reklama

7 návykov bohatých ľudí

Byť bohatým človekom nezávisí len od inteligencie, talentu, daru reči alebo povahy. Rozdiel medzi chudobným a bohatým človekom je v jeho zvykoch a dennej rutine.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kým chudobní ľudia čakajú na svetlú budúcnosť, bohatí ľudia si ju aktívne tvoria už teraz a prispôsobujú tomu svoje denné činnosti. Uvedomte si, koľko činností denne robíte úplne automaticky. Koľko z nich je úplne nepodstatných a zaberajú vám veľa času? Ak sa túžite vo svojom živote a profesii posunúť ďalej, snažte sa dodržiavať týchto sedem návykov bohatých ľudí. 

Čítajte knihy

Bohatí ľudia si každý deň nájdu čas na dobrú literatúru, môže ísť o klasické knihy alebo audioknihy. Čítajte knihy, ktoré súvisia s vašou profesiou a pomôžu vám posunúť sa vpred. Takisto je veľmi obľúbená aj literatúra so zameraním na motiváciu a rozvoj ducha. Úspešní ľudia čítajú preto, aby sa zlepšovali a odlíšili od konkurencie. Potom teda môžu tieto informácie premeniť napríklad na ďalší zdroj príjmu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zabudnite na sledovanie televízie a scrollovania na sociálnych sieťach

Ak máte vo svojom okolí pár úspešných ľudí, opýtajte sa ich, či vôbec vlastnia televíziu. S veľkou pravdepodobnosťou bude dostanete zápornú odpoveď. Ak sledujete televíziu alebo sociálne siete, zamyslite sa, koľko hodín tým denne strávite. Úspešní ľudia namiesto toho využívajú svoj čas na osobný rozvoj. Zapíšte si na papier veci, ktoré denne robíte a potom vyškrtnite všetky, ktoré vás nikam neposúvajú a len odvracajú myseľ od skutočne dôležitých vecí. 

Nikdy sa nevzdávajte

Keď sa pozriete na niektoré známe osobnosti a na ich úspech, tak verte tomu, že si prešli viacerými náročnými obdobiami. Tie jednoducho k úspechu patria, pretože učia človeka, čo by mal zmeniť. Preto si v ťažkom období trénujte vytrvalosť, trpezlivosť a sústredenosť. Práve v takých chvíľach je ideálny čas na čítanie už spomínanej motivačnej literatúry. Keď prekonáte svoje dno, vyjdete z neho silnejší a odhodlanejší. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viac načúvajte a menej hovorte

Platí také pravidlo, že by ste mali počúvať druhých päť minút za každú minútu, počas ktorej ste vy sami rozprávali. Dobré načúvanie a pozornosť je tiež skvelý spôsob vzdelávania, pretože si rozšírite svoj všeobecný pohľad a lepšie porozumiete svojmu okoliu. 

Hovorte sebe samému pekné veci

Ak sa momentálne nachádzate v komplikovanej finančnej situácii, spomeňte si, ako ste v minulosti uvažovali o peniazoch. Ak vám mysľou išli myšlienky typu: „Prečo sa mi v ničom nedarí?” „Ako sa môžem stať bohatým, keď som predsa chudobný?” „Tí boháči sa museli dobre narodiť”, tak sa nečudujte, že vás neobklopuje hojnosť. Každá z týchto viet je obmedzujúca a negatívne ovplyvňuje váš život. Hovorte o financiách a úspechoch s radosťou a nadšením a uvidíte, ako rýchlo k vám budú prúdiť. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nájdite si mentora

Väčšina úspešných ľudí raz niekde začínala a tiež sa museli vo veľkej miere učiť od druhých. Preto sa počas svojho života zúčastňujú na rôznych seminároch, konferenciách alebo si platia súkromné sedenia u mentorov, ktorí ich usmerňujú a učia, čo robiť a čo nie. Ak poznáte svoje ciele, nájdite si niekoho, kto vás vie nasmerovať a byť vám oporou. 

Nehazardujte 

Už mnohí sa pokúsili ísť po tej zdanlivo jednoduchšej ceste a ochutnali hazard. Faktom je, že v úspešnom podnikaní skratky neexistujú. Nepátrajte po tom, ako niektoré veci obísť, namiesto toho sa postavte čelom svojim problémom a vydajte sa po tej ťažkej ceste. Bez práce nie sú koláče. 

Milan Tkáč

Milan Tkáč

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu