veľmi obľúbený dezert, ktorý je proteínovou zmesou zvlášť ľahko vyvolávajúcou hnitie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

V Spojených štátoch sa zje viac zmrzliny než v ktorejkoľvek inej krajine. Dr. Axel Emil Gibson, priekopník v odbore rozkladania bielkovín, urobil v súvislosti s týmto obľúbeným dezertom niektoré zaujímavé pozorovania a napísal o tom vo svojej knihe „Čo je a čo nie je diéta“ /Diet, What it si and what it isnt/:

Fyziologický rozklad zmrzliny je procesom mrazenia dovedený k dokonalosti. Ľahko kvasiace zložky, ako je napríklad mlieko, smotana, ovocie, atď. sa už pri najnižšom stupni mrazu štrukturálne štiepia. A vzhľadom k tomu, že zastavenie bakteriálnej aktivity spôsobenej mrazom je len prechodné, pričom molekulárna neusporiadanosť mrazenej substancie je trvalá, plynie z toho, že obnovená a vystupňovaná aktivita prenikajúcich mikróbov začne hneď, akonáhle zmrzlina v žalúdku dosiahne bodu topenia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vydáva topiaci ľadovec dávno konzervované tkanivá živočíšneho života z ich chladného úložiska, a tým ich vystavuje okamžitému rozkladu, tak vydáva v tele jedinca topiaca zmrzlina mŕtve telá buniek mlieka a smotany, a vystavuje ich útoku nesčíselných baktérií; aj keď sa tento rozklad po chuti nedá rozoznať, pretože ho prekrýva cukor. Lebo pri tomto fyziologickom pohrebe zmrzliny preberá ľad funkciu balzamizácie a cukor úlohu balzamizačnej tekutiny.

Ostatné rozložiteľné produkty môžu vyvolať rovnakú toxémiu, v letných mesiacoch sa však zje zmrzliny enormné množstvo a najviac jej zjedia deti, ktoré so svojím peniažtekom v hrsti utekajú k najbližšiemu zmrzlinárovi. Poukazuje tento fakt - že práve v období, kedy vrcholí zmrzlinová sezóna, obvykle v júli a v auguste, sa vyskytuje tiež najčastejšie detská obrna - na nejakú súvislosť medzi obrnou a zmrzlinou? Niektorí lekári sú toho názoru, že áno. Preto radíme rodičom, aby deťom nedovoľovali v tejto dobe zmrzlinu jesť.

SkryťVypnúť reklamu

Ak má dieťa slabšie nadobličky a ak je mimoriadne toxické, potom vírus prenikne do slizníc vedľajších dutín. Vzhľadom k tomu, že sliznice mozgu ležia v bezprostrednej blízkosti, je pre vírus ľahké rozšíriť sa do mozgu a odtiaľ do miechy, kde dôjde k poškodeniu, ktoré vyvolá obrnu svalov. Len najtoxickejšie deti bývajú postihnuté – okolo 3% zo všetkých vírusom infikovaných. Zriedkavý výskyt obrny chrbtice, a je to naozaj zriedkavá nemoc, sa dá vysvetliť malým percentom nakazených polyovírusom. Tieto deti mávajú slabé nadobličky a zároveň i malú odolnosť voči nemociam. Sú veľkými jedlíkmi zmrzliny a obeťami i ďalších chýb vo výžive.

SkryťVypnúť reklamu

Mnohí vedci sa domnievajú, že za detskou obrnou chrbtice väzí nejaká chyba vo výžive. Dr. Benjamin Sandler urobil v Asheville v Severnej Karolíne pokus. Jedno leto nejedli deti žiadne sladkosti. Aj keď v predchádzajúcich rokoch sa vyskytlo mnoho prípadov obrny, toho leta, keď Dr. Sandler urobil svoj pokus, sa ich vyskytlo o 90% menej. Medzi zakázané sladkosti patrila samozrejme aj zmrzlina. Ale keby iné sladkosti boli rovnako nebezpečné, museli by sa prípady obrny vyskytovať i po vianociach či po veľkej noci. To sa však, ako vieme, nestáva. Padá teda podozrenie predovšetkým na zmrzlinu.

Dalo by sa predpokladať, že mestskí radní v Asheville po tomto experimente urobia nejaké opatrenia, alebo že prinajmenšom budú pokus opakovať. Neurobili to. Noviny a rozhlasové stanice v Severnej Karolíne a v susedných štátoch priniesli správu o výsledkoch Dr. Sandlera, podľa ktorých bolo v roku 1948 - rok pred pokusom v Asheville 2498 prípadov detskej obrny chrbtice, oproti 299 prípadom v roku 1949 - v čase pokusu. Ale napriek tomu sa nič neurobilo. O dôvodoch takejto nečinnosti sa môžeme len dohadovať, ale je samozrejmé, že veľká publicita okolo týchto zistení by vážne ohrozila predaj zmrzliny a iných mliečnych výrobkov.

SkryťVypnúť reklamu

Vylúčiť zmrzlinu, ktorá je tak všeobecne obľúbená celkom z jedálnička by niekto mohol pokladať za príliš prísne opatrenie. Mliečne výrobky sú všeobecne späté s ľudskou existenciou tým, čo bolo raz trefne nazvané „svedomím buniek“.

Ak trvajú dospelí a najmä deti na zmrzline, mali by dostávať zmes z čerstvej šľahačky, cukru a sekaného ovocia. Táto zmes sa dá ľahko pripraviť, ak sa dá do chladničky len ochladiť a nie zmraziť.

A ďalšie varovanie: nemala by sa nikdy jesť spolu s hlavnými jedlami alebo pred spaním, ale ako samostatné jedlo alebo v dobe medzi jedlami, lebo je to kombinácia veľmi náročná na pečeň, najmä ak sa mieša s inými živočíšnymi proteínmi alebo s rastlinnou stravou.

Spracované podľa publikácie Dr. Henryho Bielera, V potrave je liek

Milan Lehotský

Milan Lehotský

Bloger 
  • Počet článkov:  98
  •  | 
  • Páči sa:  5x

staviteľ domu holubice na základe prijatia lásky k pravde Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,077 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu