reklama

50 % v prvom kole na prezidenta nemusí stačiť. Zákon odporuje ústave a môže nastať chaos

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, 50% hlasov pri voľbe prezidenta v 1. kole bude stačiť. Ale v prípade napr. 55% účasti to nebude nemožné. Navyše, volebný zákon je v rozpore s ústavou, čo by mohlo v budúcnosti spôsobiť ústavnú krízu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)

S nárastom preferencií kandidátky na prezidenta Zuzany Čaputovej sa na sociálnych sieťach objavili „výzvy“, aby sme ušetrili na druhom kole, ak sa ju podarí zvoliť nadpolovičnou väčšinou už v prvom kole. Ústava však hovorí, že to nemusí stačiť.

Podľa čl. 101 ods. 4 Ústavy SR „Za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. Ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov voličov, koná sa do 14 dní druhé kolo volieb. Do druhého kola volieb postupujú tí dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov. V druhom kole volieb je za prezidenta zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov zúčastnených voličov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri volebnej účasti napr. 55% by za kandidáta muselo v prvom kole hlasovať až 90% voličov. Až v druhom kole voľby bude stačiť nadpolovičná väčšina zúčastnených voličov.

Problém je aj rozpor volebného zákona s ústavou. Ustanovenie § 115 ods. 1 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva hovorí, že „Ak v prvom kole volieb nezískal ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, koná sa do 14 dní druhé kolo volieb.“

Akú väčšinu platných hlasov voličov má zákon na mysli? Všetkých oprávnených, alebo len zúčastnených. Zákon je nejasný, a môže navodzovať dojem, že stačí nadpolovičná väčšina zúčastnených voličov. Jednoducho v ňom, oproti ústave, vypadlo slovíčko „oprávnených“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak dôjde k rozporu dvoch právnych predpisov, platí ten, ktorý je hierarchicky vyššie. V tomto prípade ústava.

Z publikovaných vyjadrení štátnej volebnej komisie je zrejmé, že jej členovia si ústavnú podmienku a slovíčko „oprávnených“ uvedomujú. Otázka však je, či si to uvedomujú aj politici a médiá.

Ak by sa naozaj stalo, že v prvom kole získa niektorý kandidát nadpolovičnú väčšinu hlasov zúčastnených voličov (v grafoch s volebnými výsledkami to uvidíme ako stĺpček s číslom vyšším ako 50), ale nebude to nadpolovičná všetkých oprávnených voličov, nastanú hádky. Už teraz niektoré články zavádzajú, a spomínajúc ústavu slovo „oprávnených“ opomínajú (napr. článok Hospodárskych novín „Môže byť Čaputová zvolená už v prvom kole? Právnici sa nezhodujú, hrozí chaos z 1.3.2019) - klikni odkaz tu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vykladať ústavu môže iba Ústavný súd SR (čl. 128 ústavy). Rozhoduje tiež o ústavnosti a zákonnosti volieb prezidenta (čl. 129 ods. 2 ústavy). O týchto otázkach však ústavný súd nerozhoduje v 3-člennom senáte, ale v pléne pozostávajúcom z 13-tich sudcov (čl. 131 ods. 1). Pri súčasnom stave by nastala patová situácia, keďže máme iba štyroch sudcov. Na rozhodnutie v pléne potrebujeme aspoň 7.

Milan Pilip

Milan Pilip

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Pôsobím ako občiansky aktivista, zastupujem Rusínov vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, v rokoch 2022-23 predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Aktuálne tiež mestský poslanec v Bardejove (nezávislý). Venujem sa aj histórii, heraldike, politike, astronómii a ďalším oblastiam. Vyštudoval som politológiu a filozofiu v Prešove. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu